Çanakkale’deki temaslarını tamamladıktan sona Balıkesir’e geçen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bugün ilk olarak Balıkesir Valisi Ahmet Turhan’ı ziyaret etti. Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu'nun da bulunduğu ziyarette, Bakan Kılıç, Balıkesir'de bakanlığının yapacağı yatırımlar hakkında bilgi verdi. Bakan Kılıç, valilik ziyareti sonrasında, partisinin binasına giderken, gençleri yanına çağırdı. Bakan, asker olduğunu öğrendiği bir gence "Şafak kaç?" diye sordu. Askerin, "Şafak karanlık" demesi gülüşmelere neden oldu. Kılıç, "Haydi bakalım, şafak aydınlık olsun" diyerek yoluna devam etti.

MUHALEFETİ ELEŞTİRDİ

Bakan Kılıç, Ak Parti İl Teşkilatı’nda yaptığı konuşmada, TBMM’ye sunulan ve 13 ile büyükşehir statüsü kazandıracak yasa tasarısına değindi ve muhalefete yüklendi. Balıkesir'in büyükşehir statüsü kazanmasıyla, daha iyi hizmet alacağına inandığını söyleyen Kılıç, "Her kanun çalışmasında olduğu gibi muhalefette panik başladı; 'Büyükşehir olursa kim kazanır?' paniği. Oysa Ak Parti bu işleri belirlerken, 'Şu olursa ne olur?' sorusunu sormuyor. Ak Parti bir adım atarken, Türkiye için Türk milleti için faydası ne olur sorusunu soruyor, cevabı 'İyi olur' olduğunda, adımları atıyor. Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturmak istediğimiz illerle ilgili durum bizim açımızdan bu. Türkiye'nin faydasına olacak milletimize daha iyi hizmet sağlayacak modele biz adım atıyoruz. Bu anlamda yeni büyükşehir belediyelerinin kurulmasını karara bağlıyoruz. Ama maalesef muhalefet burada da 'armudun sapı, üzümün çöpü' hesabına başladı. 'İl sınırlarının tamamı köyleri ile birlikte oy verirse belediyeleri kazanabilir miyiz kazanamaz mıyız?'; Muhalefetin hesabı bu. Ak Parti'nin hesabı ise 'Bu kanun çıkarsa Türkiye'ye ve Türk insanına yeni ve daha iyi bir şeyler kazandırabilir miyiz?, Hizmetlerin miktarını arttırabilir miyiz?" diye konuştu.

Sonuç ne olursa olsun, Balıkesirlilerin büyükşehir belediyesi statüsünü çok iyi içselleştirmesi gerektiğini kaydeden Kılıç, "Bunu insanlarımıza çok çok iyi anlatmamız lazım. Artık plansız programsız şehirler değil Balıkesir örneğinde söylüyorum, Edremit'i, Bandırması ve diğer ilçeleri ile birlikte merkezi planlaması olan, neyin nasıl yapılacağı belli olan, alt ve üst yapıyı planlayan büyükşehir hayali kuruyoruz" dedi.

'18'İNDE ŞEHİT OLUYORSA TEMSİL HAKKINA DA SAHİP OLMALI'

Gazetecilerin, seçilme yaşının 18'e indirilmesi konusundaki sorusunu da yanıtlayan Bakan Suat Kılıç, şunları söyledi:

"Seçilme yaşını 30'dan 25'e indiren iktidar biziz. Şimdi de 25'ten 18 yaşa indirmek düşüncesindeyiz. Biz bu ülkenin gençlerine güveniyoruz. 18 yaşında bir genç kimin milletvekili olacağını belirleyebildiğine göre, milletvekili seçiminde oy kullanabildiğine göre, milletvekili seçiminde aday da olabilmelidir. Dün Çanakkale'deydik. Şehitliklerdeki mezar taşlarına baktığımızda pek çoğunun yaşının 16-18 olduğunu gördük. 18 yaşındaki bir genç vatanı için şehit olabiliyorsa, bayrağını ayakta tutabilmek için bir yarımadayı yedi düvele geçilmez kılabiliyorsa aradan yüz yıl geçtikten sonra bu ülkenin 18 yaşındaki gençleri milletvekili seçilerek TBMM’de milletimizi temsil etme ehliyetine de sahip olacaktır. Muhalefetin söylemi bizi hiç şaşırtmıyor. Ne zaman gençlerle ilgili bir adım atılacak olsa muhalefet ya yerim dar demiştir ya da yenim dar demiştir. Yerleri de yenleri de dar değil. Gençlerin gönlü de dar değil. Gençlere güvenmeleri lazım. Türk gençliğine itimat etmeleri yaslanabilmeleri lazım."

Basın toplantısında yanına aldığı gençler için "Bunlar mı milletvekili olacak?" diyen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'yi eleştiren Kılıç, "Bir muhalefet milletvekili iki tane 18 yaşındaki gencimizi sağına soluna alarak, 'Bunlar mı milletvekili olacak?' diye sordu. Biz onu yadırgıyoruz. Bu tavrı Türk gençliği adına hoş olmayan bir tavır olarak değerlendiriyoruz. Evet o çocuklar milletvekili olacak. O çocuklar kendisini seçiyor da niye seçilemesinler. 18 yaşındaki, 19 yaşındaki 20 yaşındaki gençlerimizin, 'Bunlar mı milletvekili olacak?' diyenlere karşı tavrını ortaya koymalarını bekliyoruz. Bu çocuklar bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olmayı hak ediyor. Biz onlara güveniyoruz" dedi.



HD(İÖ/CK)