Bakan Ertuğrul Günay, Antalya'nın Demre İlçesi'nde restorasyon çalışmaları devam eden Myra Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Bakan Günay'a, kazı ekibi, Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre Belediye Başkanı Demokrat Parti'li Süleyman Topçu, Beymelek Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Güngör eşlik etti. Kazı başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nevzat Çevik'ten çalışmalar hakkında bildi alan Bakan Günay, antik tiyatronun sahne bölümünde restore edilen yerleri inceledi, fotoğraf çekti.

TURİZM YELPAZESİ GENİŞLİYOR

Bakan Günay, ziyareti sırasında yaklaşan turizm sezonu öncesi değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin bu yıl yurtdışında katıldığı turizm fuarlarında ciddi tanıtımlar yaptığını anlatan Bakan Günay, dünyanın bütün ülkelerinde digital ortamda, fiziki olarak da 100'e yakın ülkede tanıtım çalışmaları yapılacağını söyledi. Düzenlenen bütün fuarlarda en yüksek katılımla Türkiye'nin tanıtıldığını anlatan Günay, şöyle dedi:

"Çok büyük ilgi gördük. Turizm fuarları nisan ayında sona eriyor. Çok sayıda erken rezervasyon var. Geçen yıl turist sayısı bakımında dünya ortalamasının 2 katı bir seyir izlemiştik. Bu yıl da tahmin ediyorum ki aynı şekilde 30 milyonun üzerinde bir seyir elde edeceğiz." .

Deniz- güneş -kum üçlemesinin yanında fuarlarda kültür, termal, sağlık, kongre turizmiyle yeni alanları öne çıkarmaya çalıştıklarını vurgulayan Günay, "Bunlarla yetinmiyoruz. Türkiye'yi başka özellikleriyle dünyaya tanıtmaya ve daha prestijli bir turizm ülkesi haline getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"KAÇIRILAN ESERLER GELECEK"

Turizm yanında yurt dışına kaçırılan tarihi eserleri de yeniden getirmeye çalıştıklarını kaydeden Günay, bu konudaki girişimlerin ise sürdüğünü söyledi. Bu sürecin Amerika'dan getirilen 'Yorgun Herkül' heykeli ile başladığını ve Almanya'dan getirilen 'sfenks'lerle devam ettiğine işaret eden Günay, şunları söyledi:

"Son birkaç yıl içinde 4 binden fazla eser getirdik. Dünya genelindeki müzeleri araştırıyoruz. Ülkemizden resmi bir yolla gitmeyen bir eser varsa takibini yapıyoruz. Bizim tutumumuz artık dünyada bilinmeye başladı. Bütün dünya Türkiye'den yasadışı yollardan eser almama konusunda daha dikkatli. Yasa dışı alınan eserleri de Türkiye’ye getirme konusunda çeşitli ülkelerle müzakere yapıyoruz. 2014 yılına kadar birçok yeni eser daha müzelerimize gelecek. Bunlar sadece Roma dönemi eserler değil, antik dönem eserleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler."



AA(HA/İD)