Domatexpo açılışı için Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda güvenliğinin sağlanması, güvenilir gıdaya ulaşılması için 2012 yılında mevcut uygulamalar, ek tedbirler aldıklarını söyledi.

Bakan Eker, 2012 yılı başında daha önceden idari para cezasından savcılığa suç duyurusunda bulunmaya, ürünü toplatmaya ve üretim izninin iptal edilmesine kadar uzanan bir dizi uygulamaya ek olarak firma ismi ve ürünü halkla paylaşmaya başladıklarını belirtti. Bakan Eker, "Eğer halk sağlığını tehdit eden bir uygulama varsa, bir ürüne konulmaması gereken bir maddeyi koymuşsa, tağşiş veya taklit diyoruz, katılmaması gereken bir şey katmış, tüketiciyi kandırmış o zaman biz bunu verdiğimiz cezayı ve firmanın ismini, ürünü halkla paylaşıyoruz, teşhir ediyoruz" diye konuştu.

İÇİNE KİMYASAL KOYMUŞLAR

Bu uygulamayla vatandaşlara 'Şu firma şu marka ürün içine konmaması gereken bir şey koşmuş. Taklit ürün yapmış, tağşiş ürün yapmış' mesajı verdiklerini belirten Bakan Eker, gıda takviye ürünleriyle ilgili şunları söyledi:

“Gıda takviyesi diye izin verdiğimiz, ruhsat, üretim izni, işleme izni verdiğimiz ürünler var. Bunlar sadece gıda takviyesidir. Bir bitkinin tohumudur. Keten tohumudur, bitkinin kökü, yaprağıdır. Biz bunlara bunun için izin veriyoruz. Ama asla ilaç değildir. Buna ilaç muamelesi yapmak tüketiciyi kandırmaktır. Bazıları, biz ona gıda takviyesi olarak vermişiz, o tutmuş bunun içine kimyasal madde koymuş. Sonra çıkmış reklamlara diyor ki, 'Efendim bu ürünü yediğinizde kilo verirsiniz'. Aslında tespit ettik ki zayıflamada kullanılan kimyasal madde ilave etmiş."

HALKIN GÜCÜ ÇOK GÜZEL BİR GÜÇ

Teşhirin, halka şikayetin, bu noktada en etkili ceza olduğunu belirten Bakan Mehdi Eker, uygulamadan geri dönüş olmadığını söyledi. Bazı durumlarda tüm idari yaptırımların yetersiz kaldığını belirten Bakan Eker, "Ama halka o markayı ve ürünü şikayet ettiğin zaman o halkın gücü var ya, çok güzel bir güç. Çok etkili bir güç. O güç amaca en güzel şekilde hizmet ediyor" dedi.

SIRADA GDO'LAR VAR

Bakan Eker, bir soru üzerine teşhir uygulamasını bir kez yapılmakla sonuç alınamayacağını söyledi. Bu uygulamanın sürekli hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Eker, "Balda yaptık, et ve et ürünlerinde yaptık, süt ve süt ürünlerinde, şimdi gıda takviyelerinde yaptık. Sırada GDO'lar var" diye konuştu.

TESİSLERİ GEZDİ

Bakan Eker, Türkiye'nin ilk ürün bazlı tanıtım fuarı Domatexpo'nun açılışının ardından Kumluca Belediyesi Toplantı Hal Kompleksi'nde, hal esnafıyla öğle yemeği yedi. Bakan Eker, yemeğin ardından ürün paketleme tesisleri ve sera gezisi yaptı. Bakan Eker, gezinin ardından Kumluca Ziraat Odası'nın yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Konuşmaların ardından Bakan Eker ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti ve Kumluca Ziraat Odası'nın yeni hizmet binasını gezerek incelemelerde bulundu.