Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İznik Çini Vakfı öncülüğünde düzenlenen 'Seramikte Yenilik İçin Kentsel Tasarım Ağı Genel Kurulu’na katıldı. Toplantı öncesi İznik Çini Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Akbaygil ve İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddawdy ile birlikte seramik ve İznik çinilerinin yapıldığı bölümleri gezdi.

Daha sonra toplantıya geçen ve bir konuşma yapan Bağış, İznik Çini Vakfı’nın, Avrupa’da çok önemli bir birlik ve dünya seramiğinin tanıtılmasında önemli olan bir genel kurulu İznik’e çekmekle, ülkemizin tanıtımına çok önemli bir katkıda bulunduğunu ifade ederek, vakıf yöneticilerini kutladı. İznik’in sadece Türkiye için değil dünya için çok önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Bağış şöyle devam etti:

”Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesi Hıristiyanlık kültüründe çok büyük yeri olan şu anda üyesi olmaya çalıştığımız AB’nin aslında İznik’teki hoşgörü ortamından alabileceği çok önemli ilhamlar var. Bizim de zaten iddiamız, nasıl İznik çinileri bütün yapıları güzelleştiriyorsa Türkiye’nin de AB’nin yapısını güzelleştireceği üzerine kuruludur. İznik çinileri Avrupa’nın çok daha keyifli çok daha hoşgörülü olmasına vesile olacaktır. Çiniler hem göze güzel gelmesi hem de stresi azaltması ile tanınıyor. Avrupa’nın şu anda içinden geçmekte olunduğu stresli ortama da Türkiye çare olacaktır diye düşünüyoruz ve İznik’ten de bu mesajı vermek istiyoruz” dedi. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak gerçekleşti.