Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'deki DSİ 2'nci Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında 2003- 2011 yılları arasında, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar'da yapılan yatırımları anlattı. Ege Bölgesi'ndeki 7 ile 8 yılda 5 milyar 357 milyon 260 bin liralık yatırım yapıldığını, bunların devam edeceğini açıkladı.

Bakan Eroğlu, İzmir'e 1.5 milyar liralık yatırım planladıklarını, geçen yıl sonuna kadar yatırımlarda 1 milyar 113 milyon lirayı bulduklarını belirterek, "İzmir'de su sorunu had safhadaydı. 'Arsenikli su içiyor' diye pek çok sorunu göğüsledik. Başbakan, İzmir'in su sorununun İstanbul gibi çözülmesi konusunda bana talimat verdi. Yıldırım hızıyla Gördes Barajı'nı tamamladık. İshale hattını İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacaktı ama gecikince Başbakan 'Sen yap' dedi. 35.5 kilometre uzunluğundaki hattı tamamladık. Belediye bizden Gördes Barajı'nın ishale hattını, Bornova'ya kadar getirmemizi de istedi. İstanbul'dayken bunları biz yapıyorduk. 64 kilometrelik bu ishale hattını da yapıyoruz. Dev bir ishale hattı, 174 milyon lira. Bunun da pazarlığını yaptık ve 2013 yılında bitecek. İzmir'in acil ihtiyacı olan 59 milyon metreküp su buradan veriliyor" dedi.

"İZMİR'E ADAM EKSENİZ BİTER DERLER AMA"

Bakan Eroğlu, sulama yatırımlarıyla verimliliğin katlandığını dile getirerek, "Bakırçay ve Kınık'ta sulama yoktu. İlk kez burada modern sulama sistemlerini inşa ettik. 91 bin hektar arazi İzmir'de modern sulamaya geçti. 'İzmir'e adam ekseniz biter' diye bir söz var ama sulama olmadan istenilen verimi almak mümkün değil. Sulama ile verimlilik, dört ile 14 kat arttı" diye konuştu.

"ORGANİK BAL VE TIBBİ AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİN"

Bakan Eroğlu, İzmir'in yılda 10 milyon turist sayısına ulaşabilmesi için katkı koyacaklarını vurgulayarak, "Bu çerçevede 10 tabiat parkı ilan ettik. İki yaban hayatı geliştirme sahası ilan ettik" dedi. Eroğlu, İzmir'de organik bal ve tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilip ihraç edilmesi için de işadamlarına çağrıda bulunarak destek vereceklerini şu sözlerle açıkladı:

"Bal ormanları çok önemli. İzmir ihracat açısından çok önemli bir şehir. Bu bölgede en azından organik bal üretimini geliştirip bal ormanları kuracağız ve tüm dünyaya bal ihraç edeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak arıcılara desteğe hazırız. Tıbbi aromatik bitkiler açısından İzmir çok zengin. Şifalı bitkilerden hazırlayalım defne, adaçayı, kekik yetiştirelim. 200 milyon dolarlık ihracat yeterli değil. İzmirli işadamları elini çabuk tutsun. Bakanlık eylem planı hazırladı her türlü desteği verecek."

MANİSA

Bakan Eroğlu Ege Bölgesi illerinden Manisa'da 2003- 2011 yılları arasında 290 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını belirtti. İlde 26 tane dere ıslahı, sulama şebekeleri, taşkın koruma tesisleri, gölet ve ağaçlandırma gibi inşaatı devam eden işler bulunduğunu belirten Eroğlu, "Projesi ve planlaması devam eden işlerin sayısı sekizdir. 2012 yılında Manisa'da 127 bin dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapılacaktır. Ayrıca Manisa'ya ormancılık faaliyetleri için 2012 yılında toplam yatırım miktarı olarak 10 milyon 521 bin lira kaynak ayırdık" dedi.

AYDIN

Bakan Eroğlu, Aydın'a bu yıl da dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyar liralık yatırım yapıldığını anlattı. "Aydın, bakanlık olarak en büyük yatırımları yaptığımız iller arasında yer alıyor" diyen Eroğlu, "Bu ilde tamamlanan 12 sulama tesisi ile 293 bin 800 dekar tarım arazisine su sağlanmış, 19 bin 269 kişiye zirai istihdam temin edilmiş ve milli ekonomiye 515 milyon liralık katkı sağlanmıştır" diye konuştu. 2012 yılında yapılacak olan ormancılık faaliyetleri için Aydın'a toplam 4 milyon 412 bin lira kaynak ayırdıklarını belirten Bakan Eroğlu, bu yıl itibari ile 57 bin dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapılacağını söyledi.

MUĞLA

Muğla'ya son 8 yılda 930 milyon liralık yatırım yapıldığı bilgisini veren Bakan Eroğlu kentte arıcılığın fazlasıyla geliştiğini ve arıcıların su ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde taleplerin yerine getirildiğini belirterek, "Muğla ormanlarımızın tamamı arılara bal ormanı olarak tahsis edilmiştir. Tamamlanan içme suyu ve sulama tesisleri ile 45 bin 880 dekar tarım arazisi sulanmış, 6 bin 921 kişiye zirai istihdam temin edilmiş ve milli ekonomiye yılda 146 milyon liralık katkı sağlanmıştır. Sulama tesislerini 55 milyon dekara çıkardık, hedefimiz arttırmak. Bu yıl ormancılık faaliyetleri için toplam yatırım miktarını 9 milyon 674 bin lira olarak programladık. 92 bin 500 dekar alanda ise ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapılacak" dedi.

DENİZLİ

Denizli'de 8 yılda 651 milyon 851 bin liralık yatırım yapıldığını aktaran Bakan Eroğlu, 814 milyon 300 dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmasının yapıldığını, 38 milyon 387 bin adet fidan dikildiğini söyledi. Bakan Veysel Eroğlu, 121 bin dekar alanı ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması için 10 milyon 400 bin liralık yatırım daha düşündüklerini açıkladı.

UŞAK

Bakan Eroğlu, Uşak'a 2003-2011 yılları arasında 87 milyon liralık yatırım yapıldığını belirtti. 2011 yılında 63 bin dekar alanda ağaçlandırma yapıldığını, bu yıl ise ormancılık faaliyetleri için 6 milyon 625 bin lira kaynak ayrıldığını kaydetti.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'a son 8 yılda 385 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Bakan Eroğlu, 2012 yılında 88 bin dekar alanda ağaçlandırma yapılacağını, ormancılık faaliyetler için bu yıl 11 milyon 124 bin lira kaynak ayrıldığını dile getirdi.