İSMEK kursiyerleri tarafından hazırlanan ve Osmanlı padişahlarına ait tezyinatlar ( süs ) başta olmak üzere toplam 56 eserin yer aldığı Bad - ı Selatin isimli sergi Eminönü'ndeki Yeni Camii Hünkar Mahfili'nde açıldı. Açılışa İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu eşi Gül Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve vatandaşlar katıldı. Açılış öncesi vatandaşlara saray şerbeti dağıtıldı.


TOPBAŞ VE MUTLU'YA AY YILDIZLI TEZHİB


'Bad-ı Selatin' isimli serginin açılışı öncesi bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bugün burada geleneksel sanatlarımızın en nadide örnekleri olan tezhib (hat ve ebruyla yaldızlama sanatı) sanatıyla ilgili çalışmanın ürünlerini görmekteyiz. Tabii şu konuda gurur duyarız ki, bin yıllık tarihinde medeniyetler kurmuş bir millet olarak her alanda doğruğa çıkmış ve bu güzellikleri yansıtmış bir milletiz. Bizim İsmek'lerimiz Sayın Başbakanımızın 1996 yılında talimatıyla kurulduğundan bu yana 1 milyon 320 bin öğrenciye sertifika eğitimi vermiş ve geleneksel sanatlarımızın tekrar gün yüzüne çıkmasına katkı sağlamış bir kuruluş" dedi. Topbaş, bu alanda eğitim alan öğrencilerin kent yoğunluğu içinde rehabilite olduğunu da belirtti. Konuşmasının ardından Topbaş'a tezhib sanatıyla yapılmış bir ay yıldız tablosu hediye edildi.


"HANIMLARIN YAPTIĞI HERŞEY DEĞERLİ"


Açılış öncesi bir konuşma yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çok önemli ve kıymetli bir serginin açılışını yaptıklarını belirtti. Hanımların yaptığı herşeyin değerli olduğunu kaydeden Mutlu, İstanbul'un kültür ve tarih kokan bir mekanında Hünkar Mahfili'nde bu serginin açılmasının öneminin daha da başka olduğunu belirtti. Tezhibin çalışmayı çok arzu ettiği bir alan olduğunu da kaydeden Mutlu, " Hanımlara bu konuda gerçekten gıpta ediyorum ve tebrik ediyorum. Ama erkekleri temsilen de bu kursun içinde bir kursiyerimiz bir beyefendi vardı. Onun da hakkını yemeyelim. O da netice itibariyle bu kursun içinde bir nazar boncuğu gibi sabırla bu güzel çalışmanın içinde bulundu ve ortaya bu güzel tablo çıktı" diye konuştu. Vali Mutlu'ya da tezhib sanatıyla yapılmış ay ve yıldız tablosu hediye edildi. Ardından da Vali Mutlu, eşi Gül Mutlu ve Başkan Topbaş kurdela keserek açılışı yaptı. Açılışın ardından Vali Mutlu eşi Gül Mutlu ve Başkan Topbaş 'Bad -ı Selatin' sergisini gezerek kursiyerlerle fotoğraf çektirdi. Bu arada Vali Mutlu'nun eşi Gül Mutlu'nun yaptığı Osmanlı arması tezhibi vatandaşlardan büyük ilgi gördü.


BAD - I SELATİN SERGİSİ


25 İsmek kursiyerinin yaptığı toplam 56 eserin bulunduğu Bad- ı Selatin sergisi 14 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıktı. Sergide padişah tezyinatlarının (süs) yanı sıra tarama tekniğiyle hazırlanan çiçek demeti motifleri de yer alıyor. Sergide padişah tuğraları ve padişah kaftanı desenlerine de yer verilirken, eserlerin 28'inde Osmanlı padişahlarına ait kaftan motifleri sergileniyor. Eminönü'ndeki Yeni Camii Hünkar Mahfili'nde açılan Bad - ı Selatin sergisi 15 Mayıs'a kadar 10.00 - 17.00 saatleri arasında gezilebilecek.


(BB)