Türkiye tarım sektörünün ilk ürün bazlı tanıtım fuarı 'Domatexpo', domates ihtisas fuarı, Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde açıldı. Kumluca Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi'nde düzenlenen fuarının açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı. Bakan Eker'e açılışta Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel eşlik etti.

Bakan Mehdi Eker, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın en çok domates üreten 4'üncü ülkesi olduğunu söyledi. Bakan Eker, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 yılı için 12 milyon ton üretim domates üretimi tahmini yaptığını kaydetti.

DÜNYA TARIMINDA TÜRKİYE

Bakan Eker, tarım sektöründe girdi fiyatlarının yüksekliğinin sıkıntı yaratmasına rağmen dünyada ham petrol fiyatlarının 10- 12 kat arasında attığının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Eker şöyle konuştu:

"Gübre fiyatlarından şikayet ediyoruz ama 9- 10 dolar olan ham petrolün varili 100 doların üzerine çıktı. Türkiye'de 5.5 milyon ton gübre kullanıyoruz. 3 milyon tonu ithal ediliyor. 2 milyon ton içeride üretiyoruz ama bunun da yüzde 95 hammaddesi ithal ediliyor. Tohuma haksızlık yapılıyor. Bizim adımız 'Tohumda bağımlı' olmuş oluyor da diğerleriyle ilgili kimse bir şey demiyor."

100 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSANIN KARNI DOYUYOR

Bakan Eker, bakanlık olarak çiftçiyi desteklemek ve korumak mecburiyetinde olduklarını belirtti. Bakan Eker, "Gıda güvenliği bakımından Türkiye'nin bir sorunu yok. Türkiye'de herkese yetecek kadar gıda var. 20 milyonun üzerinde turist geliyor, onların da karnı bu çiftçinin ürettiği ürünlerle doyuyor. 100 milyonun üzerinde insanın karnı doyuyor, üstüne de Türkiye'nin çiftçisi 15 milyar dolarlık da gıda maddesi ihraç ediyor dünyaya. Bu Türk çiftçisinin emeğidir, alnının teridir. Zahmet çekerek, sıkıntıyla ürettiklerinin Türkiye'nin ekonomisine katkısıdır. Kimse Türk çiftçisine haksızlık yapmasın" diye konuştu.

Türkiye'nin tarım hasılasının son 9 yıl içinde 23 milyar dolardan 62 milyar dolara yükselerek Avrupa birincisi, dünya 7'ncisi bir ülke konumuna ulaştığına dikkati çeken Mehdi Eker, 2023 hedefinin 150 milyar dolar tarım hasılası ve 40 milyar dolar tarım ihracatı olduğunu söyledi.

YENİ PAZAR ARAYIŞLARI

Mehdi Eker, Türkiye'nin 24 milyon hektar arazisi ve 6.5 milyon çiftçisiyle dünya sebze üretiminde 4'üncü sırada olduğunu ve Türkiye'nin önünde ABD, Hindistan ve Çin gibi büyük kıta devletlerinin yer aldığını vurguladı. Bakan Eker, bu yıl için beklenen üretimin 28 milyon ton olduğunu kaydetti. Domatesin bu üretim içinde önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Bakan Mehdi Eker, Türkiye'nin dünyada 4'üncü en büyük domates ihracatçısı ülke olduğunu söyledi. Bu rakamlara rağmen Rusya pazarı başta olmak üzere ihracat yapılan ülke pazarlarlarının izlenmesi ve takip edilmesi ve yeni pazarlar yaratılması gerektiğini vurgulayan Eker, "Dünyayı takip etmek durumundayız. Emeğin karşılığını bulması ancak bu şekilde mümkündür" dedi.

TOHUM ÜRETİMİ

Bakan Mehdi Eker, Türkiye'nin 2010 yılında 145 bin ton tohum üretirken 2011'de bu rakamın 637 bin tona yükseldiğini kaydetti. Bunun yüzde 339 artış anlamına geldiğini belirten Bakan Eker, sertifikalı sebze tohumunun üretiminin ise 1200 tondan 2 bin 200 tona yükseldiğini kaydetti. Eker, tarımı modernize etmek, tarım sanayi entegrasyonunu sağlamak için bir çalışma başlatılan çalışmalarla sadece Antalya'da 4 bin 706 makine ekipman projesine 15 milyon TL destek verdiklerini açıkladı. Bakan Eker, yine destekler kapsamında Antalya çiftçisinin 2012 yılının ilk 10 ayında 60 milyon 300 bin TL hibe destek aldığını kaydetti.

AKSU MODERN TARIM MERKEZİ OLACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek 'çiçek ve çocuk' temalı uluslararası botanik fuarı EXPO 2016 çerçevesinde fuarın gerçekleştirileceği Aksu bölgesinde arazi toplulaştırılması yapılacağını kaydetti. Bakan Eker, "Aksu, modern tarımsal üretim bölgesi haline gelecek. Parselleri büyütülmüş yolları yapılmış. EXPO vesilesiyle yeni bir büyük tarımsal üretim alını ve düzenlemesine sahip olacak" dedi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ KONUŞTU

Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyon Başkanı Yüksel Tavşan da, Türkiye'nin 11 milyon ton domates üretimiyle Avrupa birincisi olduğunu söyledi.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses de, "Maalesef Türk tohum endüstrisi üzerinde haksız ve gerçek olmayan bir takım bilgiler halkımızın ve vatandaşlarımızın zihninde ciddi travmalara sebep olmuş ve yer etmiştir" diye konuştu. Bunlarını başında tohumların, İsrail başta olmak üzere ithal olduğu ve insan sağlığını tehdit eden unsurlar içerdiği algısının geldiğini belirten Ses, "Türkiye topraklarına ekilen ve dikilen hiçbir tohum GDO yönünden ve insan sağlığına endişeye mahal olmayacak şekilde temizdir" dedi.

PROBLEM PAZARLAMADA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise Türkiye'nin tarımsal üretimde hiçbir problemi olmamasına karşın problemin pazarlamada olduğunu dile getirdi. Bayraktar, "63 milyar dolara çıkan tarım hasılamız var. Ama pazarlama geldiğinizde üreticinin ürünü para etmediğinde bir başka sorunla karşılaşıyoruz" diye konuştu.

AMPUL DOMATESİ YEMEDİ

Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mendi Eker, seralarda kullanılan kimyasal ilaç ambalajlarının geri dönüşümü projesinin başlangıcını yaptı. Bakan Eker, plastik ambalajların toplanacağı çöp konteynırlarına ilk çöpü bıraktı. Daha sonra Bakan Eker ve beraberindekiler Domatexpo ve Kumluca Toptancı Hali'nin sezon açılışını birlikte gerçekleştirdi.

Fuar alanını gezen Bakan Mehdi Eker, kendisine ikram edilen domates dondurması ve karlamasının tadına baktı. Domatexpo'da Alanyalı üreticiler Bakan Mehdi Eker'e partisi AK Parti'nin sembolü ampule benzeyen sarı renkli domates ikram etti. Bakan Mehdi Eker, üreticilerin anlattığı bu benzerliği yanındaki Genel Başkan Yardımcısı Türel'le paylaşırken, ikram edilen ampul domatesleri yememesi dikkati çekti.