Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında bazı illerde dağıtılan sütlerden içen ilköğretim öğrencilerinin rahatsızlanması ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM'nin bugünkü oturumunda açıklamalarda bulundu.

"ÖNEMLİ BİR PROJE"

Türkiye genelinde 75 ilde, 30 bin 180 okulda, 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtımı yapıldığını anlatan Bakan Mehdi Eker, şöyle dedi:

"Bu, Türkiye için önemli bir projedir. Çünkü Türkiye'de ilk defa 7 milyon 200 bin civarındaki öğrenciye dönük haftada 5 gün dağıtılacak bir projedir. Türkiye'de sağlıklı beslenme açısından son derece önemli. Özellikle gelişme yaşındaki çocukların büyümesi üzerinde çok önemli etkisi olduğunu bildiğimiz ve bilim insanlarının tavsiye ettiği sütün içilmesi önemli bir husustur." 

"ŞÜPHE DUYDUĞUMUZ SÜTLERİN DAĞITIMINI DURDURDUK"

Toplam 7 milyon 200 bin öğrencinin arasında farklı sosyo-ekonomik, gelir grubu, biyolojik özelliklere sahip çocuklar bulunduğunu anlatan Bakan Eker, şunları söyledi: "Bunların bir kısmı süte hassas olabilir. Bir kısmının ise, süt şekerine hassasiyeti yüksek ya da alerjisi olabilir. Sütlerin bozuk olma ihtimalini de elbette göz önünde bulundurduk. 'Siz öyle istiyorsunuz' diye sizin hatırınız için süt bozuk olmaz. İncelemeye aldık. Şüphe duyduğumuz illerde dağıtımı durdurduk. Teknik inceleme yapıyoruz. Bundan dolayı endişeniz olmasın . Süt ile ilgili şu anda hastanede sütten dolayı bir zehirlenme şüphesi ve tanısıyla tedavi gören çocuğumuz yok. 4 binin üzerinde çocuk dün müracaat etti. Bu çocukların hepsinin yatakta tedavisi yapıldı. Gıda zehirlenmesi ve süt zehirlenmesi ile ilgili tedavi gören bir çocuğumuz yok. Bunların nedenleri üzerinde duruluyor. Şüphe duyduğumuz sütlerin dağıtımını durdurduk. O sütler piyasadan çekildi. Bu konu hassasiyetle takip edilmektedir."

"PROJEYİ BİRİLERİNİN PROVOKE ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Türkiye'de ilk defa bu kadar büyük ölçekli bir sağlıklı beslenme projesi hayata geçirildiğini anlatan Bakan Eker, "Bu projeyi birilerinin provoke etmesine izin vermeyeceğiz. Yanlış bir uygulaması olanlar varsa o yanlış uygulama içinde olanlara en ağır cezaları vereceğiz. Bunda hiç şüphe yok. Kimseyi de peşin olarak suçlamıyoruz. Bütün ilgili bakanlıklar illerdeki komisyonların marifetiyle bu süreci şu anda izlemekte ve takip etmektedir. Bu projeye devam edilecek.



DHA(MV/İD)