Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Ak Parti Balıkesir Milletvekilleri Tülay Pabuşçu, Ali Aydınlıoğlu, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Balıkesir İl Kültür Müdürü Abdullah Soykan ve çok sayıda partili ve vatandaş eşlik etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale edilerek özel bir firmanın 2 milyon 305 bin lira bedel ile kazandığı ihaleyle çalışmalarının sürdürüldüğü Taksiyarhis Kilisesi'nin restorasyon maliyetinin bugüne kadar yapılan imalat artışlarıyla birlikte yaklaşık 3 milyon liraya ulaşacağı tahmin edilirken, restore çalışmalarının konservasyon kısmında Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksekokulu'nun Restorasyon bölümü öğrencilerinin de görev aldığı kaydedildi.

Bakan Günay'a İtalyan desinatörlerin de görev yaptığı kilisede, yapılan çalışmalarla ilgili sinevizyon gösterimli brifing de verildi. Uzun yıllar tekel deposu olarak kullanılan tarihi kiliseyi, Türk turizmine kazandırmak için uzun süreden beri yoğun çalışmalarda bulunduğu öğrenilen Bakan Ertuğrul Günay'ın, 2011 yılında bitmesi beklenen çalışmaların çeşitli nedenlerle 2012 yılının sonuna yaklaşılmasına rağmen tamamlanamamasından üzüntü duyduğu kaydedildi. Bakan Günay, "Ayvalık'ın ve ülkemizin önemli tarihi değerlerinden biri olarak kabul ettiğimiz bu kiliseyi restorasyon çalışmaları sona erdikten sonra binanın akustik özelliklerini göz önünde bulundurarak, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin sergilendiği bir alan olarak kullanmayı planlıyoruz" dedi.

TURİZMİ KÜLTÜR İLE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ

Birkaç yıl önce Ayvalık'ı ziyaret ettiğinde Cunda Adası'nda bulunan birçok tarihi binanın olduğunu gözlemlediğini kaydeden Bakan Günay, "Ayvalık doğal güzelliklerinin yanı sıra bozulmamış tarihi dokusu nedeniyle bizim çok önemli. Bu güzel ilçede birkaç yüksek tarihi binada yapacağımız restorasyon çalışmalarıyla, özgün dokuyu koruyabileceğimize inanıyorum. Biz, Türkiye'de turizmi kültürle buluşturmak istiyoruz. Kültür, şehir mimarisi, yemek lezzeti gibi değerleri iç içe katarak, Türkiye'yi, marka değeri yüksek bir turizm destinasyonu haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu yüzden de, ben Ayvalık'ta Taksiyarhis Kilisesi'ni gördüğüm zaman burasının akustiği ve içindeki ikona zenginliği ile çok özel bir kültür ve sanat merkezi olabileceğini düşündüm. Ancak kilisenin çevresinde, bakanlığımıza ait olmayan birkaç alanın kamulaştırılması sorunu nedeniyle restorasyon biraz uzadı. Bu yılın sonuna kadar restorasyonu bitirmeyi amaçlıyoruz. Bugün burada gördüğüm kadarıyla restorasyon çalışmaları son derece iyi gidiyor. Bu bina tamamen kültür meraklıların büyük bir istekle gezebileceği özelikleri taşıyor. Belki burayı kültür ve sanat merkezi haline getirdiğimizde küçük bedellerle burada yapılacak faaliyetlerden gelir getirebilmeyi planlayabiliriz. Örneğin Ayvalık'ta faaliyet gösteren ve gerçekten çok özel ve güzel işler yapan uluslararası Müzik Akademisi'nin (AİMA) sanatsal faaliyetlerini sergileyebilecekleri salon sorununun çözümlenmesi yönünde de bu kiliseyi kullanabiliriz. Tüm bunlar için buradaki restorasyon sona erdikten sonra valimiz, kaymakamımız ve AİMA yetkilileriyle oturup, bu özel binanın değerlendirilmesi konusunda bir karar vererek, burasını Türkiye'nin yakinen bildiği bir kültür ve sanat merkezi haline dönüştüreceğiz" dedi.

DESPOT'UN EVİ' İÇİN DE KOLLAR SIVANACAK

Ayvalık'a bağlı Cunda Adası'nda bulunan, bir dönemler Çocuk Esirgeme Kurumu olarak kullanılan 'Despot'un Evi' olarak isimlendirilen deniz kıyısındaki tarihi binanın ihaleye çıkmasına rağmen herhangi bir restorasyonunun yapılmadığını üzüntüyle gördüğünü belirten Günay, "Ankara'ya döndüğümde bu binanın da bir an önce turizme kazandırılması için çalışmalar başlatacağım" diye konuştu.

Balıkesir'in İvrindi ilçesinde şehit cenazesine katıldığı için Ayvalık'taki programına 2 saat gecikmeli olarak katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gecikme nedeniyle kendisini bekleyenlerden özür dileyerek, Güre'de yapılacak olan toplantıya katılmak üzere Edremit'e hareket etti.

 

TY (KÖ/RT)