Diyarbakır tarihi iç kalede Vali Mustafa Toprak ve Milletvekilleri ile incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2 hafta önce yapılan restorasyon çalışmaları sırasında insanlara ait çıkan kemiklerin bulunduğu alanda da incelemelerde bulundu. Savcılık kararı nedeniyle gazetecilerin alınmadığı bu alanda inceleme yapan ve yetkililerden bilgi alan Bakan Eker, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Eker, İçkale Projesi kapsamında Diyarbakr'ın tarihi dokusunun yoğun olarak yer aldığı bir bölgede 7 bina ile ilgili restorasyon çalışması yapıldığını hatırlattı. Bakan Eker, "Burası, Diyarbakır'ın tarih ve kültürü açısından çok önemli bir proje alanıdır. 2012 yılı sonuna kadar bütün binaların restorasyonu biterek hizmete girecektir" dedi.

"DAR BİR ALANDA VE ÜST ÜSTE YIĞILMA ŞEKLİNDE KEMİKLER BULUNMUŞ"

İnsanlara ait kafa tasları ve kemiklerin bulunduğu alan ile ilgili izlenimlerini de anlatan Bakan Eker, şunları söyledi:

"Eski cezaevi binasının doğu duvarı ile Saint George Kilisesi arasındaki surlara giden yolda duvar dibinde geçen günlerde kazılar sırasında insanlara ait gerek kafatasları ve gerek diğer kemikler bulundu. Aldığımız bilgiye göre şu ana kadar 19 kişiye ait kemik ve kafatası bulundu. Tabii kazı kademe kademe aşağı doğru iniyor. Bunlari hangi döneme aittir, yakın bir tarihte mi yoksa eski bir tarihte mi olduğu analizler sonucunda ortaya çıkacaktır. Ama, görünen durum, dar bir alanda üst üste yığılma şeklinde kemikler bulunuyor. Demin gittim alanda gördüm. Çok geniş bir alan değil, 4-5 metrekare diyebileceğimiz bir alan. O alan içerisinde ilk 70-80 santim kazılırken bulunmuş, sonra aşağıya doğru indikten sonra biraz daha fazla bulunmuş. Dönem hangi dönemdir, yakın bir dönem mi uzak bir dönem mi araştırmalar sonucunda netleştirilecek durumdur. Sadece kemikler bulunmuş. Bunlara ait bir metal, elbise ve giysi parçası ve plastik metal bulunmuş değil. Şu an orası koruma ve emniyet altında soruşturma ve inceleme netleşinceye kadar. Netleşince kamuoyu aydınlatılacaktır."

Bakan Mehdi Eker, gazetecilerin kemiklerin bulunduğu söz konusu bölgenin mezarlık olma ihtimalini olup olmama ihtimalini sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Bir dini gömülme tarzı pek görünmüyor benim izlenimim o. Dolayısıyla laletan atılmış gibi çünkü. Aldığımız bilgi en azından o yönde. Çünkü, kemiklerin bulunurkenki pozisyonları, duruşları bunu gösteriyor."

Kemiklerin bulunduğu alanın bir toplu mezar olması ihtimalinin hatırlatılması üzerine ise Bakan Eker, "Bilemeyiz o konuda bir şey söylemek doğru değil. Dediğim gibi gerçekten şu anda doğru değil, mümkün de değil. O, ancak inceleme bittikten sonra hangi döneme ait olduğu, hangi tarihe yaklaşık tekabül ettiğine dair bilgi netleşir oda kamuoyun ile paylaşılır" diye konuştu.



FA(GG/İD)