Serpil KIRKESER-Özgür ARSLAN / İSTANBUL,  - ALMANYA'daki Hamm Büyükşehir Belediyesi'nin Bağcılar Belediyesi'ne hediye ettiği Fil Heykeli'nin açılış töreni yapıldı. Düzenlenen törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Ak Parti İstanbul Milletvekili Harun Karacan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çagrıcı ve vatandaşlar katıldı. Almanya'nın ve Türkiye'nin milli marşlarının okunmasının ardından Bağcılar Bilge Evleri Folklor grubu şarkılar söyledi.


"ANIT, TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNUN BİR SEMBOLÜ OLACAK"

Törende konuşan Egemen Bağış, Hamm Belediyesi'nin örnek bir davranışta bulunduğunun altını çizerek, "Bu, Türk-Alman dostluğunun bir nişanı, sembolü olacak. Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann'a teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. Bağış, "Bu anıt Almanya'da sıkça gördüğümüz, Almanya'nın sembollerinden biri olan Fil Anıtı. Filler hafızalarının gücüyle, hafızalarının unutulmamasıyla bilinirler. Aslında bu, biraz da bizi andırıyor. Türklerin dostluğu da unutulmaz. Türklerin dostlarına olan bağlılığı, katkıları da aynı fillerin hafızası gibi uzun sürelidir. Bu yüzden bu anıt Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğun da bir sembolü olarak burada kalacak. Bu anıt aynı zamanda Avrupa'da filler tepişirken, Türkiye'nin ezilen çimen olmayacağının da bir göstergesi olacak. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği sürecinde kendi gücüyle kendi değerleriyle Avrupa'ya yük olmaya değil, yük almaya giden bir anlayışla bu müzekere sürecini tamamlıyor. Almanya'nın da Avrupa Birliği sürecinde desteğini hiçbir zaman unutmuyoruz" diye konuştu.


"VAFTİZ SIRASINDA BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ DİYE VAFTİZİ YASAKLAMAYA KALKAR"

Bakan Bağış, "Hamm Büyükşehir Belediyesi Başkanı Petermann ve onun gibi düşünenlerin sayesinde bugün Almanya'da 5 binden fazla cami ve mescit bizim kardeşlerimize, 3 milyondan fazla Türk kardeşimize, 5 milyona yakın müslümana hizmet veriyor. Böyle vizyonel insanlar diyologu önemserken, haddini bilmez bir takım çarpık zihniyetler Almanya gibi demokrasinin beşiği bir ülkede sünneti

yasaklamaya kalkıyor. Ama az önce bizlere hitap eden Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı gibi dostlarımıza güveniyoruz. Geçen hafta

Berlin ziyaretimde bu konuyu açtığım Almanya'nın Dışişleri Sayın Bakanı Guido Westerwelle'nin de söylediği gibi Almanya'nın yüksek yargısı hem müslümanları, hem musevileri son derece rahatsız eden bu yargı kararını eminim ki, bozacaktır. Çünkü din ve vicdan hürriyeti din gözetmez. Bugün bir yavrumuz sünnet sonrası ufak bir kanama geçirdi diye sünneti yasaklamaya kalkan o çarpık zihniyet, yarın bir günde vaftiz sırasında boğulma tehlikesi geçirdi diye vaftizi yasaklamaya kalkar. İşte bunlar aslında insanların inançlarına itirazı olan zihniyetlerdir. Türkiye geçmişte o zihniyetlerle mücadele etmiş bir ülke olarak Almanya'nın neler yaşadığını bilir. Biz o karanlık günleri hamd olsun geride bıraktık. Biz milletin değerleriyle, kültürüyle artık barışık bir devlet yapısına kavuştuk. O yüzden Almanya'nın içinden geçtiği süreci anlıyoruz. Almanya yönetiminde, hükümetinin de, belediyelerinin de bizimle aynı duyguları paylaştığını bilmekten de memnuniyet duyuyoruz" dedi. Her yıl ortalama 3 milyon Alman vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Bağış, "Almanya bizim Avrupa'daki en önemli ticaret ortağımızdır" diye konuştu.


PATERMANN'A PLAKET HEDİYE EDİLDİ

Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann, yaptığı konuşmasında Hamm şehrinin de İstanbul gibi göç alan bir şehir olduğunu aktararak, Hamm şehrine 129 ülkeden gelen vatandaşların olduğunu belirtti. Hamm şehrinde farklı dinden ve kültürden bir çok insanın birarada yaşadığına dikkat çeken Petermann, "Bizler kardeşçe birarada yaşamaya devam edeceğiz" dedi. Konuşmaların ardından Almanya'daki Hamm Büyükşehir Belediyesi'nin Bağcılar Belediyesi'ne hediye ettiği ve Bağcılar Çiftlik Meydanı'na yerleştirilen Fil Heykeli'nin açılışı gerçekleştirildi. Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann'a da günün anısına plaket hediye edildi.