Side Antik Tiyatrosu’ndaki açılış gecesinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugüne kadar bir çok yerde konuşma yapmasına rağmen Side Antik Tiyatrosu gibi bir ortamda hiç konuşma yapmadığını belirtti. Bakan Bağış, Side Antik Tiyatrosu’nda ayrı bir heyecana kapıldığını ifade etti. Festivalin açılışına kendisiyle birlikte katılan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’na övgü yağdıran Bakan Bağış, “Mevlüt Bey’in Antalya’ya dair hayalleri, Antalya ile ilgili vizyonu sayın başbakanımızın destekleriyle buraya son 10 yılda çok farklı projeleri kazandırdı. Cumhuriyet tarihimizin en önemli diplomatik başarılarından biri olarak AKPM Başkanlığına seçilerek bu başkanlığı ilk kez Viyana’nın doğusuna taşırken de onun aklında inanın hep Antalya vardı. Antalya’dan aldığı ilhamla sadece Avrupa’ya değil, dünyanın dört bir yanına barış ve kardeşlik mesajını taşıdı. Antalya’nın mesajlarıyla bölgesel krizlerin çözümünde önemli katkılar sağladı” dedi.

Side’nin eski dildeki kelime anlamının ‘Nar’ olduğunu söyleyen Bakan Bağış, “Bizim kültürümüzde nar bolluk ve bereketi temsil eder. İşte bu akşam da Side’den bereketle fışkıran bu kardeşlik ve hoşgörü atmosferini paylaşıyor, Side’den bu kardeşlik mesajını veriyoruz” diye konuştu. 

Konuşmasında AB ve AB’nin savunduğu değerlere de değinen Bakan Egemen Bağış, AB'nin bugün aslında insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi olduğunu hatırlattı. Barış projesinden bazı çarpık zihniyete sahip yaklaşımlar sergilemeye çalışanlar olabildiğini belirten Bakan Bağış, “Nasıl ki Side binlerce yıldır farklı kültürleri, farklı medeniyetleri, inançları bir arada yaşatabildiyse hala onların zenginliği ile gurur duyuyorsa biz de Türkiye olarak o çarpık zihniyetli barış düşmanlarını 'Oğlum bak git' diyerek kovalıyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde Side'den, Manavgat'tan, Antalya'dan, İstanbul'dan, Mardin'den, Urfa'dan, Hatay'dan, Bursa'dan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen, genetik kodumuza işlenmiş olan o kardeşlik dokusu var, barış dokusu var, birliktelik dokusu var” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın konuşmasının ardından ödül töreni düzenlendi. Bakan Egemen Bağış’a Festival Özel Ödülü, Antik Side Tiyatrosu'ndaki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ile Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı’ya ise Festival Sanat Ödülü’ne verildi. Ödül töreninin ardından Viyana Schloss Schönbrunn Orkestrası tarafından açılış konseri verildi.

 

KA (HA/RT)