Gülseli ÖZDEMİR-Ahmet YILDIRIM/İSTANBUL, AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Suriye’de olayların bu seviyeye gelmemesi için geçmişte çok büyük gayret sarf ettiğini belirterek, “Suriye'de yaşanan olaylar hepimizin içini incitmekte ve acıtmaktadır. Orada maalesef kendi vatandaşına silah sıkan bir devlet zihniyeti var” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ortaköy'deki ofisinde Danimarka ve Avusturya'dan gelen yabancı gazetecileri kabul etti. Burada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bağış, Türkiye'nin Suriye'de akan kanı durdurmak için uluslararası bir çaba sarf ettiğini dile getirdi.

ABD'Yİ İKNA ETMİŞTİK


Egemen Bağış, hiçbir zaman eli kanlı diktatörlerin kazanmadığını, milli iradenin hakim olduğunun altını çizerek Suriye ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Türkiye olayların bu seviyeye gelmemesi için geçmişte çok büyük gayret sarf etti. Suriye’de yaşanan olaylar hepimizin içini incitmekte ve acıtmaktadır. Orada maalesef kendi vatandaşına silah sıkan bir devlet zihniyeti var. Biz bu noktaya gelmemesi için çok büyük bir çaba harcamıştık. Zamanında ABD, Suriye’yi şeytan üçlüsü içinde sayarken, Suriye’ye bir saldırı değil de diplomasi olmasını sağlamış, Bush döneminde ABD’yi Şam’da büyükelçilik açması için ikna etmiştik. Suriye’nin bugün geldiği nokta kabul edilemeyecek bir noktadır."

ÇABA DÜNYA TARAFINDA TAKİP EDİLİYOR


Türkiye’nin, Suriye’deki akan kanın durdurulması için uluslararası alanda sarf ettiği çabaların herkes tarafından takdir edildiğine işaret eden Bağış, "Bu konuda başbakanımız ve cumhurbaşkanımızın çabaları dünya tarafından takip edilmektedir. Bu süre en kısa zamanda hayırlı bir şekilde sonuçlanır diye umuyorum. İnşallah az kan dökülerek bu kargaşa son bulur. Hiçbir zaman eli kanlı diktatörler hakim olamamıştır. Milli irade hakim olmuştur. Mısır’da, Libya’da, Tunus’ta gördük bu tecrübeleri. İnşallah Suriye’de yönetimler çok geç olmadan akıllarını başlarına toplarlar ve akan kanın durması için adım atarlar" dedi.


GÖ AY (ÖA) (FOTOĞRAF)