Diyarbakır AK Parti İl Başkanlığı'nın Ziya Gökalp Spor Salonunda düzenlendiği Yerel Yönetimler Danışma Toplantısı'na Ak Parti milletvekilleri Cuma İçten ve Oya Eronat ile birlikte katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toplantı öncesi gazetecilerin Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın Hürriyet gazetesindeki Kürt sorunuyla ilgili "Erdoğan bu işi çözer" açıklaması hakkındaki sorularını yanıtladı. Zana'nın siyasi tecrübeye sahip, acı çekmiş bir insan olduğunu belirten Bakan Eker, "Bu meselede onun değerlendirmeleri önemli ve önemsemek lazım" dedi. Bakan Eker, Leyla Zana'nın açıklamalarıyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü.

"Onların arasındaki söz düellosuna tabi bizim söyleyecek bir sözümüz yok. Ama Leyla Hanımın doğrusu, konuşmasının bütününü ele aldığımda içinde tabi katılmadığımız değerlendirmeler olmakla birlikte, ama geneli itibariyle olumlu bir açıklama, bir sağduyu hissediliyor. Barış dili var. O genel değerlendirme içerisinde, Leyla Hanım siyasi tecrübeye sahip, acılar yaşamış, acı çekmiş bir insan ve bu meselede de onun değerlendirmeleri önemli ve önemsemek lazım. Elbette Sayın Başbakanımızın zaten Türkiye'de Kürt sorununa bir muhafazakar, demokrat parti olarak programında Kürt sorununa işaret eden ve bunu çözüm yönünde önemli adımlar atmış bir siyasi lider. Ak Parti'de Sayın Başbakanımız da zaten sorunun çözümü yönünde, partinin kuruşundan 2002 seçimlerinden bu yana sürekli çaba içerisinde. Aslında tüm sabotaj girişimlerine, saldırılara rağmen Türkiye'nin muhtelif gerçekte bölgelerinden, taraflarından oluşumlarından gelen birçok saldırıya rağmen bu sorunu çözme yönünde büyük çaba içerinde. Leyla Hanım bunu görüyor olsa gerek, sayın Başbakanımızdan bu sorunun çözümü yönünde, umutlu olduğunu, ümitvar olduğunu ifade etmesi gerçekçi, rasyonel ve sağduyulu bir açıklama."

'KENDİ İRADELERİNE SAHİP DEĞİLLER'

BDP adına konuşanların Kürt sorunun çözümüne ilişkin yapıcı bir tutum içerinde olamadığını ifade eden Bakan Eker, "Leyla Hanım bağımsız bir milletvekili. BDP'nin milletvekili değil biliyorsunuz. Zaten sorun da bu. BDP adına konuşanlar veya BDP'nin sözcülerinin Türkiye'de Kürt sorunun çözümüne dönük bugüne kadar yapıcı bir tutum içerisinde olmamalarının sebebi de budur. Kendi iradelerine sahip değiller. Yani biri bireysel olarak bir şey söylüyor, arkasından bir yerden bir fırça geliyor veya bir ikaz geliyor. Bazıları geçmişte mahiyetindekiler tarafından sorgulandı, disiplin cezasına çarptırıldı. Bunları da biliyoruz, onların içerisindeki bir sorun. Ama, Leyla hanımın açıklaması genel itibariyle söylüyorum bir barışın, sağduyunun sesi ve oylumlu ve gerçekçi" diye konuştu.


CA/SS(GG/AAA)(FOTOGRAF)