Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi ile İş Merkezi'nin açılışı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Bakan Hayati Yazıcı, kadınları kastedip, “Onların terbiyeci özelliği vardır” diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgesi içinde inşa edilen Kongre ve Fuar Merkezi içinde ilk olarak Atatürk'ün Çanakkale Ziyareti Fotoğrafları Sergisi ile 17 ve 18'nci Yüzyıl Çanakkale Gravürleri Sergisi'nin açılışı yapıldı. Bakan Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ile Meclis Başkanı Niyazi Önen ve beraberindekiler kurdeleyi kestikten sonra sergiyi gezdi. Ardından konferans salonunda Çanakkale'ye Değer Katanlar Ödül Töreni ile Kongre ve Fuar Merkezi'nin açılışına geçildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Çanakkale demek, Türkiye demektir. Rahmetli babamın Kayseri Lisesi’nden mezun olanlarla ilgili albümü vardı. Ona baktığım zaman Çanakkale Savaşları'nın olduğu dönemde Kayseri Lisesi iki sene üst üste mezun verememiş. Çünkü lise iki ve üçüncü sınıfta okuyan bütün gençler burada rahmete kavuşmuş” dedi. Hisarcıklıoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanması konusunda tüm özel sektör adına Bakan Hayati Yazıcı'ya teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, “Türk Ticaret Kanunu küçük ve orta boy işletmelerin yıllık üzerinden kaldırılan yük tam 6 milyar Türk lirası oldu” ifadelerini kullandı.

BEDAVA PARANIN ADRESİNİ GÖSTERDİ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ben size bedava paranın adresini gösteriyorum. Aynı iş kolunda faaliyet gösteren iş ortağınla işini ortak et. Birleşin. Eğer iki kişi iyi ortaksa üçüncü ortak benim diyor. Şu üçüncü ortağı alırsanız şu bileği kimse bükemez arkadaş. Bütün dünya artık, bütün gelişmiş ülkelerde iki aynı sektörde üretim yapan şirket birleşiyor, evleniyor. Niye, Pazara daha çok hakim olabilmek için. Çok üreten, çok alan, satan kazanıyor. “Ben dükkanımı açarım, kimseye hesap vermem' mantığından kurtulacaksın” diye konuştu.

EŞİN İMZA ZORUNLULUĞU KALKACAK

Bakan Yazıcı, Borçlar Kanunu’nda eşlerin izninin gerektiğini belirtip, “Geçenlerde bir arkadaşım, her gün birkaç defa bankaya gitmek zorunda kaldığını söyledi. Her defasında da banka görevlisinin eşinin gelip izin vereceğini söylediğini anlattı ve “Ne olur bunu değiştirin' dedi. Ona espiri yaptım. 'Senin işini hemen hallediyorum' dedim. Sabah bir defa notere gideceksin bütün işletmelerini eşine devredeceksin, bundan sonra eşin senden izin isteyecek. Tabi bu işin espirisi. Bu konu üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. İnşallah bu alandaki sorunu çözeceğiz” dedi.

ONLARIN TERBİYE EDİCİ ÖZELLİĞİ VAR

Sanayi, ticaret ve esnaf odalarının son derece önemli olduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, “Türkiye nüfusunun yarıdan biraz daha fazlası kadın. Ama gerek esnaf ve sanatkarlarımıza baktığımızda, tacir ve sanayicilerimize baktığımızda Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı üyelerin yüzde 6.5'u kadın. Esnaf ve sanatkarlarımızın yüzde 10. Bu oran son derece düşük. Kadınların bu tür yapılar içine girmesi, ekonomik ve ticaret hayatta daha aktif rol almaları önemli. Kadınların bulunduğu yerde herkes konuşmasına, oturmasına, kalkmasına daha fazla dikkat eder. Yani onların öyle terbiye edici bir özellikleri de var. Öyle değil mi?” diye salondakilere sordu. 'Doğru' yanıtını alınca da, “Peki nasıl anlayacağız doğru olduğunu” deyince alkış geldi.

AVRUPA TIR SÖZLEŞMESİ

Aralık ayında gümrüklerle ilgili yeni uygulamaların yürürlüğe gireceğini de anlatan Bakan Yazıcı, “Bunları önümüzdeki günlerde inşallah lansman yapmak suretiyle kamuoyuyla paylaşacağız. Yerinde gümrükleme yaptıracağız. İşletmende gümrük işlemini yapacaksın, mühürlü olacak, yola koyulup gideceksin. Yine 1 Aralık'tan itibaren Avrupa TIR Sözleşmesi uygulamasına geçiyoruz. Londra'dan yola çıkan eşya yüklü bir TIR, geçtiği ülkelerden ayrıca teminat yatırmaksızın belirlenmiş standartları yerine getirmek suretiyle varış yerine doğru hızla devam edecek. En önemli çalışmalarımızdan birisi de özellikle Ekonomik Koordinasyon Kurulu üyesi olarak ifade edeyim, kayıt dışılıkta çok etkin bir mücadele. Yüzde 35, 40 dolayında bir kayıt dışılık olduğunu tahmin ediyoruz. Bu alanda da çok yoğun ve hassas çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile ÇTSO arasındaki işbirliği protokolünü üniversitenin genel sekreteri Adem Şahin ile ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin imzaladı. Protokole Bakan Yazıcı ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da şahitlik etti. Temsili olarak sahnede kurdele kesilerek Kongre ve Fuar Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Ardından da vergi rekortmenleri ile ÇTSO inşaatlarına katkı sunanlara plaket verildi. Son olarak İnönü Caddesi'ndeki ÇTSO İş Merkezi binasının açılışını yapan Bakan Hayati Yazıcı ve Rıfat Hisarcıklıoğlu uçakla İstanbul'a hareket etti.



Erdem SÜREK-Burak GEZEN-Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE,



ES,BG,EK (İÖ/RT)