Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) 111'inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen yeni teşvik sistemi tanıtım ve ihracat rekortmenleri ödül töreni için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan özel uçakla sabah saatlerinde kente geldi. Bakanlar burada Vali Ali Kolat, Ak Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan ile il protokolü tarafından karşılandı. Bakanlar Yılmaz ve Çağlayan ilk olarak STSO'nun 111'inci kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen programa katıldı.

Buradaki programda konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, krize rağmen Türkiye'nin ihracatının arttığını ve 2011 yılında 134.6 milyar dolara ulaştığını belirterek, son 10 yılda ihracat oranlarının 4 kat artış gösterdiğini dile getirdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise ilk olarak 2009'da helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu anarak sözlerine başladı. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin üretimini, ekonomisini özel sektöre veren bir anlayışta olduğunu belirterek, 135 milyar dolarlık ihracata destek sağlayan firmalara teşekkür etti.

BAŞARI ÖYKÜSÜ YAZIYORUZ

Çağlayan, "Bu ülke için taş üzerine taş koymuş, 1 sentlik ihracat yapan, 1 kişi çalıştıran herkesi gururla selamlıyorum. Onların her zaman emrinde olacağımı ifade etmek istiyorum. Türkiye artık üretimini, ekonomisini, yatırımını özel sektöre vermiş olan bir anlayıştadır. Şükürler olsun bugün Türkiye, dünyanın son 100 yılda en büyük ekonomik krizini yaşamış olduğu bu dönemde kriz kelimesini çöpe atma başarısını göstermiş, bir siyasi iradeye, olgunluğa, ekonomik olgunluğa sahip olmuştur. Zamanında IMF'den 1 milyar dolar borç alıp memurunun ödemesini yapmasına tanık olmuş bir kişiyim. O günleri yaşamış bir insanım. O tarihlere kadar çıkan krizlerde dışsal etkiler çok azdı. Krizi kendimiz çıkarıyorduk. Adeta krizkolik bir ülke olmuştuk. Sanayiciler siyasi iradenin hataları yüzünden tüm varlığını kaybederken, kimileri canına kıyar ve milyonlarca insan işini kaybederdi. O günlerden bu günlere geldik. ATO Başkanı olduğum dönemde yarını değil 10 dakika sonrasını göremiyoruz demiştik. Şimdi Avrupa'da 10 gün sonra hangi ülkenin neyle karşılaşacağını bilmediği bir dönemde biz adeta bir başarı öyküsü yazıyoruz. Ben hayatım boyunca yaptığım yurt dışı ziyaretlerinin 3 katını son 3 yılda yaptım. Dünyanın etrafında 22 kez tur attım. Türkiye, dünya tarafından takdirle karşılanıyor. Türkiye'nin dışına çıkmasaydık, dünyanın her tarafını fellik fellik dolaşmasaydık, Türkiye, siyasi ve ekonomik istikrarı yakalamamış olsaydı, biz şu anda farklı şeyler konuşuyor olacaktık. Şükürler olsun ki ekonomisi zayıf giden dünyada açıkladığımız oranlarda durmaksızın yükselen bir yapıdayız" dedi.

GEÇMİŞTE BİZE HASTA DİYENLER KENDİLERİ YOĞUN BAKIMDA

Bakan Çağlayan Türkiye'nin ihracatının 4'te 3'ünü yapmış olduğu pazarlarda ekonomik, siyasi kriz ve depresyon olduğunu hatırlatarak şöyle dedi:

"Pazarlarda ciddi yangınlar var. Türkiye bir diken tarlası içinde ihracatını 135 milyar dolara çıkardı, Cumhuriyet tarihine adını yazdırdı. Bugün Türkiye kapısında beklediğimiz, 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin 23 ülkesinden çok daha iyi ekonomik duruma sahiptir. Geçmişte bize hasta diyenler şu anda kendileri yoğun bakımda olduğuna şahidiz. Allah acil şifalar versin. Biz istiyoruz ki, hiçbir ülke bu ekonomik krizi yaşamasın. Türkiye'nin büyümesinde, gelişmesinde, ihracatın artmasında, işsizliğin azalmasındaki başarılarda tek bir kesimin imzası var. O da Türk özel sektörünün. Türk özel sektörü gerekli ortam sağlandığında, yolu otobanlarla döşendiğinde neler yapabileceğini gösterdi. Türkiye 2023 hedeflerine 2023'ten önce ulaşacak. Hedefimiz 2023'te 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaşmak."

Programın sonunda Sivas'ta faaliyet gösteren firmalardan ihracat sıralamasında ilk 10 sıraya giren rekortmenlere ödülleri verildi.