Trabzon’da katıldığı bir toplantı çıkışında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Binali Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Ermenistan’dan kalkan bir uçak Erzurum’a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek? Pilotun kendi rızasıyla, arzusuyla iniş talebinde bulunması. Olay budur. Şu andaki bilgi bu. Teknik iniş. Teknik inişin havacılıktaki tanımı, pilotun, herhangi bir ihtiyaç duyması halinde iniş yapmak istemesidir. Erzurum Havalimanı'na iniş talebinde bulunmuş, bu talebi de uygun görülmüştür. Neden uygun görülmüştür? Bunu da açıklamak lazım. Biliyorsunuz biz, dünden itibaren Suriye tescilli uçaklara hava sahamızı kapattık. Tamamen kapattık. Aynı şekilde Suriye de kapattı. Ama teknik inişte bu kurallar geçerli değildir. Teknik inişte ne olursa olsun, can ve mal emniyet söz konusu olduğu için her türlü uçağa her ülke izin vermek zorundadır. Bu iniş de öyle bir iniştir. Onun dışında başka bir şey yok."

Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, 'Türk hava sahasını, Türkiye’de sivil insanların, masum insanların ölümüne, hayatını kaybetmesine sebep olacak faaliyetler için kullandırmayız' dedik. Bunun için de zaman zaman Türk hava sahasını kullanarak geçen uçakları, sivil havacılık kanunumuzdan, uluslararası konvansiyonlardan doğan haklarımız çerçevesinde indirip, yüklerini kontrol etme cihetine de gittik. Ancak bu kez aldığımız bir kararla, hükümetimizin bir kararıyla, Türk hava sahasını Suriye tescilli uçaklara tamamen kapattık. Bu, Suriye’deki iç savaşta daha fazla masum insanın ölmemesi yönünde aldığımız bir karardır."



ÖA(TM/SS)