Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprülü kavşak açılışının ardından geçen yıl Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan merkez Gedikbulak Köyü İlköğretim Okulu'nun yerine İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yaptırılan 16 derslikli okulun açılışına katıldı. Bakan Yıldırım, okulu yapan İzmir Ticaret Odası'na teşekkür ederek, "Kısa sürede İZTO bu okulu yaptı ve buradaki yavrularımızın eğitimi için hazır hale getirildi. İZTO'ya, başkanına, meclis başkanına ve bütün yönetim kurulu üyelerine İzmir milletvekili olarak bende ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin başka depremler de yaşadığını belirten Bakan Yıldırım, depremlerin beşiği Erzincan'dan doğdunu belirterek, şöyle devam etti:

"Erzincan depremlerden çok çekti. O günler Erzincan bu kadar şanslı değildi. Ben hatırlıyorum bir Varto depremi vardı. 30-40 sene Varto depreminin Türkiye travmasını, yıkımını tamir edemedi. Acılarını dindiremedi. Çok değil, 99 Gölcük depremine gidelim. Orada da devlet sınıfta kaldı. Ama Van depremi tabi ki bize büyük acılar yaşattı. Bu köylerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız, öğretmenlerimiz vardı. Van depreminde 70'in üzerinde öğretmenimiz hayatını kaybetmiş. Binin üzerinde derslik yerle bir olmuş. 600'ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Tabi ki kaybettiklerimizi geri getiremeyiz. Deprem ne zaman olacak bunu biz bilemeyiz. Ancak binaları tekniğine uygun yapmamışsak, çürük yapmışsak, önlemini almamışsak, depremin yapacağı belli. Deprem kendi işini yapıyor. Ama bizde işimizi ona karşı layıkıyla yapıyor muyuz, yapmıyor muyuz? Bu soruyu defalarca sormamız lazım. Deprem öldürmüyor, dayanıksız, özensiz yapılar öldürüyor. Malesef birçok acıyı yaşıyoruz, ama aynı oranda ders aldığımızı söyleyemeyiz. Bundan sonra inşallah bu ve buna benzer acılar yaşamayız."

'İLETİŞİMİ KESMEDİK'

Bakan Yıldırım, Van depreminde devletin bütün imkanlarını seferber ettiğini belirterek, "Önemli" dediği bir konuyu anlattı. Gölcük depreminde iletişimin tamamen koptuğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, "Yollar kapalı, herkes çaresiz. O zaman sayın başbakanımız belediye başkanı İstanbul’da. Biz deprem olur olmaz bir araya geldik. Hemen bütün deniz otobüslerinin seferlerini iptal ettik. Gölcük’e, Yalova’ya, Armutlu’ya, Çınarcı’ya, Mudanya’ya gemileri kaldırdık. Durumun vahim olduğunu gördük. Ondan sonra adeta İstanbul’dan bölgelere bir deniz köprüsü kurarak yardımı ulaştırdık. Devlet, o günkü hükümet aynı günün akşamına doğru olayın farkına vardı ve iki gün gelemedi. Elhamdülillah ülkemiz çok yol kat etti. Van'da deprem oldu, eski alışkanlık ya. Biz geldik, hemen müdahale ettik. Çalışmaları organize ettik. Akşam baktım televizyonların birinde birisi anlatıyor. 'Sayın seyirciler burada deprem oldu, iletişim kesildi' diyor. Bunu yaparken 3 G bağlantılı canlı yayın yapıyor. Bir yandan da 'Burada iletişim yok' diyor. Hani haberi heyecanlı hale getirecek ya. Bir tek saat bile iletişim kesilmedi. Çünkü biz tedbirini almıştık."

MESAJLARLA 225 VATANDAŞ ENKAZDAN KURUTULDU

27 bölgede olağanüstü haberleşme sistemini kurduklarını belirten Bakan Yıldırım, "Elhamdülillah kesinti olmadan deprem boyunca kurtarma çalışmaları yapıldı. Bir şey daha yaptık bu depremde. Çok yeni bir uygulama daha yaptık. Belki bunu çoğunuz bilmiyorsunuz. 112'ye bütün Van’daki kayıtlı cep telefonlarına mesaj gönderdik. Dedik enkaz altındaysanız, sıkıntınız varsa, yardıma ihtiyacınız varsa 112’ye mesaj atın. Ve mesajlarla 225 vatandaşımızı enkaz altından sağ kurtardık. Vatandaşını düşünen insanı yücelten devlet budur" diye konuştu.

'SİLAHLA, TEHDİTLE, KORKUYLA, SİNDİRMEYLE GİDİLECEK YOL YOKTUR'

İzmir Ticaret Odası'nın Van'ın Erciş İlçesi'ne bir okul daha yapacaklarını ifade eden Bakan Yıldırım, "Bir okul daha yapacak olan İzmir Ticaret Odası tebrik ediyorum. İzmirliler'e de yakışan budur. Artık bizim açılışlara tek tek gitme şansımız yok. Onun için başbakanımız hepsini topluyor, 800 milyonluk, 1 katrilyonluk açılışlar yapıyor. İşte geçen depremin sene-i devriyesinde 3.5 katrilyonluk 27 bine yakın konutun, ibadethanelerin, okulların, ticaret merkezlerinin hepsinin birden açılışını yaptı. Yetişmek mümkün değil. Eskiden siyasetçiler bir bahane bulup, bir köy fırını, bir çeşme, bir kanalizasyon temel atma için 'gelip açılış yapalım' diye dolaşıyorlardı. Bunlar artık tarihe karıştı. Bizim de gidemediğimiz, bakamadığımız onlarca yol var. Hizmete girmiş, açılış bile yapmamışız" dedi.

Silahla, tehditle, korkuyla sindirmeyle gidilecek yolun olmadığnı belirten Bakan Yıldırım, bunun bir çıkmaz sokak olduğunu söyledi. Ülkenin terörden çok çektiğini ifade eden Bakan Yıldırım, "Ama terörle ülkesini bir yere götüren hiçbir devlet yok. Terörden de bu güne kadar kazanan hiç kimse yok. İspanyaya, İngiltere, Afrika, Uzakdoğu ülkelerine bakın. Terörle mücadele etmiş ülkeler sonunda bu işin çıkmaz yol olduğunu görmüş, enerjisini birleştirmiş, ülkesinin kalkınması için, huzuru için güçlerini bir araya getirmiş, buna kafa yormuş. Türkiye’de de herkes şunu iyi biliyor ve görüyor. Artık bu net bir şekilde ortada. Zorlukların üstesinden gelmemiz lazım. Sorunları konuşarak çözmemiz lazım. Sorunu olmayan hiçbir ülke yok. Zannediyor musunuz ki İzmir’de, İstanbul’da, Erzincan’da sorun yok. Her tarafta sorun var. Sorunumuz var diye silahı alıp meydana çıkacak halimiz yok. Bir araya geleceğiz, beraber olacağız. Sorunlarımızı sabırla konuşacağız, ama asla ve asla masum insanların canına kast etmeyeceğiz. Bunu yaptığınız zaman yapacak hiçbir şey kalmaz" diye konuştu.

30 YILDIR ZARARINI GÖRDÜK

Hiç kimsenini tehditle, silahla bir şeyleri kabul ettirme yoluna gitmemesini söyleyen Bakan Yıldırım, ülkenin bunun zararlarını 30 yıldır gördüğünü söyledi. Bakan yıldırım, "Hatalarımız, yanlışlarımız varsa bunları da yine düzeltecek ve doğruyu birlikte bulacağız. Birlikte hareket edeceğiz, birlikte ülkemizi hepimizin arzu ettiği, büyük Atatürk’ün bize işaret ettiği muassır medeniyetler düzeyine birlikte taşınacağız" dedi.

'OKULUN MİMARİSİ TÜRKİYE'DE İLK'

İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ise, Türkiye’nin en batısından en doğusuna sevgi ellerini uzatarak bir hizmet gerçekleştirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Kazançoğlu, “Okulumuzun ufak tefek eksiklikleri var, onlarda bir hafta içerisinde tamamlanacak. Vanlıların gösterdiği misafirperverlikten dolayı da herkese teşekkür ederim. İzmir olarak bu dönem çok şanslıyız. Çok değerli bakanımız ve İzmir milletvekilimiz İzmir’in kaderini 35 projesiyle değiştirdi. Bugün de bizi yalnız bırakmadıkları için kendilerine teşekkür ederim. Depremin ardından bu okulun yapımına talip olduk. Okul 6 ayda tamamlandı. Okul 2 bin metrekare kapalı alana sahip. Okulun mimarisi değişik, Türkiye’de bir ilk. Eğitime son derece önem veriyoruz. Bu binayı yaptıktan sonra Vali Beyle bir protokol yaparak Erciş’te de bir okul yapacağız. Onu da inşallah önümüzdeki yaz mevsiminde açarız. Çok mutluyuz. Böyle bir okul yaparak hizmete sunmaktan gururluyuz. Vatanımıza, eğitim camiamıza ve öğrencilerimize hayırlı olsun" dedi.

Ardından okulun açılış kurdelesi Bakan Yıldırım ve beraberindekiler tarafından kesildi. Binali Yıldırım ve Akın Kazançoğlu, daha sonra sınıfları gezerek öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Bakan Yıldırım, daha sonra Polatoğlu İlköğretim Okulu'nun açılışını yaptı. Sınıfları gezen Bakan Yıldırım, öğrencilere 'Beni tanıyormusunuz' diye sordu. Öğrenciler de hepbirlikte 'evet' diye bağırdı. Bakan Yıldırım'da öğrencilere kendi adının kolay yoldan yazılışını tahtaya yazdı. Rakamla 100, ardından da Ali yazan Bakan Yıldırım, durumun gazeteciler tarafından farketmesiyle birlikte, bunu silip yerine yazıyla Binali yazdı. Bakan ve beraberindekiler daha sonra Van merkezdeki Hacı Ali Akın İlk ve Orta okullarının açılışına katıldı. Bakan Yıldırım, aynı gün içinde 3 okul ve bir köprülü kavşak açılışlarına katılmış oldu.