Bafa Gölü’nün yeşile bürünmesiyle ilgili köylüler ve doğa severlerin uyarısı üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14'üncü Bölge Şube Müdürü Melik Özkaya ile beraberindeki uzmanlar gölde incelemelerde bulundu. Sudan numune alan Özkaya ve beraberindeki ekip, daha sonra göle akan suların kaynaklarında da incelemelerde bulundu.

İncelemeler sürerken, Bafa Gölü etrafındaki turistik Kapıkırı Köyü’nde turistler, köylüler ve balıkçılar da göldeki kirlenme ve yeşil renkten tedirgin oldu. Köydeki Selenes Restaurant’ın sahibi Kubilay Karabulut, "Bafa gölünde ciddi bir sıkıntı var ama bunu dikkate alan kimse yok. Turistler binlerce kilometre öteden buraları görmeye geliyor. Hepsi gölün rengini görünce hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.

Gölyaka Köyü’nden Mehmet Akgün de gölün suyunun 30 yıl önce içildiğine dikkat çekerek, "O zamanlar su çok berraktı. Kaplumbağalar vardı. Balık yoğundu. Artık onlardan eser kalmadı. Son yıllarda gittikçe yoğunlaşan bir kirlilik var. Göl hızla ölüyor" dedi.

Gölyaka Muhtarı Bülent Kalkancı da gölde özellikle son iki yılda ciddi bir problem yaşandığını söyledi. Kalkancı, "Bafa’nın suyu artık yeşil. Gölde iki yıldır bu problem yaşanıyor. Vatandaşlarımız kokudan, turizmciler turistlerin şikayetlerinden bıktı. Balıkçılarımız sıkıntılı. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz. Bir çare düşünülmeli" dedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü de soruna bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Bafa gölünün sorunu 1980 yılından bu yana sürüyor. Büyük Menderes, geçtiği yol boyunca aldığı kentsel atıkları buraya getirmekte. Göl ciddi bir kirlilik yaşamakta. Yıllardır bu sorunu gündeme getiriyoruz. Son yıllarda bir alg patlaması var. Ege Üniversitesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi yetkilileri defalarca örnek aldı. Uyarılar yaptı, ancak çözüm bulunamadı. Çözüm yolları ve sorunlar belli. Konunu tarafları, bilimadamları ve yetkililer bir araya gelerek bu sorunu çözmesi gerekir. Göl etrafında yaşayan herkes mutsuz herkes sıkıntılı" diye konuştu.

Latif SANSÜR/SÖKE (Aydın),



İÖ(SS)