Mahkeme’nin kimlik tespiti sırasında ilk duruşmaya sanıklar Bülent Cankurtaran, Çağlar Haspolat, Filiz Yücesoy ve İbrahim Korkmaz’ın katılmadığı tespit edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir kimlik tespitinin tamamlanmasından sonra, görevsizlik konusunda talepleri olacağını ancak önce mahkeme salonuna kurulan barkovizyona hazırlık soruşturması ve delil toplamayla ilgili görüşlerini bilgisayarlardan yansıtarak anlatmak istediklerini söyledi. Mahkeme Başkanı önce sistemin buna uygun olmadığını belirtti. Ancak, avukatlar ısrar edince kabul etti. Avukat Ercan Demir, 55 sayfadan oluşan görüşlerinin uzun süreceği için eğer ara verilecekse verilmesini, daha sonra bölünmemesini önerdi. Mahkeme Başkanı’da davaya 1.5 saat ara verdi.

KOCAOĞLU: HALKIMIZ BİZE SAHİP ÇIKTI

Bu ara sırasında Kocaoğlu Adliye içinde Baro’ya ayrılan büroya giderek burada avukatlarıyla bir görüşme yaptı. Kocaoğlu bu sırada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Dışarıda bekleyen kalabalığın hatırlatılması üzerine Başkan Kocaoğlu, “Hayatımda gördüğüm, görebileceğimiz en büyük onur bizim için. Halkımız bize sahip çıktı. Kendilerine minnettarım, teşekkür ediyorum. Mahkemede bugün hakimin takdiri olması durumunda ifade vereceğim” dedi. Kocaoğlu savcıya verdiği ifade ile mahkeme ifadesi arasında fark olup olmayacağı yolundaki soruya da “Ben savcıya ifade verdiğimde hangi sorularla karşılaşacağımı bilmiyordum. Ancak şimdi elimizde iddianame var. Orada bize isnat edilen suçlara karşı bizler de gerekli savunma ve açıklamalarımızı yapacağız” dedi.

İNCE: CUMHURİYET DÜŞMANLARINA MEYDANR OKUYACAĞIZ

Davaya ara verildiğinde milletvekilleri, CHP’li yöneticiler, belediye başkanları dışarıda toplananlara hazırlanan kürsüden seslendi. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, yüzyılın davasının başladığını söyledi. Artık, daha çok çalışıp, cesur olmaları gerektiğini belirten İnce, “Sokak sokak Cumhuriyet düşmanlarına meydan okuyacağız. Yaptıklarını anlatacağız. Türkiye kuşatılmış olabilir, insanlar diz çöktürülmüş olabilir. Ancak hiçbir şey 1919 şartlarından daha kötü değildir. Bunu yenecek gücümüz var. Biz Başbakan Erdoğan gibi 3 bin polisle dolaşmıyoruz. Polisler yetmiyor kendisi de çakı taşıyor” dedi.

TERAZİ VE KELEPÇELİ PROTESTO

Bu sırada kürsüde işçilerden biri adaletin simgesi terazi tutarken diğeri elleri kelepçeleri olarak Büyükşehir Belediyesi soruşturmasına konu olan üreticiden alınıp okullara ve halka dağıtılan çiçek, süt ve mandalina tutarak, protesesto gösterisi yaptı. Adliye önünde toplananlara Urla Bademler Çiçek Kooperatifi bir kamyon menekşe dağıttı.



DHA(İÖ/AAA)

 


-----------KUTU--------------

 


Duruşmadan notlar



- Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve kardeşi İZFAŞ eski Genel Müdür Yardımcısı Taşkın Aydoğan aynı davada yargılanıyor.

- İZFAŞ eski Genel Müdürü Doğan İşleyen ve yeni görev gelen İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs de mahkemede yan yana yer aldı.

- Mahkeme Başkanı Cahit Kargı, kimlik tespiti sırasında çalan cep telefonları için salonda bulunanları sık sık kapatmaları veya sessize almaları konusunda uyardı. Davanın başlamasından sonra sükuneti bozan olursa ihtar etmeden dışarı çıkartacağını belirten Mahkeme Başkanı Kargı, bir ara sessize aldığı kendi cep telefonundan arama gelince kürsüden kalkarak görüşme odasına geçti.

- Tutuklu sanıklardan Ali Sabuktay’ın sakallarını kestiği, Selçuk Savcı’nın ise top sakal bıraktığı görüldü.

- Hakim Avukatı olmayanlara avukat isteyip istemediklerini sordu. İsteyenlere avukat temin edileceğini belirtti. Veysel Çıldır avukat istemedi. Avukatı olmayan dört kişiye mevcut avukatlar temsil etmek istediklerini açıkladılar.