Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Yeni Akademik Yılı açılışına katıldı. 

2 yıl önce eğitime başlayan ve bu yıl da ilk kez Diş Hekimliği Fakültesi’ni faaliyete sokan İzmir’in Çiğli İlçesi’nde bulunan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin düzenlediği törene, Bakan Yıldırım'ın yanı sıra İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, AK Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Aydın Şengül, Nesrin Ulema, Rıfat Sait ve Hamza Dağ, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

HENÜZ İKİ YAŞINDAYIZ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, "Henüz iki yaşında olmamıza rağmen genç ve dinamik bir yapıya sahibiz. 12 fakülte, 3 enstitü ve 1 yüksek okulu ile 850 öğrencinin eğitim gördüğü üniversitemizde sağlam ve emin adımlarla önemli yollar katettik. Diş Hekimliği Fakültemiz Türkiye’de ilk defa ingilizce eğitim veriyor. Amacımız ise iyi bir araştırma üniversitesi olmak. Her yıl yayınlanan üniversite sıralama listelerinde yükseleceğiz" dedi.

'İZMİR ARTIK ÜNİVERSİTE ŞEHRİ'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Daha iki yıllık üniversitede 12 fakülte 440 tane hoca var. Neredeyse hoca başına iki öğrenci düşüyor. İzmir denizcilik, ticaret, sanayi, turizm şehrinin yanı sıra artık üniversite şehri de oldu. 9 tane üniversitesi var. 100 bini bulan öğrencisi var. Dolayısıyla üniversite şehri olmayı hakediyor. 17. Yüzyıl'ın ilim adamı Katip Çelebi’nin ismi bu üniversiteye verilmesi çok anlamlı. Katip Çelebi aynı zamanda denizcidir. İsminin bu genç üniversitede yaşatılması ilime ve irfana verdiği değerin onlara gösterdiği vefanın bir örneğidir" dedi.

'İNSANA YATIRIM YAPIYORUZ'

Türkiye’nin üniversitelerde bütçelerdeki değişime değinen Bakan Yıldırım, "Biz ilk göreve geldiğimizde Türkiye’de 76 üniversite vardı. Şu anda ise 168 üniversite var. İlk başladığımızda üniversitelere harcanan yatırım bütçesi 250 Milyon Türk Lirası iken şimdi yıllık yatırım bütçesi 3 milyar Türk Lirası’na çıktı. İnsana yapılan yatırım, taşa toprağa yapılan yatırımlardan çok farklıdır. İnsana yapılan yatırımlar nesilden nesile devam eder. Üniversiteler kurulurken karşı çıkanları hatırlıyorum. Katip Çelebi Üniversitesi kurulduğunda ne yeri ne hocası ne imkanı vardı. Ama bugün eğitime başlayan fakülteleri var ve yüksek puanlarla tercih edilen sağlık birimleri bölümleri var. 2023 Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıl dönümü, 10 büyük ülke arasında yer alma hedefini ancak gençlerimizle ve gençlere yatırım yapmakla başaracağız. Onun için Fatih projesini Türk milletine sunmaya karar verdik. Fatih projesi sadece bilişimin eğitimde kullanma projesi değil. Bilgi ve eğitim teknolojilerinin yerlileştirme projesidir" dedi.

'İNTERNET ÖĞRENCİLERE BEDAVA'

Bir yeniliğin de üniversitelerde geniş band internet erişimini sağlanması olduğunu belirten Yıldırım, "17 milyon öğrencinin internet parasını bakanlığımız karşılıyor. Yurtlarda kalan 308 bin yüksek öğrenim öğrencisine bedava internet vereceğiz" dedi.

Konuşmalar sonrası Bilimsel Yayın Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. Recep Sütçü ve Doç. Dr. Bora Bağış ödüllerini Binali Yıldırım’ın elinden aldı. Üniversiteye yüksek puanla girenlerin ödüllerini ise Rektör Prof. Dr. Galip Akhan verdi.



Eray ARPAŞİN/İZMİR,



İÖ(SS)