Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde sanat tarihi araştarma görevlisi olarak çalışan Nurullah Kart, sağ bacağı diz üstünden kesik olduğu için havalı protez ile yürüyebiliyor. Sağ elindeki iki parmağı da doğuştan eksik olan Kart, Süper Lig’de mücadele veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nda oynuyor, maçlarda attığı sayılarla harikalar yaratıyor. Doğa tutkunu ve çevre savaşçısı olan Kart, bisikletiyle kente onlarca kilometre uzaklıktaki Aliağa’da ve Foça’da çevrenin korunmasına yönelik eylem ve hidroelektrik santrallerine karşı etkinliklere katılıyor. Kart ayrıca yüzme, aletli dalma, tırmanma sporları ile de ilgileniyor. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, sevgi dolu olması, hoşgörülü yapısıyla herkese örnek oluyor.

6 kilometre uzaklıktaki evine her gün bisiklet ile gidip gelen ve nişanlı olan Nurullah Kart, bazı sürücülerin bisikleti hala bir ulaşım aracı olarak görmediğini ve saygı göstermediğini dile getirdi. Kendisinin doğuştan ortopedik engelli olduğunu anlatan Kart, "2 yaşından beri protez kullanıyorum. 18 yaşına kadar diz altı protezi kullandım fakat atletizme olan ilgimden dolayı koşu protezim olmadığı halde normal protezimle koşarken diz kapağım yerinden çıktı. Üç yıl içinde 5 kez ameliyat oldum. Ancak bir sonuç alınamadı ve bacağım diz üstünden kesildi. 1998 yılında severek oynadığım basketbolu bir spor kulübünün bünyesinde sürdürmeye başladım. Bu çalışmalara devam ederken erkek tekerlekli sandalye basketbol antrenörlüğü seminerlerine katılarak temel çalıştırıcılık belgesi aldım. Şu anda Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nde lisanslı olarak oynuyorum. Bunun yanında yüzme, bisiklet, aletli dalma ve tırmanma sporları ile ilgileniyorum. Hedefim Türkiye’de çok fazla bilinmeyen protezle koşma ve bu dalda Türkiye adına paralimpik (engelli olimpiyatları) oyunlarına katılmak. Fakat 6 yıldır kullandığım protezim eskidi ve beni zorlamaya başladı. Protezi yenilemek için 10 bin euroya ihtiyacım var. Şu anki maddi imkanlarımla bunu almam mümkün değil" diye konuştu.

Çocukların, bacağındaki protezi görünce kendisini annelerine gösterip, "Bak anne robot adam" dediklerini aktaran Kart, "Çocukların bu tepkileri bana son derece eğlenceli geliyor. Engellilere karşı toplumun olumsuz bakış açısını 17 yaşında yendim ve bugünkü başarımda da bu düşünce çok büyük rol oynadı" dedi.



MO(İÖ/CK)