Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, ikinci toplantısını Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu başkanlığında yaptı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Kalkınma ve Avrupa Birliği bakanlıklarının üst düzey yöneticileri de katıldı.

Bakan Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, gelecek 20-30 yılda suyun en önemli madde haline geleceğini söyledi. Türkiye’nin bu duruma hazır olması lazım gerektiğini belirten Eroğlu, "Malum Türkiye su zengini değil. Yarı kurak bir bölgede bulunması hasebiyle suyun tek elden ve akılcı yönetimi önemli. Türkiye’nin yıllık kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp. Bunun 44-45 milyar metreküpü kullanılabiliyor. Su her yerde dengeli olsaydı işimiz daha kolaydı. Maalesef mevsim ve bölgelere göre çok çeşitlilik gösteriyor. Suyu çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Bu sebeple barajlar daha da büyük önem kazanıyor. Su sıkıntısı yaşanan dönemlerde barajlar sayesinde ihtiyaçlar karşılanıyor. Karşı çıkanlar var ama Türkiye’de barajların yapılması büyük bir zarurettir" diye konuştu.

'VATANDAŞI BARAJLARA KARŞI TAHRİK EDİYORLAR'

Bazı grupların vatandaşı barajlara karşı tahrik ettiğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Halbuki suyu kullanmıyor, saklıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana 206 adet barajı tamamladık. Türkiye’de suyun yüzde 75’i sulamada, yüzde 20’si içme suyu olarak, yüzde 5’i de sanayide kullanılıyor. Baraj ve gölet inşasına devam edeceğiz. Halen 44 milyar metreküp suyun 33-34 milyar metreküpü sulamada, 6-7 milyar metreküpü içme suyu olarak, 5 milyar metreküpü de sanayide kullanılıyor" dedi.

'KIBRIS'A SU ASRIN PROJESİ'

Yeterli miktarda ve sağlıklı içme suyu temininin önemine vurgu yapan Eroğlu, sağlık problemlerinin temiz içme suyu temini ile büyük oranda ortadan kalkmakta olduğunu belirtti. Eroğlu, "Türkiye’nin içme suyu problemini çözdük. Şimdi sırada Kıbrıs var. Asrın projesi olarak adlandırdığımız bu çalışma ile dünyada ilk defa su altında boruları askıya alarak Türkiye’den KKTC’ye su göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

'YÖNETMELİĞİ 18 DEFA OKUDUM'

Türkiye’nin yıllık 186 milyar kilowatt saatlik hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

"Geçmişte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ama 2002 sonunda biz göreve geldiğimizde 186 milyarlık potansiyelin 26 milyarı hayata geçirilmişti. O hızla gitseydi tamamının kullanılması 100 yıl sürecekti. Biz de özel sektörü devreye sokmak için su kullanım anlaşmalarını çıkardık. Ben o zaman DSİ Genel Müdürüydüm. Bir yanlış olmasın diye yönetmeliği 18 defa okudum. Su kullanım anlaşmaları ile 110-120 milyar kilowatt saatlik başvuru yapıldı. Bunların bir kısmı hayata geçti, bir kısmının çalışmaları devam ediyor. Yaptığımız çalışmalarla 26 milyar kilowatt saat olan kullanılan hidroelektrik potansiyelini 64 milyara çıkardık. Geri kalanı da 2017-2018’e kadar değerlendirmemiz gerekiyor."

DERE YATAKLARINDA DÖNÜŞÜM FELAKETİ ÖNLER

Dere yatakları konusunun da önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Veysel Eroğlu, 2B arazilerinin satışından elde edilmesi beklenen gelirin yüzde 90'ının kentsel dönüşüme ayrılacağını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bu konuyu görüştüklerini ifade eden Eroğlu, "Kentsel dönüşüme dere yataklarından başlanırsa hem depremde zemin sıvılaşması hem de taşkın nedeniyle yaşanan felaketlerin önüne geçilir" dedi.



(BY/CK)