Seyhan Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesi temel atma törenine katılmak üzere Adana'ya gelen Bakan Bayraktar, helikopterle dönüşüm yapılacak alanları havadan inceledi. Sonrasında Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'u  ziyaret eden Bakan Bayraktar, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Bakan Bayraktar'a, AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaattin Yağcı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile ilçe belediye başkanları ve bürokratlar eşlik etti. Bakan Bayraktar, ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'KANUN ÇIKIYOR'

Kısa süre önce Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası'nı çıkardıklarını anımsatan Bakan Bayraktar, bundan sonra Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin şehir yaşamına müdahale konusunda daha etkin rol oynayacaklarını aktardı. Sadece Adana'da 2 bin tane çıkmaz sokak bulunduğunu bildiren Bayraktar, "Bu her bakımdan kötü. Türkiye'nin geldiği konum itibariyle artık bu duruma son veriyoruz. 10 gün, 15 gün içinde Yerel Yönetimler ve Büyükşehir Kanunu'nu çıkaracağız. Bu nüfusa çok daha etkin ve güzel hizmet vereceğiz" diye konuştu.

DESTEK ÇAĞRISI

Kentsel dönüşüm için herkesten destek beklediklerini anlatan Bakan Bayraktar, şöyle davem etti:

"Bu işe hepimizin dört elle, sekiz elle sarılması lazım. Bu iş bir hükümetin, devletin, bir bakanlığın, bir belediyenin, bir valiliğin tek başına yapabileceği bir iş değil. Yapması gereken bir iş de değil. Herkesin ilgisini bu işle ilgili çekmek lazım. Verimli insanların bu işin içine girmesi lazım. Açık gözlerin elemine edilmesi lazım. Siyaseti bu işe bulaştırmamak gerekiyor. Siyaset dışı bir anlayışla, gecekondulardan, dar sokaklardan, itfaiyeye, sağlığa hizmet veremeyen yapılardan şehir ortamlarından kurtulursak, Türkiye gelişmesini, kalkınmasını, gelecek nesillere çok daha mutlu bir Türkiye bırakılması görevini yerine getirmiş oluruz. Belediyelerin, mühendislerin, mimarların, özellikle basının bu işe destek vermesi lazım."

'35 VİLAYETTE YIKIM BAŞLAYACAK'

5 Ekim'de İstanbul Esenler'de, Türkiye çapında bir kentsel dönüşüm startı vereceklerini ifade eden Bakan Bayraktar, şöyle dedi:

"Dünyada nüfusun yüzde 50'den fazlası şehirlerde yaşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 76'dan fazlası şehirlerde yaşıyor. 2023 yılında Türkiye nüfusunun 80 milyonu aşacağı ve şehir nüfusunun da yüzde 85'i aşacağı tahmin ediliyor. Böyle bir durumda bizim çok daha duyarlı olmamız gerekiyor. Çocuklarımızın daha iyi eğitim alması, sağlıklı şartlarda yetişmesi için çok ciddi sorumluluklar var. 5 Ekim'de Başbakanın teşrifleriyle 35 vilayette, binlerce konutun yıkımına başlayacağız. Ciddi manada dönüşüm için mücadele içine gireceğiz. Elimizden geldiği kadar, gücümüz yettiği kadar deprem fayı üzerinde bulunan binaların dönüşümü için çalışacağız. Kendi içinde kendi kaynağını üreterek, kendi arsasını üreterek, vatandaşı mağdur etmeden, gönüllülük esası içinde, partisine bakmadan hangi belediye başarılıysa bu işi götürmek zorundayız. Önce rızası olanlardan başlayacağız. 'Ben evimi yıkmam' diyenin evini sonraya bırakacağız ama afete dayanıksız binaysa devlet olarak o binayı boşaltacağız. İnsan hayatı bizim için herşeyden önemlidir."

500 MİLYAR AÇIKLAMASI

"Kentsel dönüşüm için ne kadar bir kaynak gerekiyor" sorusunu yanıtlayan Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bu iş için yaklaşık 6.5 milyon konut elden geçecek. Süresini de 20 yıl olarak hesaplıyoruz. Çok ciddi bir eylem ortaya koymak hesabındayız. 2 yılda vatandaşlarımızı inandırabilmemiz lazım. 'Devlet bu işi yapıyor' anlayışını yerleştirmemiz lazım. Ama bu işi ağırlıklı olarak özel sektör yapacak. Biz acil birşey olduğu zaman gerektiği yerde ihtiyacı olanlara, riskli alanları boşaltanlara yardımcı olacağız, sübvanse yapacağız. Ama işin hesabına baktığımızda 20 yıl içinde 500 milyarı aşan bir projedir. Devlet bu kadar para harcamayacak. Bu işi özel sektör yapacak."

DEPREM VURGUSU

"Kentsel dönüşüm, Türkiye deprem haritasına göre mi yapılacak?" sorusunu da cevaplandıran Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Türkiye'de 24 bin 500 kilometre uzunluğunda dalga dalga faylar var. Bu projede, deprem haritası öncelikli olacak. Bu fay hatlarının üzerindeki konut sayısın 6.5 milyon olarak hesapladık. 20 yıl içinde bu konutların mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Zaten son 9 yılda yaptığımız konut sayısı 5 milyonun üzerinde. Bunun 500 binini devlet olarak yaptık. Bu işi 20 yıl içinde yapabileceğimiz ortada. Boş konuşmuyoruz, yaptık geliyoruz."