Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a giden Bakan Ertuğrul Günay, havaalanında Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ve milletvekilleri tarafından karşılandı. Bakan Günay ve beraberindekiler ilk olarak Kocahisar Köyü'ne gitti. Burada Kommagene Krallığı döneminde yapıldığı belirtilen Yenikale'ye yürüyerek çıkan ve kale içinde incelemelerde bulunup, bilgi alan Bakan Günay, devam eden restorasyon çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını istedi. Bakan Günay ve beraberindekiler incelemelerinin ardından Damlacık Köyü'ne geçerek cuma namazını kıldı. 

Namazının ardından Nemrut Dağı eteklerinde yapımı devam eden Hizmet Evi'nde incelemelerde bulunan Bakan Günay, inşaatlardaki kötü işçilik ve kullanılan malzemelerin kötü olması nedeniyle müteahhit ve görevlilere tepki gösterdi. Bakan Günay, kötü malzemenin sökülerek kalitelisiyle değiştirilmesi talimatını verdi.

TARİHİ MEKANLARI ONARMAK ÇOK ZOR

Adıyaman'ın tarihi ve kültürel geçmişi ile Türkiye için çok önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, restorasyon çalışmalarının zor olduğunu söyleyip, yavaş ilerlemesine sitem etti. Tarihi mekanların onarımının yeni yapı yapmaktan çok daha zor olduğunu vurgulayan Günay şöyle konuştu: "Bu nedenle işler benim istediğim kadar hızlı gitmese bile devam ediyor. Hem Adıyaman hem de Malatya tarafında yeni hizmet evleri yapıyoruz. Eski evlerin yerine de festival alanları yapacağız. Yeni yapılan karşılama mekanlarında fazla betonlaşma sorunları var. Bu sorunları da daha sonra yapacağımız çalışmalarla ortadan kaldıracağız. Buraya gelenler Nemrut Dağı'na tırmanmadan önce, burada neler olduğunu, hangi dönemlere ait yapıtların olduğunu, tarihini ve genel bilgileri öğrenebilecekler. Bugün gördüğüm hem imalatta, hem de doğayla iç içe olması konusunda binada sıkıntılar var. Yerinde gördük ve bu sorunların giderilmesi için arkadaşlarla görüşeceğim. Uzun vadede Nemrut Dağı'yla ve buradaki ören yeriyle ilgili başka düşüncelerimiz var. Onları gerçekleştireceğiz."

NEMRUT DAĞI'NDAKİ HEYKELLER TAŞINABİLİR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Günay, Nemrut Dağı'ndaki heykellerin yapılacak müzeye taşınabileceğini ifade etti. Bakan Günay, şunları söyledi: "Dünyada çok ören yeri gezdim, ancak Nemrut Dağı gibi başka bir yer yok. Bin yıl önce 2 bin 200 metre yükseklikte doğunun ve batının bütün simgeleri bir araya getirilmiş. Burası gerçekten dünyada eşi olmayan bir yer. Buraya kültür dilinde ünit diyorlar. Burası gerçekten ünit bir eser. Buranın korunması konusunda sürekli çalışma içersindeyiz. Projeler var ve üniversitelerle çalışıyoruz. Ama halen alacağımız çok yol olduğuna inanıyorum. Buradaki heykellerin taşınması konusuna gelince; bilim adamları arasında farklı görüşler ve düşünceler var. Bu heykellerin bir müzede korunmasını savunan çok bilim adamı var. Dünyada arkeologlar yada bilim adamlarını büyük bir kısmı eserlerin bulunduğu yerde korunmasını istiyor. Bu doğru, ama anıtsal eserler müzede korunur. Bir mimari yapı varsa bir tapınak yada yerleşim merkezi bu yerinde korunur. Ancak dünyadaki bütün arkeoloji ve antik eserler yerlerinde korunacak olsaydı bugün bu kadar müze olmazdı. Müzeler o zaman ne işe yarıyor? Burada çok ciddi iklim farkları var. Bu mekanda yapılaşmanın olduğu dönem ile bugün arasında iklim farkları var. Hatta bölgedeki barajlar nedeniyle bile büyük iklim değişiklikleri var. İkincisi, yaz ve kış arasında Antalya'da olmayan Atina ve Roma'da olmayan inanılmaz bir ısı farkı var. Bu ısı farkıyla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda bilim adamları net bir karar vermiş değil. Bizlerde zaten karar vermek için acele etmiyoruz. Uzun vadede yerinde ya da bunların yerine çok yakın başka bir yerde yapılacak olan müzede korunması gündemde olabilir. Ama mutlaka aynı koşullarda, hatta daha iyileştirilmiş koşullarda aynı görkem içinde ve dünyanın çok saygı ile karşılayacağı bir koruma projesini burada mutlaka gerçekleştireceğiz."

Bakan Ertuğrul Günay, incelemelerini tamamladıktan sonra karayoluyla Şanlıurfa'ya gitti.



FB (HK/RT)