Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Seyhan Belediyesi'nin işbirliğinde projelendirilen toplam 10 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının temelini attı.

Barış ve İsmetpaşa mahallerinde 330 dekarlık alanda 1398 konutluk 'Kıyıkent Evleri'nin inşaatını kent protokolü ile birlikte butona basarak başlatan Bakan Bayraktar, 5 Ekim'den itibaren Türkiye genelinde 6,5 milyon konutun kentsel dönüşümünün start alacağını, 20 yıllık program uygulanacağını belirtti.

'VATANDAŞIMIZIN RIZASINA ÖNCELİK VERECEĞİZ'

5 Ekim'de İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle 35 ilde kentsel dönüşüm projesinin başlayacağını vurgulayan Bakan Bayraktar, uygulamayı vatandaşın rızasını alarak, gönüllük esasına dayalı yapmaya öncelik vereceklerini vurguladı.

Bakan Bayraktar, "Kentsel dönüşümü esas yapacak olan vatandaşımızın kendisidir. Öncelikle vatandaşımız duyarlı olacak. İşte bu mahallede olduğu gibi görülüyor. Eski konutlar salaş yapılar, yoları düzenli değil, modern hayatın gerektirdiği donatılar yok. Yeni konutlar depreme dayanıklı olacak. Parkları, bahçeleri, sosyal donatıları var. Bunu yapmak zorundayız. Seyhan'da vatandaşımızla yüzde 86 civarında anlaşma sağlandı. Bunu arttırmamız lazım. Yani biz kentsel dönüşümü öncelikle rızaya, gönüllülük esasına dayalı, hangi partiden olursa olsun başarılı belediyelerle elbirliği yaparak yürüteceğiz. TOKİ olarak da stok konut yapacağız" dedi.

'KİRA YARDIMI VE KREDİYE FAİZ SÜBVANSİYONU'

Türkiye genelinde 20 milyon bina stoğu bulunduğunu, bunun 8.5 milyondan fazlasının deprem fayları üzerinde olduğunu, 6.5 milyon konutun deprem ve heyelan riski taşıdığını vurgulayan Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Son 9.5 yılda Türkiye 5.5 milyon konut yaptı. Bunların 500 binden fazlasını TOKİ olarak yaptık. Yaptığımız işler ortada, onun için yapabileceğimizi de rahatlıkla söyleyebiliyoruz. 20 senelik program yaptık. 20 senelik program içinde ilk 2 senede vatandaşımızın empatisini arttıracağız, bu işe inandıracağız. Hazırlıklı olan yerlerde gönüllü vatandaşlardan başlayacağız. Dönüşüm yaptığımız bölgelerde ihtiyaç sahiplerine, kiracı olsalar dahi kira yardımı yapacağız. Riskli evini rızaya dayalı boşaltanlara yardım yapacağız. Yine riskli evini veya riskli bölgelerdeki evini rıza ile boşaltan fakir insanlarımıza TOKİ'nin, belediyelerin rezerv alanlarda yaptığı konutlardan alması halinde kullandığı krediye faiz sübvansiyonu yapacağız. Bu şekilde öncelikle şuanda istemeyen hiçbir vatandaşımızın yerinde, evinde kentsel dönüşüm yapmayacağız. öncelikle isteyenden başlayacağız. Yani şimdi yaygara koparanlar var. Bana göre bunlar hainlik yapıyor. Bu milletin çocuklarının geleceği ile oynuyor. Biz istiyoruz ki, bir afet, deprem olduğu zaman yıkacak bina bulmasın. En azından yıkacağı binanın içinde insan olmasın. Tabi ki mal hakkı, mülkiyet hakkı insan için kutsaldır. Ama hayat hakkı, yaşama hakkı daha kutsaldır. Bunun için bu yasanın vitrinine, özüne, ruhuna biz insanlarımızın hayat hakkını, mal hakkını, mal emniyetini koyduk. O bakımdan gönüllük esasıyla bu işi yürüteceğiz."

'BAZILARI YASANIN YANINA RANT KELİMESİNİ KOYUYOR'

Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yenilenmesi konusunda bazı kesimlerin yasanın yanına 'rant' kelimesini koyduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, eleştirilerin yersiz olduğunu savunup, şunları söyledi:

"Şimdi bazıları bu yasanın yanına rant kelimesini koyuyor. Bu proje kaç liralık diye bin basın mensubu sordu. Bu projenin göreceli olarak hesabı bugünden belli değil. Ama 6.5 milyon konutu ortalama 80 bin lira ile çarparsanız, 500 milyar lira yapar. Ama bunu vatandaş yapacak. Kendi evini kat karşılığı verecek. Kendi yerini kendisi yapacak. Arsa karşılığı verecek. Esas itibarıyla bu çark böyle dönecek. Biz de devlet olarak depo konut yapacağız, yardımcı olacağız, küçük parselleri birleştireceğiz, imar hakkı transferi yapacağız. İmar düzenlemeleri yaparken daha çok yeşil alanlar üreteceğiz, her türlü kolaylıkları getireceğiz. Yani bu işin dönüşmesi için gerekli ortamı, iklimi, ruhsatları, imar planlarını yapacağız. Bu işin koordinasyonunu yapacağız esası itibarıyla. Yoksa özel sektör olmadan, belediyeler olmadan, vatandaşlar destek vermeden, bu iş tek tarafla uçmaz, tek bacakla yürümez. Hep birlikte bu işe sarılmamız lazım."

'ÇARPIK KENTLEŞME YAĞ LEKESİ GİBİ'

Yoğun göç alan büyük kentlerde çarpık kentleşmenin yarattığı sorunların hem merkezi hem de yerel idareleri çok zor durumda bıraktığının altını çizen Bakan Bayraktar, çarpık yapıların kentlerde yağ lekesi gibi dikkat çektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çarpık yapılaşma, yağ lekesi gibi, şehirlerimizde büyük olanlar oluşturdu. Kentsel dönüşüm artık modern, kalkınmış ülke olmak için mücadele veren Türkiye için şarttır. Bugün burada 1398 konutluk proje başlandı. Tamamıyla birlikte 10 bin konutluk, 50 bin nüfuslu bir şehir parçası oluşacak. Burası modernleşecek, parklarıyla, bahçeleriyle, okullarıyla sağlık ocaklarıyla, modern hayatın gerektirdiği donatılarla, mimarlık, mühendislik hizmeti alan binalarıyla güzelleşecek. Adana'dan tüm Türkiye'deki ilgili belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına, basınımıza seslenmek istiyorum; lütfen 5 ekim'de İstanbul'da Sayın Başbakanımızın da teşrifleriyle Türkiye çapında 35 vilayette kentsel dönüşüm başlatacağız. Yaklaşık 6 bin 500 konutun yıkımını yapıp, yerine yenilerinin inşaatını başlatacağız. Bu önemli bir adım. Bu dalga dalga tüm Türkiye'de başlayacak. Bu bakımdan tüm ilgililerden, vatandaşlarımızdan destek bekliyorum."

"DÜNYANIN EN ZOR İŞLERİNDEN BİRİSİ"

Bu tip işlerin gerçekten çok zor işler olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bugün dünyanın büyük ekonomileri başaramıyor. Brezilya bunu başaramıyor. Meksika çok zor durumda. Mısır bizimle mukayese edilemeyecek kadar zor durumda. Pakistan, Hindistan öyle... Dünyanın en zor işlerinden birisidir bu. İspanya AB'ye girdikten 10 sene sonra bu işi halledebildi. Güney Kore, kişi başına gelirini 30 bin dolar yaptıktan sonra bu işi halledebildi. Biz de TOKİ olarak şuanda 267 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetine zaten devam ediyoruz. Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi, İstanbul'da bir çok ilçe belediyesi, burada Seyhan Belediyesi, birçok kentimizde belediyelerimizin başarılı çalışması var. Belediyelerimizin bundan sonra yapması gereken en temel iş, suyun, temizliğin yanında kentsel dönüşümdür. Rutin olmaz, kendisini aşan,ş canhıraş bir gayretle kentsel dönüşüme sarılmamız lazım. TOKİ'de de kentsel dönüşüm kapsamında 50 bin konutu bitirip, hak sahiplerine teslim ettik. Erzincan'da, Kars'ta, İstanbul'da, Samsun'da, Trabzon'da, bir çok yerde bunu yaptık. Bundan sonra da yeni çıkan kanunla birlikte çok daha hızlı bir şekilde bunları yapacağız."

"Bugün burada çok ciddi bir adım atılıyor. Önümüzdeki yıl 27 Ekim'de yapılacak mahalli idareler seçimleri ile Adana il hudutları belediye hudutları olacak" diyen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu Türkiye'ye gelişme, imar bütünlüğü getirecek. Hizmet bütünlüğü sağlayacak. Artık şehirler gelişirken köyler de gelişiyor. Daha önceleri köylerimizde yol yokken, su yokken, bugün artık arıtma tesisleri var. Bu bakımdan Türkiye'nin 780 bin kilometrekaresini topyekun kalkındırmalıyız. Ülke nüfusu ve coğrafyasını dengelemek zorundayız.

Bu bakımdan önümüzdeki 20 gün bir ay içinde hem seçim kanunu, hem büyükşehir kanunu çıkacak. Türkiye'deki büyükşehir sayısı 29'a çıkacak. Türkiye'nin gelişmesinde çok daha ayağı yere basan bir yapılandırmayla yolumuza devam edeceğiz."

Bakan Bayraktar, konuşmasının ardından Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, TOKİ Başkan Yardımcısı Orhan Yüce ile birlikte butona basıp, yeni konutların temelini attı.



BY(OA/SS)