İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının görevsizlik taleplerini reddettikten sonra, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 1 numaralı sanık ve çete reisi iddiasıyla savunmasını alarak davayı başlattı.

Mahkeme Başkanı Cahit Kargı, öğleden sonraki oturumun başında tutuksuz yargılanan sanıkların ifadelerinin alınmasına ancak çarşamba günü öğleden sonra veya perşembe günü geçilebileceği için, isterlerse avukatlarıyla birlikte ayrılabileceklerini belirtti. Bunun üzerine kimlik tespiti yapılan tutuksuz sanıkların bir kısmı avukatlarıyla duruşma salonundan ayrıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, mahkemenin görevsizliği talebi konusunda ilk sözü aldı. Demir, 2 Mayıs 2010 tarihinde yapılan operasyondan, arama ve gözaltılardan sonra kısıtlama kararı olduğu gerekçesiyle suçlamaların ne olduğu konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Aynı şekilde 21-23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci operasyon sonrasında da bilgi verilmediğine dikkat çeken avukat Ercan Demir, “Sanıklar suçlamalarla ilgili kendilerine sorulan sorulardan yola çıkarak bazı yargılara vardı. Biz avukatlar bu yargılara dayanarak bir suç örgütünün nasıl tespit edildiğine dair bazı tahminler geliştirdik” dedi. İddianameye ancak mahkemenin kabul etmesinden 10 gün sonra ulaşabildiklerini belirten Demir, ocak ayından itibaren suçlamaları ve delilleri anlamaya çalıştıklarını söyledi. Savcılığın iletişim tespiti ve teknik takiple ilgili karaları geç sunduğunu, ısrarlı talepleri üzerine ancak 10 gün önce Pervin Şenel Genç’in odasına yerleştirilen kameradan elde edilen ancak izlendiğinden hiçbir şey anlaşılmayan görüntülerin kendilerine verildiğini dile getirdi.

Özel Yetkili Savcının hangi argümanlarla bu soruşturmayı yaptığını anlayamadığını söyleyen avukat Ercan Demir, “Usulsüz yöntemlerle soruşturma yürütüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni suç örgütü gibi lanse etmek için kasti yapılmış bir hareket var. Başkan Kocaoğlu 1 numaralı sanık, genel sekreter ve yardımcıları da suç örgütü olarak tanımlanıyor. Adeta İzmir Büyükşehir Belediyesi teşkilatını yargılanmasını sağlamak istiyor. Özel Yetkili Savcının yürüttüğü soruşturma esasen hukuk devleti ilkesine saygı göstermeyen bir anlayıştır” dedi.

Soruşturmanın Cem Kiraz’ın ifadesi sonrası başlatıldığı söylenmesine karşın savcının Emniyete cebir ve tehdit olup olmadığıyla ilgili talep yaptığını, yanıt gelmemesi üzerine ısrarla talebi yenilediğini belirten Avukat Demir, “Bu nasıl mantık Savcı olarak soruşturma açmışsınız. İtiraf ediyorsunuz cebir ve tehdit yok ama bulun diyorsunuz” dedi.

Bir başka genel soruşturmada ise mahkemenin görevsizlik kararı vermesine karşın Özel Yetkili Savcılığın, çoğunluğu belediye bürokratı 40 kişi hakkında iletişimin dinlenmesi ve teknik takip kararı aldığını dile getiren avukat Demir, CMK’ye göre iletişim tespiti kararı için suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe olması gerektiğini söyledi. Demir şöyle dedi:

“20 bürokratla ilgili kuvvetli suç şüphesi bulunduğuna dair bir kanıt yok. Teknik takipten sonra elde edilen suçlamalar var. Peki neden yapılıyor? Çünkü, ihaleye fesat karıştırma suçlaması, suç örgütü kurma suçlaması getirmezse teknik takip kararı alamayacak. Torbanın içine koyuyor. Kararı aldırıyor. Sendikacılarla ilgili tehdit iddiası 23 Kasım’daki operasyonun iddiaları arasında yer alıyor. Soruşturmada açık hile yapılıyor. Bu hile ile mahkemenize gelen soruşturma dosyasıyla ilgili özel yetkili savcılık ve mahkemeniz görevsizdir."

Avukat Ercan Demir, çıkar sağlamakla ilgili belediye bürokratlarının malvarlığında herhangi bir araştırma dahi yapılmadığını söyledi. Cebir ve tehdit iddiasının da mesnetsiz olduğuna dikkat çeken Demir, organizasyon şirketleri arasındaki husumetin belediyeye atfedilemeyeceğini dile getirdi. Demir , “Görev yönünden örgüt yoktur, çıkar amaçlı değildir. Cebir ve tehdit olduğu ayrı bir tartışma konusudur. Sayın mahkemeniz TCK 250 ve çıkar amaçlı cebir ve tehdit kullanan örgüt yoktur. Bu nedenle mahkemeniz görevsiz. Görevsizlik kararı verilmelidir” dedi.

Avukat Ercan Demir, Aziz Kocaoğlu ve Ersu Hızır’ın imzalarının sonradan eklendiği 6 adet Grand Plaza adisyonunu 'sahta belge' kanıtı olarak mahkemeye gösterdi. Belgelerin sahte olduğunu belirten Demir, düzenleyenler hakkında suç duyurusunda bulunarak “Soruşturma hukuka aykırıdır” dedi. Diğer avukatlar da görevsizlik ve yetkisizlik talebinde bulundu.

GÖREVSİZLİĞİ REDDETTİ

Savcı Sinan Taşkın, görevsizlikle ilgili iddiaların yerine olmadığını söyledi. Yargılamanın usule uygun olduğunu ve suç kapsamına göre bu mahkemede görülmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme heyeti görevsizlik taleplerini 5 dakika değerlendirip sonra kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Cahit Kargı tüm talepleri reddedip, yargılamanın mahkemede yapılacağını belirtip davaya devam etti.

KOCAOĞLU’NUN SAVUNMASI TARTIŞMAYLA BAŞLADI

İlk önce davada 1 numaralı sanık olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu savunmasına başladı. Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, 300 sayfadan oluşan savunmayı mahkeme heyetine yazılı sundu. Kocaoğlu, sesinin duyulması için heyetin önünde yer alan mikrofonun bulunduğu ve tanıkların dinlendiği kürsüye geçti. Mahkeme Başkanı Cahit Kargı, Kocaoğlu’na 6 ana konuda suçlandığını, diğer konularda çete reisi iddiası olduğu için yer aldığını belirterek “Sadece bu 6 konuyla ilgili savunmanızı yapın. Önce örgüt kurmayla ilgili savunmanızı istiyorum” dedi.

MAHKEME BAŞKANI: SORGU YAPIYORUZ KONFERANS DEĞİL

Aziz Kocaoğlu, hazırladığı savunmayı okuyacağını söyledi. Ardından da doğumu, eğitimi ve iş yaşamından başkan oluncaya kadar olan süreci anlattı. Bunun üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Kargı savunmanın esasının sözlü olduğunu yazılı notlarından sadece yararlanabileceğini söyledi. Kargı, “Burada sorgudasınız. Suç örgütü kurmayla ilgili savunmazını istiyorum. Bu suçlama dışında savunma almayacağım” dedi.

Başkan Kocaoğlu ve avukatları buna tepki gösterdi. Savunma hakkının kısıtlanamayacağını, Kocaoğlu’nun nerden geldiğini, nasıl başkan olduğunu ve başkanlığıyla ilgili süreci anlatmasına izin verilmesi gerektiğini söylediler. Mahkeme Başkan Kargı ise “Savunmaysa tamam. Ancak, avukatlar izin vermeden söz almasınlar. Burada bir sorgu yapıyoruz. Konferans değil. Başkan Kocaoğlu örgüt kurdunuz mu kurmadınız mı?” dedi. Kocaoğlu savunmasının içinde soruların yanıtları olduğunu belirterek yazılı savunmasını okumaya başladı.

Mart 2009’da yapılan seçimlerde Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde bugüne kadar alınan en fazla oyu alarak başkan seçildiğini söyleyen Aziz Kocaoğlu daha sonra Büyükşehir Belediyesi teşkilat hukukunun dayanaklarını, belediyelerin yasaya dayalı yetkilerini anlattı. Kocaoğlu, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin de şirketleri olduğunu, ihalelere girdiğini hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde bu şekilde şirketlerin ihaleye girip kazandığını söyledi.

Aziz Kocaoğlu savunmasının yarısına geldiğinde Mahkeme Başkanı Kargı, mesai saati dahilinde duruşmayı bitireceğini belirtti. Kargı, Kocaoğlu’ndan ifadesinin devamını bütünlük açısından yarın sabah devam etmesini söyledi.

İSİMLER KARIŞTI

Öte yandan DİSK Genel-İş 3 Nolu Şube yöneticisi Mahmut Çelik ile isim benzerliği bulunan, İstanbul’da ikamet eden aynı isimdeki Mahmut Çelik’in polis tarafından gözaltına alındığı ortaya çıktı. Çelik, avukatıyla birlikte mahkemeye geldi. Kendisinin iddianamedeki Mahmut Çelik olmadığını beyan edince serbest bırakıldı.

ADLİYE ÇIKIŞINDA AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, duruşmanın ardından Adliye çıkışında yaptığı açıklamada, “Duruşmada bugünkü ifademde, sadece belediye tarihini anlatım. Vergi mevzuatı, belediyecilik mevzuatı, ihale mevzuatlarını anlattım. Nasıl hatalar içerdiğini anlatım. Onların eksikliklerini anlattım. Yarın da bizlere isnat edilen suçlara cevap niteliğinde ifade vereceğim. Bu dava, 160 yıllık Türk belediyecilik tarihinin en önemli ve ilk kez görülen bir davasıdır. İlk kez 100'e yakın bürokrat aynı anda yargılanıyor. Bu davayı hep birlikte izleyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yapığı eylemlerde, işlemlerde nasıl uygulamalar yaptığını, nasıl doğru işler yaptığını tüm İzmirlilere ve Türk halkına ispatlayacağız” dedi.

DHA(İÖ/ESM) (FUOTOĞRAFLI)