Afyonkarahisar'da düzenlenen Demiryol-İş Sendikası'nın 60'ıncı Yıl Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti hükümetiyle birlikte demiryollarının devlet politikası haline geldiğini söyledi. Demiryollarını güçlendirmek için hatları yenileme ve yeni hat yapma çalışmalarının yanı sıra altyapı çalışmalarıyla, hızlı tren yapılması için eylem planı hazırladıklarını kaydeden Bakan Yıldırım, "Biz geldiğimizde yılda yapılan demiryolu ortalama 1 kilometrenin altındaydı. Bugün yılda ortalama 135 kilometre demiryolu yapılıyor. Devam eden projeler 3 bin kilometrenin üzerinde. Yenilemesi tamamen bitmiş yol projelerinin toplamı da 6 bin 500 kilometreyi aşmıştır. Bu sene programa alınan ve yenilenmesi hedeflenen yol miktarı 800 kilometredir" dedi.

HIZLI TRENLE TAŞINAN YOLCU SAYISI 7 MİLYONA ULAŞTI

Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesinin Ankara-Eskişehir bölümünün bitirilip hizmete açıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, Ankara-Konya hattının da hizmete açılmasıyla Ankara'ya giden yolcuların hızlı treni tercih eder hale geldiğini belirtti. Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hızlı tren seferlerinde taşınan yolcu sayısının 7 milyona yaklaştığını vurgulayan Bakan Yıldırım, "Eskişehir-Ankara arasında şu anda hızlı trenle seyahat edenlerin oranı yüzde 73. Önceden bu oran normal tren seferlerinde yüzde 3'tü. İki şehir arasındaki trafiğin trenle karşılanma oranı yüzde 3'ten yüzde 73'e çıktı" diye konuştu.

10 BİN KİLOMETRE YENİ DEMİRYOLU YAPACAĞIZ

İstanbul-Ankara hızlı tren hattının gelecek sene sonunda açılacağını açıklayan Bakan Yıldırım, "Sırada Eskişehir-Bursa ile Ankara'dan Yozgat, Sivas, Afyon ve İzmir hatları var. 2023'e kadar 4 bini yüksek hızlı tren olmak üzere 10 bin kilometre sıfır yeni demiryolu hattı yapacağız" dedi.

GAZİANTEP- HALEP HIZLI TREN HATTI YAPILACAK

Türkiye'nin, demiryollarında dökme mevsiminde olduğunu belirten Binali Yıldırım, toplama mevsimiyle demiryollarının şaha kalkacağını söyledi. Gaziantep ile Halep arasında yapılacak tren hattının Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle aksadığını anlatan Bakan Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı:

"Kimilerinin ‘kızılsultan’ dediği bana göre Osmanlı'nın en zor döneminde görev yapmış Sultan Abdülhamit'i buradan rahmetle anmamız lazım. Bugün modern Türkiye Cumhuriyeti'nde saat kuleleri, okullar, istasyonlar, üniversiteler, hastaneler, askeri kışlalar, demiryolu hatları, hepsinde Sultan Abdülhamit'in imzası var. Marmaray projesini açarak Sultan Abdülhamit'in hayalini gerçekleştiriyor, ecdadımıza olan vefa borcumuzu da ödemenin gururunu, onurunu yaşıyoruz. Abdülahimit'in bize Basra Körfezi'ne demiryolu indirme vaadi var. Onu da yapacağız. İnşallah o bölgelerde sorunlar bir önce çözülür. Suriye'de bu olaylar olmasaydı şimdi Gaziantep-Halep hızlı tren demiryolu hattının yarısına gelmiştik. Gaziantep'le Halep yarım saat olacaktı."

Konuşmasının ardından, Demiryol-İş Sendikası yöneticileri, Bakan Yıldırım’a çeşitli hediyeler taktim etti.