Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü içinde yapılacak olan çocuk evi, bilgi işlem binası ve iktisadi ve idari bilimler fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksek okulu binası ile spor salonu inşaatlarının temeli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla atıldı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kendisini ziyaret eden Bakan Şahin’e, Şehitler Abidesi ve Troia Atı’nın minyatürlerini hediye etti. Bakan Şahin’e, “Size bir de canlı hediyemiz de olacak” diyen Rektör Laçiner, 'Çanakkale'den Cambridge ve NASA’ya' adlı proje kapsamında Çanakkale’deki dezavantajlı çocukların ciddi bir eğitimden geçirildiğini ve aralarından seçilen 10 çocuğun NASA ile Cambridge gideceklerini belirtip, çocukları makam odasına davet ederek Bakan Şahin ile tanıştırdı. Bakan Şahin, “Çok başarılı bir proje olmuş, tebrik ediyorum” deyip, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

BAKAN ŞAHİN, “ÜNİVERSİTELER, EN ÖNEMLİ BEŞERİ SERMAYEMİZ”

Tören çocuklar evinin temelinin atılmasıyla başladı. Buradaki konuşan Bakan Şahin, “Üniversiteler bizim en önemli beşeri sermayemiz. Yetişmiş insan gücümüz. Eğer bugün küreselleşmeyle yerelleşmeyi, gelenekle modernliği birleştireceksek, buradaki en önemli kalkınma merkezimiz üniversitelerdir. Doğalgazımız, petrolümüz olmayabilir, ama bizim var olan yetişmiş insan gücümüz bunlardan çok daha kıymetli. Bugün Türkiye'nin en büyük kreşinin temelini atıyoruz. Bizim iddia ettiğimiz bir şey var; Hem kariyer yapılabilir, hem anne olunabilir, hem de güçlü bir kadın olarak kalkınma hamlesinin içinde olunabilir. Hem de güçlü bir ailenin parçası olunabilir. Bunlar birbirinin alternatifi değil, tam tersine birbirinin tamamlayıcısı ve bütünleştiricisi. 2023 vizyonu dediğimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma, ileri demokrasiye gitme, güçlü toplum olmanın yolu da buralardan geçiyor. Çanakkale Deniz Savaşı’nın yönetildiği komuta merkezinin de bulunduğu Terzioğlu Kampüsü’nde bugün bu temelin atılmasını, bizi geleceğe taşıyacak çocuklarımız adına çok önemli buluyorum. Çünkü bizim evlatlarımız bizim hem geçmişimiz, hem bugünümüz, hem de geleceğimiz. Hepimizin makamı ne olursa olsun hepimizin bildiği bir şey var ki makamlar bitecek. Geriye kalacak olan şey evlatlarımız. Onların iyi yetişmesi çok önemli. Bu rekabetçi dünya düzeniyle başedecek şekilde doğuştan, temelden itibaren okul öncesi eğitime önem vererek, onların her yönden yetişmesi bizim birinci derece görevimiz ve ödevimiz” ifadelerini kullandı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM DE DESTEKLENECEK

Bakan Fatma Şahin, temel eğitimin desteklendiğini hatırlatırken Çanakkale’den tüm Türkiye’ye yeni eğitim öğretim yılı öncesinde müjdeli bir haber de verdi. Bakan Şahin, “Yeni eğitim sistemi olan 4+4+4 de, okul öncesi eğitimle ilgili kısımda biz Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü olarak şartlı nakit dediğimiz, yani eğitim ve sağlık desteğine devam ederken, okul öncesi eğitimi de destekleme kararı aldık. Bunu Milli Eğitim Bakanımız ile konuştuk. Sayın Başbakanımızın talimatıyla da yeni dönemde hayata geçireceğiz. Amacımız çocuklarımız doğduğu andan itibaren onların her konuda fırsat eşitliği yakalamalarını sağlamak, yoksulluktan dolayı eğitimlerinin önünde bir engel olmasını istemiyoruz. Herkesin annesi babası kim olursa olsun, nerede doğarsa doğsun dili, dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun bu Çanakkale Ruhu bize bıraktığı en büyük eserdir. Burada bizim çocuklarımızın da aynı ruhla yetişmesini ve Sosyal Devlet olarak da bu çocuklarımızın her zaman yanında olmayı çok önemsiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak da aile temelli çocuk politikalarını güçlendirmek bizim en büyük görevimiz. Bu konuda yapılan çalışmaların hepsini destekliyoruz” dedi.

Bakan Fatma Şahin ve törene katılan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Ak Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, hep birlikte butona basıp çocuklar evinin temelini attı. Bakan Şahin ve beraberindekiler daha sonra bilgi işlem binası ve iktisadi ve idari bilimler fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksek okulu binası ile spor salonu inşaatlarının temellerine ilk harcı koydu.

2.6 MİLYAR LİRALIK DESTEK

Temel atma töreninin ardında Ak Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Fatma Şahin, burada da okul öncesi eğitimin desteklenmesi konusuyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine açıklama yaptı. Bakan Şahin, ilköğretime ve orta öğretime devam eden kız ve erkek çocukların şartlı eğitim desteği kapsamında desteklendiğini belirterek, “Bunu 10 yıldır veriyoruz. Ama şimdi 4+4+4 yeni eğitim sisteminde okul öncesinde de bu eğitim desteğini verme kararı aldık. Şu ana kadar 2.6 milyar Lirayı 1 milyon anneye verdik ve 2 milyon çocuk bundan istifade etti. Bugün temel eğitimdeki yüzde 98.5’lik oran bu şekilde yakalandı. Yani özellikle bölgemizde sosyal devlet olarak, kaymakamlıklar, vakıflar aracılığıyla yoksulluğun eğitimin önünde engel olduğu, yoksulluktan dolayı çocuklarını okutamayan ailelerin yanında olduk ve destekledik. Şimdi temel eğitimdeki başarıyı okul öncesine taşımak istiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki artık akademik dünyada bunu söylüyor. Doğuştan itibaren her noktasında çocuklarımızın kişiliği, karakteri zaten o yaş grubunda oluşuyor. Biz kreşlerin ve okul öncesi eğitimin destekleneceği, şartlı nakitlerin okul öncesi eğitime de verileceği bir dönemi başlatıyoruz. Milli Eğitim Bakanımız da bunu açıklayacak. Ama biz kararı verdik. Bugün de kreş temeli atınca ben de bu kararı Çanakkale’den açıkladım. Bu çok hayırlı bir karar. Okul öncesi eğitimde son 10 yılda yüzde 60 oranını yakaladık. Bu desteklerle okul öncesi eğitimde de temel eğitimde yakaladığımız oranı yakalayacağız. Okul öncesi eğitim de sanki zorunlu eğitimmiş gibi bu verdiğimiz destekle temel eğitimde yakaladığımız oranı yakalamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

BAKAN ŞAHİN PARTİLİLERİ GÜLDÜRDÜ

Ak Parti’nin 10 yıl boyunca, 'Ben değil biz' diyerek başarıyı elde ettiğini anlatan Bakan Şahin, dünyada 2.5 milyon üyesi olan başka bir örgüt bulunmadığını dile getirip, “Başta erkekler bir araya gelip bu sayıyı toplayamıyor” deyince kendisini dinleyen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu partililer önce gülüştü, sonra da Bakan Şahin'i güçlü bir şekilde alkışladı. 



ES,BG,EK (TT/RT)