Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'da katıldığı Uluslararası Hukukçular Birliği toplantısında, Suriye'de yaşanan olaylara değindi. Tunus'da, Mısır'da, Libya'da, Fas'da halk tarafından seçilmiş hükümetlerin iş başına geçtiğini kaydeden Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

''Yemen'de de değişim başladı. İnşallah Suriye'de de seçilmiş bir hükümet, halkın iradesiyle başa gelmiş bir hükümet kurulacak ve bölgemizde, halk iradesiyle hukuka dayalı her an hesap sorulabilir, hukukun karşısında diğer vatandaşlarla eşit olan devlet başkanları anlayışı başlar. Onun için de herşeyden önce siyasi yapıların ve devletlerin hukuk devleti niteliği kazanması ve bütün vatandaşların hukuk önünde eşit olması, olmazsa olmaz şarttır. Böyle bir dönemde Uluslararası Hukukçular Birliği gibi kuruluşların olması ve hukuku öne çıkartan insan hakları bir siyaset anlayışının egemen kılınması şarttır." 

HUKUK SİSTEMİ

Önümüzdeki dönemde 3 düzlemde yapılacak önemli işlerin olduğunu belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birincisi, her bir devletin, kendi içinde yapacağı hukuk düzenlemeleriyle insan haklarını esas alan ve bütün hukuk sistemini, bu haklara dayandıran bir yaklaşımın benimsenmesini temin etmek. İkincisi, bölgesel ve İslam dünyasında bu değişim bağlamında bizim kendi değerlerimizi ve bu temellerin de dayandığını değerlere uygun olarak uluslararası hukukun bölgesel alanda da uygulanmasını sağlayacak şekilde çalışma içinde olmak. Üçüncüsü de, uluslararası hukukun egemen olduğu, uluslararası örgütlerde BM başta olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden bütün diğer uluslarası hukuk yapılarına kadar her bir yapıda bizim toplumlarımızın temsilini arttırmak ve dünyaya uluslarası hukuk anlamında adil bir yaklaşımı benimsetecek yeni bir yaklaşımı sunmak."



MKY(İA/AAA)