AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren ile Konya'ya geldi. İlk olarak Mevlana Müzesi'ni ziyaret eden Bağış, daha sonra babası vefat eden Ankara Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'ı, baba evinde ziyaret edip taziyede bulundu.  Bağış, ziyaretten sonra Konya Ticaret Odası'nda düzenlenen Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Bağış, gazetecilerin, "BDP'lilerin PKK'nın terör örgütü listesinden çıkartılması talebi olmuştu. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, BDP'lilerin milletin sabrının zorlamamaları gerektiğini söyledi. PKK'nın yanına KCK'nın da eklenmesi gerektiğin ifade eden Bağış, şunları söyledi:

"Aç tavuk, kendini darı ambarında zannedermiş. PKK'nın terör örgütünde tek başına kalması gerçekten büyük bir haksızlık. PKK'nın yanına KCK'nın da eklenmesi lazım. BDP'lilere ilerde bir terör listesine girmek istemiyorlarsa, ayaklarını denk alıp önce terörü lanetlemelerini, sonra da PKK'yı kınamalarını kendilerine tavsiye ederim. Dokunulmazlığın ardına sığınıp, milletin vicdanına dokunmasın. Milletin sabır sınırlarını zorlamasınlar. Milletimizi imtihan etmeye kalkmasınlar. Milletimiz çok hoşgörülü ve sabırlıdır. Ama vatanın bölünmez bütünlüğü konusunda da çok kararlıdır. Türkiye Cumhuriyeti, çok güçlü bir ülke, devlettir. Bütün Türk kardeşlerimizle, Kürt, Laz, Boşnak, Çerkez kardeşlerimizle bir bütünüz. Türkiye'nin bu birlik ve bütünlüğünü hiç kimse bölemez, bozamaz. Buna da kalkışamaz. Kalkışan elleri, birileri hizaya sokar."

Bağış, öğretmen Gülşah Aktürk'ün ayrıldığı sevgilisi tarafından Konya'da öldürüldüğünün  hatırlatılması üzerineı, "Orada kayıp bir can vardır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Önemli olan bundan sonra kimsenin ölmemesi için gerekli adımları atmak ve önlemleri almaktır. O konuda ilgili yetkililer, ilgili süreçleri başlattılar. Çalışmalar bitsin ondan sonra değerlendirelim" dedi.

"İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İÇİN ADAY DEĞİLİM"

Bakan Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığa ilişkin adının geçtiğinin hatırlatılması üzerine, şöyle dedi:

"Gerçek bir AK Partilinin herhangi bir makama aday olması zaten doğru olmaz. Bizim siyaset yapma tarzımız, makamlara talip olmak, aday olmak değil. Partimizin ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermektir. Ben hamdolsun partim uygun gördü, 32 yaşında milletvekili oldum. Partim uygun gördü 36 yaşında Genel Başkan Yardımcısı oldum. Partim uygun gördü, Türkiye'nin en önemli projelerinden sorumlu olarak bakan oldum. Bundan sonraki süreçte partim ve ülkem hangi konuda görev verirse, onu yapmaya çalışırım."

Bağış, İstanbul'un başarılı bir belediye başkanı olduğunu, Başkan Kadir Topbaş'ı takdir ettiğini söyledi.

Bakan Egemen Bağış, Güney Kıbrıs Rum Kesmi'nin iflasını açıklamasının Türkiye'ye bir etkisi olup- olmayacağının sorulması üzerine bunun Türkiye'ye yansıma olmayacağını söyledi. Bağış, "Türkiye'den yardım bekliyorlarsa, kendilerini tanımadığımız için bizimle direkt muhatap olamazlar. Ama hemen yanı başlarında güçlü bir devlet var. KKTC'nin  başvurmaları halinde Kuzey Kıbrıs yönetiminin Başbakanı sayın İrsen Küçük’e başvursunlar. Başbakan Küçük de, taleplerini bize aktarmayı uygun görürse, o zaman değerlendiririz. Kendilerine kolaylıklar diliyorum. Kendilerini Allah kurtarsın" dedi.



MKY,HD(İA/İD)