BATI Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ender Altıntoprak, enstitüde eğitim çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri ve hasta hizmetleri gibi faaliyetler yürüttüklerini söyledi ve madde bağımlılığı konusunun bilinmeyen yönleri hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi. Madde bağımlılığının birçok alanda etkili bir problem olduğunu belirten Doç. Dr. Altıntoprak, "Uyuşturucu, esrar, alkol gibi bilindik türlerin yanında davranış bağımlılıkları da ciddi bir bağımlılık türüdür. Bunlara internet, alışveriş, ilişki bağımlılığı örnek verilebilir. Yani alkolik olan bir kişi alkolden nasıl bir haz alıyorsa internet bağımlısı olan bir kişide internet karşısında aynı hazzı alır" dedi.

Enstitünün kurulmasında en önemli etkenin bağımlılık alanında çalışan nitelikli insan sayısının çok az olması ve bu sayının yetersiz kalmasıyla ilgili sorunlar olduğunu dile getiren Doç. Dr. Altıntoprak, "Biz de bu enstitüde, bu konuda yetkin ve donanımlı çalışan insanlar yetiştirmek üzere madde bağımlılığı danışmanlığı yüksek lisans programını açtık" dedi.

Gönüllü olarak tedaviye gelen hiç kimsenin, 'Bizi polise verirler mi?' gibi bir kaygısının olmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Altıntoprak, "Hastalarımızla ilgili hiçbir bilgiyi, bir suç işlemesi ve mahkemenin bizden resmi olarak tedavi sürecini mahkemeye bildirmemizi istemesi dışında, dışarıya vermemekteyiz. Bu çok önemli bir konu" diye konuştu.

Eroin bağımlıları ile ilgili tedavinin bundan 2 yıl öncesine kadar Türkiye’de çok sancılı geçtiğini söyleyen Doç. Dr. Altıntoprak, "Fakat yerine koyma tedavisi dediğimiz birtakım yöntemler dünyada yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Son iki yıldır bu alanda dünya da en iyi olan ilaçlardan bir tanesi Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Kontrole tabi bir ilaç olduğundan tedaviyi hastanede başlatıp hastanede yürütmeyi tercih ediyoruz. Bunlara bağımlı olan kimseler gelip tedavi olmak istediklerinde eskisi gibi acı çekmiyorlar. Gelip tedavi olsunlar çünkü bu ilaçlar hiçbir sıkıntı olmadan o yoksunluk dönemini geçirmeyi sağlıyorlar" dedi.



EG(İÖ/CK)