Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen “AB Yolunda Genç İletişimciler Yarışması" Ödül Töreni’nde konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 53 yıldır AB’ye üye olmaya çalışan bir ülkenin Başmüzakerecisi olarak kendisine sıkça Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin önündeki en büyük engelin ne olduğunun sorulduğunu, kendisinin de en büyük engelin önyargılar olduğunu şeklinde cevap verdiğini belirtti.


PROTEİN İSRAFINA KARŞI ÇIKALIM


Önyargıları aşabilmek için iletişime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bağış, şunları söyledi:


“Maalesef ülkemizde AB’ye karşı önyargılar var, Avrupa’da da ülkemize karşı önyargılar var. Bunlarla mücadele edebilmek için bilgiyle, gerçeklerle, iletişim imkanlarını kullanarak hep birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi. Bağış, yarışmaya ilişkin bilgi vererek, “Üniversitelere gittiğimde bazı arkadaşlarımızın yumurtaları çiğ tercih etmelerini gözlemlediğimde bu protein israfına hep birlikte karşı çıkalım, gençler yumurta atacaklarına fikirlerini eserlerine yansıtsınlar ve AB ile ilgili eleştirileri varsa, bizlerle ilgili yorumları varsa onları eserlerine yansıtsınlar istedik. Bunun üzerine bakanlığımıza 200’ün üzerinde eser gönderilmesi, gençlerin yarışmamıza önem vermesi çok anlamlıydı. Biz de Avrupa’dakilerin anlayabileceği kadar anlatabilmek için yağmur-çamur, kar-kış demeden uğraşıyoruz. Bu önyargıları hep birlikte yenmemiz lazım. Artık AB sürecimizde Türkiye’nin konumu, bir monolog yaşamaktansa, diyaloga geçmiştir. Biz artık müzakere masasında eşit bir şekilde müzakeremizi sürdürmeye devam ediyoruz. Artık zihinlerle de mücadele ediyoruz."


Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödüllerini veren Bakan Bağış, Merve adlı iki öğrencinin arasına girerek, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması için dilek tutuyorum" dedi.


DG (MK) (FOTOĞRAF)