Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkahisar Oruçoğlu Termal Otel'de Orman Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nün 2012 Projeleri Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak katıldı. Bakanlık çalışmalarıyla ilgili açıklamalar yapan Bakan Eroğlu; vatandaşları karların erimesinden sonra oluşabilecek sele karşı uyardı. Seli engellemek için gerekli önlemlerin alındığını belirten Bakan Eroğlu, "Sıcaklık artınca 10- 15 gün sonra karlar erimeye başlayacak. Yağmur da gelmeye başladığı zaman Allah korusun büyük sel baskınları olabilir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve orman teşkilatına, İl Özel İdareleri'ne talimat verdik. Valilere de genelge göndereceğiz. Sel baskın ve taşkınlara karşı hazırlıklı olmamız lazım" dedi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin erozyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, "Ancak bunun köklü çözümü, mera ıslahlarından, ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmalarıdır. Türkiye'nin yüzde 57'si dağlık arazi sınıfına giren, yüksek engebeli bir toprağa sahip. Türkiye'de büyük bir erozyon riski var. Bunu engellemenin tek yolu, yukarı havza tedbirlerinin alınmasıdır. Ağaçlandırma ve erozyon kontrolüdür" diye konuştu.

ORMANLARIN TAPUSU OLACAK

Vatandaşlara ağaç sevgisinin aşılanması için kent ormanları kurduklarını belirten Veysel Eroğlu, vatandaşlardaki ağaç ve fidan duyarlılığının da son yıllarda arttığını kaydetti. Ormanlık alanlar üzerine inşa edilen yapılar ve ormanlık alanlarla ilgili düzenlemeleri içeren 2B Yasası'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edildiğini, 22 Şubat Çarşamba günü de alt komisyonda görüşülmeye başlanacağını anlatan Eroğlu, 2B sorununun kökünden çözüleceğini, 2014 sonunda ormanların da tapusunun olacağını açıkladı.

ÇIRALI SAHİLİNİN TAHSİSİ

Basın mensuplarının Antalya'nın Çıralı Sahili'ndeki sit alanının turizme açılmasıyla ilgili sorusunu da yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, turizmin gelişmesi için bazı alanların turizm bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğini dile getirdi. Eroğlu, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız çalışıyor. Bana o kadar çok mail geliyor ki, biraz sonra Çıralı'daki mesele nedir, onu inceleyeceğiz. Çıralı için demiyorum; genel olarak Türkiye'de turizmin gelişmesi açısından bazı alanları turizm bölgesi ilan etmemiz gerekir. Bu, orman varlığı azalıyor manasına gelmez. Turizme uygun alanları vereceğiz. Yayla turizmi gelişsin diye, tabiatı, ormanları tahrip etmeden yayla turizmini geliştirmek için büyük bir planımız var. Misal olarak Manisa'daki Spil Dağı ile ilgili müracaat varsa orada uzun devreli bir eylem planı hazırladık. O plan çerçevesinde Spil Dağı'nı ihale ediyoruz. Bu, o alanın tahrip olması manasına gelmez. Çıralı ile ilgili de bana çok sayıda e-posta mesajı geldi. Onları da arkadaşlarla inceleyeceğiz."

Antalya'nın 3.2 kilometrelik Çıralı Sahili'nin büyük bölümünün Antalya 3'üncü Amatör Küme'de yer alan Ormanspor'a tahsis edilmesi, bu kulübün de araziyi, sponsorluk anlaşması karşılığında, günübirlik alan olarak işletmek üzere bir turizmciye devretmesi Çıralı'daki Ulupınar Köyü sakinleri ve çevrecilerin tepkisini çekmişti.