Van'da 'Kentsel dönüşümde sektörler buluşuyor' toplantısına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, kentsel dönüşümün Türkiye'nin en büyük projesi olduğunu, bu projenin Türkiye'ye çok büyük katkılarının olacağını söyledi. Van'ın 10 yıl içinde Türkiye'nin gözde kentlerinden biri olacağını belirten Prof. Dr. Ercan, "Kimse İstanbul'a iş için gitmeyecek. İnşaat sektörünün burada da gelişmesi gerekiyor. Para Van'da kalsın. Van'da işsiz olanlar, dağa değil, inşaata gidecekler. Bu bölgede terörün en aza indirilmesi için de kentsel dönüşüm biricik çare" diye konuştu.

İSTANBUL'DA BİR DEPREM OLSA

Türkiye'de mühendislik hizmeti alan yapı oranının yüzde 7 olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Ercan, "Bugün İstanbul'da bir deprem olsa, 7.5 büyüklüğünde deprem sarsıntısı olsa ayakta kalacak yapı oranı yüzde 2'dir. Bu da yüz yapıdan 2 yapı demektir. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Orada kim oturur biliyor musunuz? Ülkenin bahtsız insanı oturur. Yoksulların evleri göçer. Olay budur" dedi.

'GÜÇLENDİRMEYE KARŞIYIM'

Bazı yapıların güçlendirildiğini gördüğünü belirten Prof. Dr. Ercan, buna karşı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ercan, "Ben yapı güçlendirilmesine karşıyım. 81 yaşımdaki anamdan çevirip, güçlendirip 18 yaşında bir kız yapamazsın. O 81'dir. Van'ın Urartu, Selçuklu uygarlığına uygun olarak mimarisinden yararlanarak mahalle ölçeğinde yıkılarak yeniden yapılması gerekiyor. Sakıncalı yerlerin belirlenerek Van'ın uygar ve doğunun başkenti olabilecek bir konuma getirilmesi gerekiyor. Van Gölü'nün kıyısının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor. Özellikle terk edilip kaldırılması gerekiyor. Özellikle Van Kalesi'nin bulunduğu yerlerde boş alanlar var. Bu boş alanlar yeni yapılarla doldurulmasın" diye konuştu.

'VAN'DA GELECEKTE DE BU TÜR DEPREMLER OLACAK'

Van'ın hemen arka tarafında çok sağlam olan dağlık kesimlerde TOKİ'nin yaptığı gibi, evler yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Çünkü Van'da 7.2'lik bir deprem oldu. Deprem yasasına göre gelecekte de bu tür depremler olacaktır. Yanlış anlaşılmasın hemen beklemiyorum. Ama çocuklarımız, torunlarımız bu tür depremleri görecektir" dedi.

'Afetler, dönüşüm ve Van konulu' oturumda söz alan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’de yapıların yıkılmasının nedeninin yüzde 64 paslanma olduğunu söyledi. "Paslanmanın insandaki karşılığı kemik erimesidir" diyen Prof. Dr. Ercan, "Sağlam olarak gördüğünüz Bayram Oteli'nin yıkılma nedeni de budur. Bundan sonra Türkiye’de olası bir afette, 'Suçlu ayağa kalk' denilirse eğer, ayağa kimin kalkması gerekiyor biliyor musunuz? Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın ayağa kalkması gerekiyor. Çünkü onun boynunda idam ipi var. Yaptığı iyi işler belki alkışlanmayacak ama kötü uygulamalar yer edinecek. Bakandan sonra ayağa kalkması gerekenler belediyeler, üniversiteler, yükleniciler, yapı denetim sayışmanı, yer-yapı inceleyiciler. Demek ki bu altı birim bundan sonra olabilecek bütün kıyımlardan ve kırımlardan sorumludur" diye konuştu.

Van depreminin kentte kızgın alan bıraktığını vurgulayan Prof. Dr. Ercan, “Eminim gelecekte yine 7.2 büyüklüğünde deprem olacak. Bu kızgın alanı bulup Van’ı kaplıca şehri yapmalıyız" dedi.

Depremin siyasi bir malzeme olarak kullanılmaması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Ercan, "Sen sağcı da solcu da olsan, inansan da inanmasan da deprem geliyor seni buluyor. Deprem siyasi bir malzeme olmaması gerekiyor ülkesini seven insanlar için" ifadelerini kullandı.



GÖ(FE/CK)