"SEKTÖRÜN ÜRETİM ARTIŞINI PİYASADAKİ GELİŞMELER SAĞLAR"


"2013 için bu yönde beklentileriniz nasıl, mesela üretim tarafından herhangi bir artış olacak mı? ya da maliyetler konusunda" sorusuna Bakan Ergün, "Siz belgeleri bu açıdan değerlendirmeyin. Belgelerde ana hedefler ve alt hedefler var. Bunlarla ilgili yapılması gereken eylemler var. Hangi eylem, hangi zamana kadar kim tarafından yapılacak. Önemli olan bunlar. Bunları biz yakından takip ediyoruz. Yoksa sektörün üretim artışını belgeler sağlamayacak. Sektörün üretim artışını piyasadaki gelişmeler sağlar. Ama biz sektördeki ARGE faaliyetlerinin artması lazım geldiğini ve bunun içinde sektörde ARGE merkezlerinin artması lazım geldiğini ön görüyorsak bu hedefe varmış mıyız, varmamış mıyız? Buna dikkat ediyoruz. Bu konudaki hedeflerimiz istikametinde ilerliyoruz. Yoksa bir sektörde bu yıl üretim artar, bir dahaki yıl üretim azalabilir. Dünyadaki gelişmelere göre bu değişir. Strateji belgesi bunu tek başına sağlamaz" dedi.


"MARKALAŞMA KONUSUNDA FOSİL YAKITLI ARAÇLARDA GEÇ KALDIK"


Elektrikli otomobille ilgili soru üzerine Bakan Ergün, "Otomobilde marka oluşturma konusu önemli bir konu. Hem fosil yakıtlı araçlar için hem de yeni teknolojiler için son derece önemli bir konu. Fosil yakıtlı araçlarda tabi biraz geç kaldık marka oluşturma konusunda. Türkiye otomotivde önemli bir üretim merkezi. Fakat markalaşma konusunda fosil yakıtlı araçlarda geç kaldığımızda bir gerçek. Bunu da önemle takip ediyoruz. Fakat yeni teknolojilerde özellikle elektirikli araçlarda markalaşma konusunda daha avantajlı bir yerdeyiz. Bu konuda da özel sektörde de önemli çalışmalar var. Çünkü onun bazı kritik teknolojileri var. O kritik teknolojilerin geliştirilmesi. Bunlardan birisi pil teknolojileri mesala bunların geliştilmesi son derece önemli. Yazılımları çok önemli şu anda bizim daha evvel hazırladığımız bir yönetmelikle Türkiye'deki mevcut araçlardan bir kısmının elektirikli araçlara dönüştürülmesi imkanını tanımıştır. Bu imkan çerçevesinde bir takım arkadaşlar bu çalışmaları yaptılar. Belli araçları kendi geliştirdikleri teknolojilerle elektirikliye dönüştürdüler. Ama bu elektirikli araçlarda markalaşma açısında önemli bir aşama. Bunu başarıyla yapanlar elektirikli araçların teknolojisini geliştirme ve o teknolojiyi piyasaya aktarma konusunda büyük bir fırsat elde etmiş olurlar. MÜSİAD başkanımızın söylemiş olduğu arkadaşımızın da yapmış olduğu çalışma budur. Yani bir elektirikli araç dönüşüm projesini hayata geçirmesidir. Ve çok başarılı olmuştur arkadaşımızın projesi. Eminim arkadaşlarımız bunu üretime markalaşmaya dönüşme konusunda değerlendireceklerdir" diye konuştu.


"AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ ARASINDA ELEKTRİĞİ EN UCUZA KULLANAN ÜLKELERDEN BİR TANESİYİZ"


"Proje ne aşamada, markalaşması noktasında" sorusu üzerine Bakan Ergün, "Hayır henüz o safhada değil. Şu anda elektirikliye dönüştürme konusunda elde ettikleri başarıyı, fizibilitelerini yapıyorlar. Bir seri üretime dönüştürmekle ilgili ön çalışmalarını yapıyorlar. Eğer bunuda gerçekleşterebilirseler Türkiye'de elektirikli araçlar konusunda özel sektör markalaşma doğrultusunda ciddi bir adım atmış olacak" diye konuştu.


Bakan Nihat Ergün, "Enerjideki fiyatların artışı doğalgaz fiyatları ve petrol fiyatlarıyla çok yakından alakalı. Buna görede bir değerlendirme enerji bakanalığımız tarafından yapılıyor. Kabul etmek gerekir ki Avrupa ölçeğinde düşündüğümüzde bugün elektirikte Avrupa Birliği ülkeleri arasında elektiriği en ucuza kullanan ülkelerden bir tanesiyiz. Sanayide de tüketici bazında da düşündüğümüzde elektiriğin Avrupa ölçeğinde en ucuza kullanıldığı ülkelerden biri olduğumuza dikkat etmemiz lazım. Tabi ki enerjinin kaynağı olan ülkelerle mukayese edersek son derece yanlış bir mukayese yapmış oluruz. Biz enerjinin kaynağı olan bir ülke değiliz. Enerji açığı olan bir ülkeyiz. Bu konuda dışa bağımlılığı azaltmaya çalışan bir ülkeyiz. Buna rağmen enerji maliyetlerimizi sanayi için Avrupa ortalamasının altında tutabiliyorsak bunu önemli bazı çalışmaları yürüterek gerçekleştiriyoruz. Yine aynı istikamette olacaktır 2013 yılında da. Avrupadaki enerji maliyetlerinin alında kalan bir maliyetle yolumuza devam edeceğiz" diye cevap verdi.


"TRT PAYINDA BİR AZALTMA YAPTIK ZATEN"


"TRT payında bir azaltma yaptık zaten" diyen Bakan Nihat Ergün, "Bir kanun değişikliği gerçekleştirmiştik. TRT payı yüzde 3'tü. Bu yüzde 3'ü yüzde 2'ye indirdik. Bugün itibariyle enerjide TRT payı yüzde 2 olarak kullanılıyor. Sektörün de bizden talebi bu sıfırlansın. 'Tamamen ortadan kalksın neden biz kullandığımız elektiriğin yüzde 2'si kadar TRT payı verelim. Bu bizim enerji maliyetlerimizde bir unsur' diye sürekli talepte bulunuyorlar. Bunlar için kanun değişikliği gerekiyor. Ama TRT'yede takdir edersiniz ki son yıllarda çok kanal açıldı. Uluslararası alanda TRT'nin Türkiye'nin imajını güçlendirecek ciddi bir rol üstlendiğini görüyoruz. Bununda bir maliyeti var. Bu maliyetlerle, Türkiye'nin bu ihtiyaçlarıyla uluslararası alandaki ihtiyaçlarıyla, sanayinin bu alandaki ihtiyaçları arasında optimum nokta belki yakalamak lazım. Bu çalışmalar strateji belgesindeki mevzuat çalışmaları elektirik maliyetlerinide azaltacak bölümü var içerisinde. Bu da gündeme gelirse bunu da tabi konuşacağız. Burada söylediğim şey 'Yarın hemen bir kanun değişikliği yapılıyor, TRT payı üçten ikiye inmişti, şimdi de ikiden bire iniyor' diye bir yayın yaparsak bir gerçekçi bir şey olmaz. Fakat bunu bu strateji belgesinin uygulama dönemi içerisinde yine birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu.