Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 2012-2013 akademik öğretim yılı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı törenle başladı. SDÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan İbicioğlu, 1992 yılında kurulan üniversitenin bugün TÜBİTAK'ın projeler sıralamasında 1'nci, Türkiye'deki tüm üniversiteler arasında ise 5'nci sırada yer aldığını söyledi. Prof.Dr. İbicioğlu, SDÜ'nün geliştirmiş olduğu projeler arasında barutsuz silah, kablosuz elektrik iletme, dikensiz gül, gül aromalı gübre gibi dikkati çeken projeler bulunduğunu söyledi. Konuşmasında

yeni anayasa çalışmalarına da yer veren Prof.Dr. İbicioğlu, "Kısa öz, anlaşılabilir, açık ve sade şekilde her kesimi memnun eden bir anayasa olması gerekir. Toplumun da istediği budur" dedi.

Ardından Maliye Bakanı Şimşek, üniversitenin bilim, teknoloji ve sanat alanında geçen yıl düzenlenen yarışmalarda ödül almaya hak kazanan akademisyenlere ödüllerini verdi. 'Fahri doktora' unvanı verilen Bakan Şimşek'e binişini Rektör Prof.Dr. İbicioğlu giydirdi ve kürsüye davet etti. Bakan Şimşek ardından 'Ekonomide Kriz Yönetimi' başlıklı ilk dersi vererek akademik yılı başlattı.

TÜRKİYE PETROL VE DOĞALGAZA 60 MİLYAR DOLAR ÖDEYECEK

Bütçeyi en geç 17 Ekim'de meclise göndermeleri gerektiği için yoğun çalıştıklarını belirten Bakan Şimşek, “Ülkemiz geçen sene 54 milyar dolar petrol ve doğalgaz faturası ödemiş. Bu sene bu rakam 60 milyar dolar civarında olacak" dedi.

Ekonomik krizin şiddetli dalgalanmalar içerdiğini de aktaran Bakan Şimşek, 'Son 60 yılın en büyük küresel krizi' denilen krizle kast edilen şeyin dünya ekonomisindeki büyüme ve küçülme olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, “Dünya ekonomisi 1950'den bu yana yüzde 4 civarında büyüyor. Fakat 2009 yılında ilk defa küçüldü" dedi.

HONG KONG'TA KANAT ÇIRPAN KELEBEK, ABD'DE FIRTINA KOPARABİLİYOR

Yaşadığımız dünyada her şeyin iç içe olduğunu kaydeden Bakan Şimşek şöyle devam etti:

“Hong Kong'ta kanat çırpan kelebek, ABD'de fırtına koparabiliyor. Belki bu abartılı bir tanım ama finans sektöründe bu noktadayız. Böyle bir sektörde iyimserlik ve kötümserlik bulaşıcı oluyor. Finansal krizin büyük buhrana dönüşmemesi, bir an önce bu krizden çıkmak için ABD'deki Merkez Bankası, 2007 yılından bu yana 2 trilyon dolarlık para bastı ve basmaya devam ediyor. En son 3'ncü parasal genişleme kararı çıkarttı. Eşi görülmemiş parasal genişleme Avrupa'da da var. Halbuki Avrupa'daki Merkez Bankası 'Ben para basmam' diyordu, ama 2.5 trilyon dolar bastı. Japonya da 1 trilyon dolarlık para basmış durumda. İngiltere 650 milyar dolarlık para bastı. Merkez bankaları eşi görülmemiş şekilde para basmaya başlamış durumda."

TÜRKİYE BAŞARIYI MALİ DİSİPLİNE VERDİĞİ ÖNEMLE YAKALADI

Türkiye'de kriz yönetiminin nasıl olduğuyla ilgili de bilgi veren Bakan Şimşek, "İlk kez Türkiye kendi iç dinamiklerinden çıkmamış, ilk kez kendisinin yaratmadığı bir krizle karşı karşıya. 2008-2009 döneminde Türkiye'nin krize katkısı yok, fakat Türkiye tabii ki etkilendi. Bütün mesele ne, 'Türkiye'de kalıcı tahribatı nasıl engelleriz?' Burada siyaset yapmayacağım, ama siyasi irade 2007'ye kadar temelleri sağlamlaştırmıştı" diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik krizle mali disipline verdiği önem sayesinde başarılı olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, "Kriz gelsin vursun, ondan sonra tedbir alırız mantığıyla değil, krizden çok önce tedbirler alındı" dedi. Bakan Şimşek, o dönemki krizden Türkiye'nin maliye ve para politikasını çok iyi kullanıp az zarar görerek çıktığını söyledi.