Kış Sporları Festivali etkinliklerine katılmak üzere bugün Anadolu Jet'e ait uçakla Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, havalimanında Gaziantep'te yaşanan ambulans skandalıyla ilgili konuştu. Skandalı, haberleri izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini aramasıyla öğrendiğini belirten Bakan Akdağ şunları söyledi:

"Sayın Başbakan'ın bu konularda çok hassas olduğunu biliyorsunuz. Teftiş kuruluna talimat verdim, soruşturma yaptırıyorum. Genelde böyle durumlarda kesin bir şey söylemem. Ancak olayın ilk incelenmesinden aldığım intiba yanlış bir iş. Hükümet olarak sağlıkta dönüşümde hasta hakkına ne kadar önem verdiğimizi biliyorsunuz. Son derece yanlış olayın müsebbipleri her kimse, kendilerine uygulanabilecek normal ve idari hukuk içerisinde en ağır yaptırımları uygulayacağız. Sorumluları görevlerinden alacağız. Böyle bir şeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Ruh sağlığı yerinde olmayanlar, bize emanet edilmiş olan değerli kardeşlerimizdir. Hiç bir hastaya böyle bir uygulama yapılmaz, ama onlara yapılması ayrıca bizi üzmüştür."

DİYARBAKIR'DA ÇOCUĞUN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMA AÇTI

Şırnak'ın İdil ilçesinde bulaşıcı menenjit hastalığına yakalanan 2 yaşındaki Muhammet Erşek'in Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne alınmadığı için ambulansta ölmesiyle sonuçlanan olayla ilgili de Bakan Akdağ şöyle konuştu:

"Ağır bir hasta, mutlaka çok daha önce ulaştırılması, gerekenlerin yapılması lazımdı. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki acillere bir günde başvuran hasta sayısı 150 bin kişiyi geçiyor. Gerek kara, gerek hava ambulanslarıyla yılda 2 milyona yakın vatandaşımızı ihtiyacı olan yerlere ulaştırıyoruz. Nadiren de olsa buna benzer aksaklıkların yaşandığında üstüne gidiyoruz. Asla kabul etmiyoruz, kim hata yapmışsa onların gözünün yaşına da bakmıyoruz."

YÜZ NAKLİNİ YAPANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Antalya'da başarılı bir operasyonla yüz nakli yapanları tebrik eden Bakan Akdağ, ekibin medyadik olduklarına dair eleştrilere katılmadığını söyledi. Akdağ şöyle dedi:

"Hayırlı bir iş yaptıkları için medyatik olmaları onların suçu değil. Gerçekten oldukça başarılı bir iş çıkarıldı. Herkesi tebrik ediyorum. Orada organ naklini yapan ekibin yanı sıra, organı aileyi razı ederek alan, özel yetiştirilmiş, eğitim almış arkadaşlardan tutun, taşınmasında kullandığımız hava ambulans sistemleri, nakli adil bir biçimde yürüten görevlilerimiz bunların hepsinin ortak başarısıdır."

Yoğun kış şartlarının etkili olduğu bölgede sağlık açısından sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Bakan Akdağ, ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için özellikle doğumu yaklaşan hamile kadınları önceden sağlık merkezlerine taşıdıklarını belirtti. Hastalara ulaşmak için her türlü imkanı seferber ettiklerini anlatan Bakan Akdağ, bazı yerleşim birimlerine ulaşmada sıkıntı olduğunu ifade ederek, ailelerden bu konuda anlayış istedi.

'ECZACILARLA SORUNLAR GÖRÜŞMEYLE ÇÖZÜLECEK'

Erzurum'a Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile birlikte gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Valiliği ziyaret etti. Vali Sebahattin Öztürk'le sohbet eden Bakan Akdağ, SGK ve eczacılar arasında yaşanan problemlerin görüşmelerden sonra çözüme kavuşacağını söyledi.



ST(KS/COŞ)