Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya'da DSİ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Teftiş Kurulu Başkanlığı Semineri'ne katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından bakanlıkça düzenlenen Antalya- Burdur- Isparta illeri 2003- 2011 yılı yatırımları bölge toplantısında konuşan Bakan Eroğlu, son 9 yılda Antalya'ya devasa yatırımlar yaptıklarını söyledi.

MUKAYESE GÖTÜRMEZ

Bu yıllarda yaptıkları yatırımların geçmiş 70- 80 yılla mukayese edilemeyeceğini kaydeden Bakan Vesyel Eroğlu, "Antalya, bizden önce unutulmuş bir şehirdi. Antalya dünyada layık olduğu yeri hükümetimiz sayesinde aldı. Eskiden burası köy gibiydi. Muazzam altyapı, bizim açtığımız tesisleri ikinci defa açmak isteyenler oluyor, olsun. Biz yapıyoruz, yaptığımızı da vatandaşımız biliyor" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, söz konusu üç ilde bakanlık yatırımlarının 1 milyar 366 milyon 746 bin TL olduğunu söyledi.

DOĞA TURİZMİYLE ZENGİN TURİST

Antalya'da doğa turizmi gelişiminin önünü açmak istediklerini kaydeden Bakan Eroğlu, "Doğa turizmiyle açarak oralara daha paralı turistlerin gelmesini sağlayacağız" dedi. Doğa turizminde herşey dahil turizme müsaade etmeyeceklerini belirten Bakan Eroğlu, "Biraz da para toplayalım. 1 ay zarfında taslak proje proje hazırlanacak. Bu proje tavsiye ve tenkitlerle eylem planı haline gelecek. Yayla turizmi, doğa turizminde büyük imkanı var. Safari, yaban hayatı, avlaklar. Ama tamamen zengin turistlerin geleceği şekilde planlayacağız" diye konuştu.

'DEMİREL'İN TEMELİNİ ATTIĞINI BİZ BİTİRDİK'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Isparta'da ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan yatırımların hiçbirisinin bitirilemediğini belirterek, "Hepsini biz bitirdik. Allaha şükür onları biz bitirdik" dedi.

Bakanlığının 12 milyar TL'lik bütçesiyle Türkiye'nin en büyük yatırımcı bakanlıklarından biri olduğunu kaydeden Eroğlu, son 9 yılda 1128 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yatırımlarla 11 milyon dekar arazinin suya kavuştuğunu kaydeden Veysel Eroğlu, "34 milyon vatandaşımıza AB standartlarında içme ve kullanma suyu temin ettik. Bu rakamda İstanbul hariç. 75 milyon vatandaşın neredeyse 49 milyonunu sağlıklı içme suyuyla buluşturduk" dedi.

'10 MİLYONDAN KÜÇÜK YATIRIMLAR BİZİM'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, hep ilklere imza attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Geçmişte küçük göletçiliğin açılışı için bakanlar kurulu seferber olurdu. Geçmişte temel atmalara Bakanlar Kurulu giderken Başbakanımız 'Ben temel atmalara gelmem' dedi, açılışlarda sınır koydu. 10 milyondan yüksek olanlar sayın Başbakanımıza ait küçükler de bize kalıyor. Sayın Başbakanımız 'Sizin tesislere ben gitsem başka iş yapmamam lazım' diyor. Biz yapınca böyle yaparız."

'ZAMANINDA İŞİ BİTİRMEYEN MÜTEAHHİDİ BİTİRİRİZ'

Bakanlığının yeni başlattığı 'Bin günde bin gölet' projesiyle 3 milyon dekar arazinin sulanacağını kaydeden Bakan Eroğlu, "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı. Sözümüz bin günde bin gölet. Temel attığımız zaman bitiş tarihinde bitecek. Bitmediği takdirde müteahhidi biz bitireceğiz" dedi.

DSİ, GÖKDERE BARAJI'YLA İLGİLİ RAPORU HAZIRLADI

Antalya, Burdur ve Isparta illerine ilişkin sunumunun ardından soruları yanıtlayan Bakan Eroğlu, 4 işçinin ölümü, 6'sının kaybolmasıyla sonuçlanan Adana'nın Kozan İlçesi'ndeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli kapağının patlamasıyla ilgili DSİ'nin ön raporu tamamlayarak kendisine sunduğunu söyledi. Konunun savcılığa intikal ettiğini ve bilirkişi marifetiyle tahkikatın devam ettiğine dikkat çeken Eroğlu, "Daha iyi denetleyeceğiz. Bu gibi acılar yaşanmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Tahkikat neticesine göre karar verilecek" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, ön raporda facianın oluş şeklinin anlatıldığını belirterek, "9.5 metre derivasyon tüneli var. Su yükselince kapaklar basınca dayanamayıp su aniden boşalmış. Kapağın mukavemetinde mi, bağlantı kısımlardaki beton elemanlarda, orlarda mı teknik bir hata var, tamamı inceleniyor" dedi.

KANUN TEKLİFİ HAZIR

Bakan Eroğlu, baraj ve HES projelerinin DSİ tarafından denetime tabi tutulması konusunda Danıştay'ın aldığı bir karar neticesinde yaşadıkları sıkıntıları kanunla aşmaya çalışacaklarını söyledi. DSİ'nin denetlemesi, gerekirse ceza vermesi, yaptırım uygulaması açısından sıkıntı olduğunu belirten Eroğlu, "Anayasa Mahkemesi yaptırım için 'Kanun olması gerekiyor' diyor. Kanun teklifi hazırladık. Muhtemelen önerge olarak vermeyi planlıyoruz. Bizim denetlememiz yetmez. Proje firması, teknik elemanlar, müşavirlik firmaları var. Esas büyük mesuliyet onlara ait" diye konuştu.

ÇIRALI İÇİN GEREĞİ YAPILACAK

Antalya'da 1. derece doğal sit alanı olan Çıralı'da çevrecilerin eylemlerine neden olan tahsisle ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Eroğlu, "Çıralı'ya müfettiş gönderdik. O rapora göre gereği yapılacak. Ama Çıralı'daki o alanın maalesef bazı kişiler tarafından izinsiz olarak kullanıldığını tespit ettik. Tekrar kullanılmasına da müsaade etmeyeceğim. Kendileri için izinsiz kullanan insanlara da müsaade etmeyeceğiz. Biraz da yaygarayı onlar yapıyor. Bilmenizde fayda var" diye konuştu.