Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MÜSİAD'ın Konya'da Dedeman Otel'de düzenlenen Genel İdare Kurulu toplantısına katıldı. Türkiye'nin kalkınmasından bahseden Bakan Cevdet Yılmaz, kalkınmanın ekonomiden ibaret olmadığını vurguladı. Kalkınmanın, sosyal, çevre, hukuk, temel hak ve özgürlükler boyutunun da olduğunu kaydeden Yılmaz, kalkınmak için ekonomi dışındaki diğer boyutlara da bütünlük içinde bakılması gerektiğini belirtti. 

YÜZDE 4 BÜYÜME 

Türkiye'nin ekonomideki büyüme oranlarına değinen Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

''2002- 2008 yılları arasında ortalama yüzde 6 büyüdük. 2009'da bu büyüme biraz düşse de, 2010 ve 2011'de de çok iyi büyüme rakamları sağladık. Bu yıl da inşallah yüzde 4 büyüyeceğimizi öngörüyoruz. Bunu hiç küçümsememek lazım. Son iki yılda çok hızlı büyüme sağlandı. Bu yıl da yüzde 4 büyüdüğümüzde, son üç yılın ortalaması yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşmiş olacak. Bu çok önemli bir performans. Dünyada bu kriz yaşanıyorken, temel pazarımız olan Avrupa'da sorunlar yaşanıyorken, orta doğuda ciddi bir siyasi dönüşüm yaşanıyorken, ekonomimizin bu performansı göstermesi takdire şayan. Burada hükümetimiz kadar, özel sektörümüzü de, toplumumuzu da tebrik etmek gerekiyor. Türkiye'nin toplumsal gücü, ekonomik gücü bu noktalara ulaştı.''

'İHRACAT SAYESİNDE BÜYÜDÜK'

Bakan Cevdet Yılmaz, Türkiye'de gerçekleşen büyümenin zor pazar şartlarına rağmen ihracat artışından kaynaklandığını kaydetti. Bakan Yılmaz, ''Bu büyümenin kalitesi, daha iyi ihracata dayalı bir büyümedir. Son üç çeyrektir, ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiğini görüyorduk. Daha önceki dönemlerde daha iç talep ağırlıklı büyüme yaşanırken. son üç çeyrektir, bu pazar şartlarına rağmen ihracatımızı artırıyoruz ve bu büyümemizi büyük oranda bu ihracat artışına borcuyuz'' diye konuştu. 

Bakan Yılmaz, büyümenin istihdam yaratan bir büyüme olduğunu, bu yılsonunda işsizlikte yıl ortalamasının yüzde 9 civarında olacağını düşündüğünü belirtti. Yılmaz, Türkiye'nin bu performansıyla birçok Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktığını kaydetti. 

Yurt genelinde 26 kalkınma ajansının olduğunu ve 917 personelin görev yaptığını da hatırlatarak, ''Ağustos 2012 itibariyle 1.1 milyar liralık finansal program ilan etmiş durumdalar. Bunun da 844 milyon liralık kısmı sözleşmeye bağlanmış durumda. Yaklaşık 20 bin proje almış bu ajanslarımız, geçtiğimiz bir kaç yıl içinde. 4 bin 156 projeye de eş finansman şeklinde destek olmuş, 1.8 milyar liralık yatırımı harekete geçirmişler. Sadece projelere destek olmamış ajanslarımız. Aynı zamanda doğrudan faaliyet desteği dediğimiz kanalla yine 526 projeye destek olmuş. Teknik destekler kapsamında da yine bin 440 projeye destek sağlamış'' dedi.



MKY,ÖÇ(İA/BT)