İmam Hatip Lisesi'nin bitirdikten sonra Azerbaycan'da İlahiyat Fakültesi'nde okuyan Mehmet Emin Mülayim, eğitimini tamamlayıp yurda dönünce Diyarbakır'da bulunan ve 'İslam aleminin 5'inci Harem-i Şerif'i' olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami'de imamlık yapan babasının yanında müezzinlik ve fahri imamlık yaptı. Bu arada üniversite sınavına giren Mülayim, çok istediği Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Hukuk fakültesinde okurken Ulu Cami'de babasının yanında müezzinlik ve fahri imamlığa devam eden Mülayim, 2000 yılında hukuk fakültesini bitirdi. Stajlarını tamamlayıp Diyarbakır Barosu'na kayıt yaptıran Mülayim, ruhsat alarak kentte avukatlık yapmaya başladı.

Ulu Cami de 40 imamlık yapan babası Molla Ali Mülayim'in, 'Oğlum minbere dön' çağrısı üzerine 2 yıl sürdürdüğü avukatlığı bırakıp, mahkeme salonlarına veda eden Mehmet Emin Mülayim, Ulu Cami'de emekli olan babasının yerine imamlığa başladı.

'BABAM İSTEDİ DÖNDÜM'

10 yıldır camide imamlık yapan evli 2 çocuk babası Mehmet Emin Mülayim, kendisinden önce babasının camide 40 yıl imamlık yaptığını belirtti. Babasının 'Oğlum minbere dön' çağrısı üzerine avukatlık cübbesini çıkarıp, imamlık cübbesini gildiğini söyleyen Mülayim, "Şu anda halen Diyarbakır Barosuna kayıtlıyım. Babam istediği için manevi mesuliyet de vardı. Memleketimizi seviyoruz, hele hele dünyada beşinci Harem olan Ulu Cami'de görev almak, istihdam olmak bizim için büyük bir onurdur" dedi.

'HUKUKİ YARDIM İSTEYENLER DE OLUYOR'

Hukuk okuduktan sonra imamlık yapmasının kendisine çok şey kattığını belirten Mülayim şunları söyledi:

"Hitabet, hatiplik, güncel olayları ele almak, insanlara ona göre bilgi aktarmak çok önemlidir. Sonuçta imamsınız, insanlar sizi dinliyor. Onlara öncü olabilme adına hukuku okumanın insanlara çok istifadesi olacağını düşünüyorum. İktisat mezunu arkadaşlarımız ve tarihçi imam arkadaşlarımız var. Hukuk, benim arzu ettiğim bir meslekti. Tabii hafızlık daa var. İmamlığı da çok seviyorum."

Avukat olduğunu cemaatin bildiğini kaydeden Mülayim, zaman zaman hukuki yardım isteyenler olduğunu, onları avukat arkadaşlarına yönlendirdiğini kaydetti.

MANKEN TATİANA ONU DİNLEYİNCE MÜSLÜMAN OLMUŞ

Türkiye'de 'Rus gelin' olarak tanınan ve bir çok sinema filmi ve dizide rol alan Rus manken Tatyana Tsvikeviç'in 2009 yılında Müslüman olmasında, Ulu Cami imamı Mehmet Emin Mülayim'in büyük rolü olduğu belirtildi. İmam Mülayim bu olayı şöyle anlattı:

"Kardeşimizin ismi Tatyana. Bir ikindi vakti caminin karşısında Hasan Paşa Hanı'nda oturuyor. İkindi vaktindeki ezanımıza denk geliyor. Ezanı dinleyip etkileniyor. Ve katıldığı bir televizyon programında, 'Ben çok ezan dinledim. Ama Diyarbakır'da dinlediğim ezandan çok etkilendim. Ezanın bitmesini istemedim. O anda meleklerin üstüme geldiğini hisettim' deyip orada şehadet getirip Müslüman oluyur. Adını Sefef olarak değiştiriyor."



FA,BB(GG/COŞ)