Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’ndeki incelemelerinin ardından İzmir’in Bayındır İlçesi’ne geldi. İlk olarak, restorasyonu yapılan Bayındır Belediyesi hizmet binasını gezen Günay, yapılan çalışmaya hayran kaldığını söyledi. Bakan Günay, Bayındır Belediyesi hizmet binasını gezdikten sonra kültür merkezi olarak kullanılacak olan ve yapımı devam eden eski kiliseyi, restorasyonu biten butik oteli ve son olarak da belediyenin geçici olarak kaldığı tekel hanını gezdi. Günay, kendisine sunulan ikramları yerken fotoğraf çekmeye çalışan basın mensuplarına, "Boğazıma dizdiniz yediklerimi. Vazgeçtim yemiyorum" diyerek espri yaptı.

KONAĞIN RESTORASYONUNU BEĞENMEDİ

Bakan Günay daha sonra ilçeden ayrılıp Ödemiş’in Birgi Beldesi’ne gitti. Beldedeki Çakırağa Konağı’nı ve bakanlığa ait diğer kurumları gezen Bakan Günay, geçen aylarda restorasyonu yapılan Çakırağa Konağı’ndaki çalışmaları beğenmediğini dile getirdi. Cep telefonuyla konağı görüntüleyen Günay, restorasyon çalışmalarının tarihi havayı bozmaması gerektiğini ifade etti. Günay, "Yapılan uygulamayı beğendiğimi söyleyemem. Bir restorasyon çalışması yapılacaksa o yapının tarihi dokusu ve ruhu korunmalı. Çakırağa Konağı’nda bu pek gözetilmemiş. Özellikle ahşap dokusunda önemli eksiklikler var. İzmir’e dönüşümüzde bu konuyla ilgili inceleme yapacağız. Çalışmaları yeniden gözden geçireceğiz" diye konuştu.

'TAHSİSİ İPTAL EDERİM'

Bakan Günay ve beraberindekiler daha sonra Ödemiş Kültür Merkezi’ne geçti. Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ödemiş Belediyesi’ne tahsis edilen merkezle ilgili uyarılarda bulunan Günay, "Burasını belediye binası olarak kullanmayın. Belediye hizmetlerinin hepsi burada görülmesin. Yoksa tahsisi iptal ederim. Yeni belediye binası yapılana kadar kullanılmasıyla ilgili bir protokol hazırlansın" dedi.

TİRE’DE ÇOK AZ KALDI

Birgi’deki incelemelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tire İlçesi’ne geldi. Eski belediye hizmet binası olan kent müzesi olarak restore edilen binayı gezen Günay, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Günay, kent müzesinin giderlerini karşılamak üzere kaynak yaratmak için poreje üretilmesini istedi. Bakan Ertuğrul Günay, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana kullanılan hükümet konağının da restore edilip turistik mekan olarak kullanılması ve Tire Kaymakamlığı’na yeni bir bina yapılması hakkındaki görüşleri destekledeğini ve konuyla ilgili çalışma yapılmasını istedi. Kısa süren ziyaretin ardından Bakan Günay, ilçeden ayrılıp İzmir’e gitti.


Mehmet Akif AVŞAR- Yüksel BALCI- Kamuran KIZILBOĞA / BAYINDIR, ÖDEMİŞ, TİRE(İzmir),

DHA(AÖ/COŞ)