Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Amasra’nın korunmasını istdiğini belirten Bakan  Günay, “Amasra’ya 2010’da gittiğimde Sayın Başbakan’ımızın Amasra’nın korunması konusundaki düşüncesini ve kendi kanaatimi de yüksek sesle ifade ettim. Hala o kanaatimi koruyorum. Amasra gibi Türkiye’de deniz kenarında çok az mekanımız var. Fatih Sultan Mehmet bile Amasra’yı teslim alırken yanındaki Lala’sına 'Çeşm-i Cihan bu mu Ola?' (Dünyanın gözü burası mı?) demiş. Bence de korunması gereken bir bölgedir. Sayın Başbakanımızın da kanaati o yöndedir. Kesin bu görüşlere uyulacağını tahmin ediyorum. Daha doğrusu temenni ediyorum” dedi.


ÇOK ÖNEMLİ TARİHSEL MEKANLAR VAR


THY’ye ait bir uçakla bugün saat 11.45’de Taşkent’ten İstanbul’a gelen Ertuğrul Günay Atatürk Havalimanı VİP salonunda yaptığı açıklamada Özbekistan gezisinin çok faydalı geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Özbekistan’a iki gün süren bir gezi yaptık. Uzun bir zamandan bu yana Özbekistan’a Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen hiçbir bakan arkadaşımız gitmemişti. Oldukça büyük bir ilgiyle karşılandık. 18. Taşkent Turizm Fuarının açılışında konuşma yaptım. Özbek halkında Türkiye’ye karşı büyük bir ilgi ve sevgi var. Özbekistan Turizm Ajansı Başkanı (ki Bakan seviyesindedir) Faruk Rızayev ile ikili görüşmelerim oldu. Kültür Bakanı Sayın Dursun Ali Kuzuyev ile de bir görüşmem oldu. Özbekistan’ın Türkiye ile ilgili vizelerde kolaylık sağlaması, hem THY’nin hem Özbekistan Havayollarının uçuş sayılarını arttırması sonrası her iki taraftan da geliş gidişlerin aratabileceğini tahmin edebiliyorum. Şu anda kısıtlı koşullara rağmen 100 bine yakın insan geliyor. Bu sayı çok daha yukarılara çıkabilir. Özbekistan’da da Türkiye insanlarının görebileceği çok sayıda önemli tarihsel mekanlar var. Taşkent ve Semerkant’ta var. Gerçekten İslam dini açısından, Türk dünyası açısından özellikler taşıyan çok önemli tarihsel alanlar var.

Turizm Bakanı ve diğer yetkilileri önümüzdeki Turizm Fuarına davet ettim. Ayrıca önümüzdeki ayda Özbekistan’dan 20 ye yakın Turizm’den sorumlu Vali Yardımcısını davettik. Özbekistan’da sokakta konuşurken birbirinizin dilini anlayabileceğiniz kadar yakın hissedebileceğiniz bir toplum var. O yüzden bizim hem ekonomide hem siyasette, hem kültürde ve turizm de birlikte yapacağımız çok işimiz olduğunu bir kez daha gördük. Faydalı bir gezi yaptım.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay daha sonra Ankara’ya gitti.




FK(BB)