Birlişmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 27 Ocak 1995 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe girişinin 16’ncı yılı nedeniyle Türkiye Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği tarafından düzenlenen Çorum Anadolu Zirvesi ve Çocuk Hakları Kutlama Toplantısı, Çorum’da gerçekleştirildi. Anitta Otel’de düzenlenen toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çorum milletvekilleri, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Türkiye Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

"ÇOCUKLA GELECEK, ETLE TIRNAK GİBİ"

Toplantının açılış bölümünde konuşan Bakan Şahin, nasıl bir dünya hayal ediliyorsa çocukların da buna göre yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü çocuk ile gelecek, etle tırnak gibidir. Biz yola çıkarken 'Önce insan' dedik. Herkesin bölgesi ne olursa olsun, dili, dini, ırkı ne olursa olsun onun doğuştan gelen hakkının en önemli hak olduğunu ve güçlü bir şekilde verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çocuk haklarına da o şekilde bakıyoruz. En önemli temel hakkı yaşam hakkı olarak görüyoruz. Fırsat eşitliğini sağlamak bizim birinci derece görevimiz. Çocuklarımızın önündeki bütün fırsatları eşitlemek, eğitimdeki, sağlıktaki bütün fırsatları eşitlemek birinci vazifemiz" dedi.

"KIZ VE ERKEK ÇOCUKLAR TEMEL EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ YAKALADI"

Bütün çocuklara fakir- zengin ayrımı yapmadan kitap dağıttıklarını belirten Bakan Şahin, "Yoksulluk eğitimde engelse kaldırıyoruz dedik. Eğitimde fırsat eşitliği budur. Çocuğunu yoksulluktan dolayı okutamadığını söyleyen 990 bin anneye yardım yaptık. Bugün kız ve erkek çocuklar yüzde 98,5 gibi bir oranda temel eğitimde fırsat eşitliğini yakaladı" diyerek, "Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarttığımız zaman bu yüzde 98'lik oranının, orta öğretimde de görüleceğine inanıyorum. Evlatlarımıza nasıl su vereceğiz, nasıl bir fidana, güçlü bir ağaca ve ormana dönüştüreceğimizi düşünmek herkesin görevi. Makamların yanında ne yazarsa yazsın hepimizin hedefi, kendi çocuğunu kendinden daha iyi yetiştirecek hayat felsefesi var. Çocuğum benden daha iyi eğitim alsın anlayışı var. Daha iyi bir Türkiye için bu felsefeyi benimseyelim" diye konuştu.

"ÇOCUKLARA TARAFIZ"

Bakan Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Büyüyen ekonominin yolu, engelleri aşmanın yolu hukuk devleti olmaktır. 2023 vizyonunda en önemli temel felsefemiz çocuklar için fikri ve vicdanı hür nesil yetiştirmek. Bunu güzel ahlakla birleştirince korkacak hiç bir şey yok. Vatana faydalı çocuklar yetiştirmek, dünyayı, teknolojiyi tanıyan nesil yetiştirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan da birileri çocukları istismar ediyorsa çocuklara tarafız. Bunu yapan ailenin de karşısındayız. Çocuklar bizim hayatımızın meyvesi ve geleceğimizse nedeni ne olursa olsun kimse onları istismar edemez. Bunun için çocuk izleme merkezleri kurduk. Hiçbir çocuk kendi kendine suç işlemez. Onu korurken rehabilitasyon merkezleri aracılığıyla da istiyoruz ki topluma entegre olsunlar."

ÖDÜLLER DAĞITILDI

Toplantı sonunda 2011 yılı çocuk dostu ödülleride sahiplerini buldu. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TURKCELL Genel Müdürü Süreyya Ciliv, AVEA Genel Müdürü Erkan Akdemir, Hürriyet Gazetesi Yönetici Asistanı Şahver Çelik, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, sanatçı Müjdat Gezen, televizyoncu Acun Ilıcalı ve Yeşilçam'ın ünlü senaristi, yönetmen Umur Bugay’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi, ödül almaya hak kazandı. Katılımcılara ödüllerini Bakan Şahin verdi. Ayrıca Bakan Şahin'e de 'İlk adım ödülü' verildi.

Ödül alanlar arasında bulunan ve törene katılamayan Şahver Çelik, sanatçı Müjdat Gezen, televizyoncu Acun Ilıcalı ve Umur Bugay’ın ödüllerinin ise daha sonra kendilerine gönderileceği belirtildi.

Ödül töreninin ardından Bakan Şahin programdan ayrıldı. Tören sonrasında program kapsamında çocuk haklarıyla ilgili paneller ve değerlendirme toplantıları gerçekleştirildi.