Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliği yaptığı törende, TÜBİTAK’ın 2012’de belirlediği ve 3 bilim adamına verilen Bilim Ödülleri’ne layık görünen Prof.Dr. Özlem Keskin Özkaya’nın babası Ahmet Keskin’i 15 yıl önce kanser hastalığından kaybettiği ortaya çıktı. Prof.Dr. Keskin’in babası Ahmet Keskin’i kaybetmesinin 15'inci yıldönümünden 1 gün sonra başarı ödülü alması da dikkati çekti. Bu ödülü TÜBİTAK’ın bu alandaki 47 yıldan bu yana verdiği tarihinde mühendislik alanında alan 2'nci kadın bilim kadını Prof.Dr. Özlem Keskin, protein-genom üzerinde araştırma yapıyor. Çalışmaları ile kanser gibi amansız hastalıklara çare bulmaya çalışıyor. Bu güne kadar onlarca ödülün sahibi olan Prof.Dr. Keskin, kendisini ödüle de taşıyan çalışmalarıyla ilgili DHA muhabirine verdiği kısa bilgide, şöyle dedi:

"Hastalıkların altında yatan mekanizmaları muhendislik prensiplerini kullanarak anlamaya yönelik calışmalar yapıyoruz. Hücrelerdeki mekanizmaları oluşturan ve sinyallerin taşınmasında görev alan proteinlerin etkileşimlerini modelliyoruz. Aynı zamanda ilaç tasarımına yönelik çalışmalar yapıyoruz grubumuzda." 

BİYOLOJİ SORULARINI YANLIŞ YAPTI, ŞİMDİ BİLİM KADINI

Üniversite sınavında, derece yapmasına rağmen biyoloji ile hiç arası olmamasından dolayı sadece 3 biyoloji sorusu yanıtlarken onların da yanlış çıktığı ifade edildi. Keskin'in, şimdi protein konusunda çalışma yapan bir bilimkadını olmasında basısını kanserden kaybetmesinden kaynaklanan acı bir neden bulunuyor. Prof.Dr. Özlem Keskin, babasını da kaybettiği kanser hastalığına bir çözüm bulabilmeyi istediğini söyledi.

EŞİ DE EKONOMİ UZMANI

Prof. Dr. Özlem Keskin’in Çankaya Köşkü’ndeki ödül töreninde yaptığı konuşma da teşekkür ettiği kişilerden biri de eşi Dr. Mehmet Özkaya oldu. Dr. Mehmet Özkaya ise Dünya Bankası’ndaki, internet üzerinde yapılan ilk ulaslararası bono ihracını gerçekleştiren ekibin başında bulunuyor. Şimdi ise Türk Ekonomi Bankası’nda genel müdür yardımcısı olarak görevini sürdürüyor.

KIZI SUDE TÖREN DE PİYANO ÇALDI

Tören ardından annesine sıkı sarılarak kutlayan kızı 7 yaşındaki Sude, verilen kokteylde konuklara piyano çaldı. Sude’nin piyano icrası beğenildi.



ÜK(AY/İD)