Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Edirne Valisi Hasan Duruer’i makamında ziyaret ettikten sonra Meriç Nehri kenarında öğle yemeğini yedi. Daha sonra Cuma namazını Selimiye Camii’nde kılan Bakan Eker, ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün düzenlenen Tarla Günleri’ne katıldı.

Burada çiçeklerle ve üreticilerin alkışlarıyla karşılanan Bakan Eker, özellikle çeltik üreticilerinin beklediği Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltik alım ücretlerini 60 randımanlı Osmancık çeşidinde ton başına bin 60 liradan, bin 165 liraya çıkardıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu sene ilk defa tam randevulu sisteme geçiyoruz. Çiftçi ofis kapısında beklemesin diye. Çiftçi randevusunu alacak günü saati geldiğinde işlemini yaparak ürününü teslim edecek. Daha sonra da parasını alacak. Pazar günleri hariç her gün çeltik alımı yapılacak. Ürünlerini TMO defolarını emanete bırakmak isteyenlere o imkanı da verilecek. Yüzde 30 avans alabilecekler, anlaşmalı bankalardan da kredi kullanabilecekler. TMO, bu sene yeni bir uygulama ile tüccar ile şirketlerden de çeltik alımı yapabilecek ama vadesi süresi kısıtlı olacak. 2011 yılında ton başına açıklanan bin 60 liraydı. 2012 yılında biz üretici enflasyonu da düşünerek ton başına yüzde 10 olarak bin 165 liraya alım yapacağız. 60 randımanlı Osmancık türüyle ilgili fiyattır. Ton başına 100 lira prim veriyoruz. Ayrıca mazot, tohum, toprak analiz destekleri de var, ton başına bin 287 liraya üreticimiz bizden destek alabilecek” dedi.

Konuşmaların ardından Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazilerini gezerek bilgi alan Bakan Eker, Türkiye’nin kendi ürettiği çeltik tohumlarını yurt dışına satan bir ülke haline geldiğini söyledi. Bakan Eker, Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tarlalarında üretilen pirinçlerden yapılan siyah ve beyaz pirinç pilavlarını tattı.

Tarla Günün programının ardından Bakan Eker,partisinin il teşkilyatını ziyaret etti. Bir süre partililerle görüşen bakan Eker, ardından karayoluyla Edirne’den ayrıldı.



EÖ(LK/AK)