Sanıklar, olayın kaza olduğunu savunuyor. Duruşmayı izlemek isteyenlerle polis arasında arbede yaşandı.

İddianame bir sayfalık


İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması öncesinde Taksim Dayanışması üyeleri, CHP'li milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Mahmut Tanal, HDP Eş Genel Başkanı ve milletvekili Sebahat Tuncel ile Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz'ın yakınları Kartal Anadolu Adliyesi önünde buluştu.

Fakat polis, kalabalığın duruşma salonuna girmesine izin vemedi. Bu sırada yaşanan arbede sırasında polis biber gazı kullandı. Kalabalığın "Her yer Taksim, her yer direniş!" sloganıyla kapılara yüklenmesi üzerine adliye binasının camı kırıldı.


Sanatçı Pınar Aydınlar Twitter hesabında, Mehmet Ayvalıtaş'ın anneannesinin de gazdan etkilendiğini duyurdu. Hüseyin Aygün ise savcının hazırladığı iddianamenin sadece bir sayfa olmasına tepki göstererek, metni yayımladı.

İddianamede, 2 Haziran gecesi Ataşehir'deki Mustafa Kemal Mahallesi'nde göstericilerin otoyolu trafiğe kapattığı sırada, Mehmet Görkem Demirbaş ile taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın Ayvalıtaş ile Seyit Kartal'a çarptığı belirtiliyor.

Ayvalıtaş'ın ölümüne, Kartal'ın yaralanmasına sebep olan sanıklar hakkında, "taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Ayvalıtaş ailesi avukatlarının duruşmanın kayda alınması ve daha büyük bir duruşma salonu kullanılması talepleri geri çevrildi.

Sanıklar tutuksuz yargılanacak

Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın savunmasında olayın yağmurlu havadan kaynaklanan bir "kaza" olduğunu söylediği belirtiliyor.
Olayda yaralanan Seyit Kartal ise 1 Mayıs Mahallesi olarak da bilinen bölgedeki eylemde 2 bin kişi olduğunu belirterek, fark edilmemelerinin imkansız olduğunu dile getirdi.

Evrensel'in haberine göre Kartal şöyle konuştu: "Ortalık gayet aydınlıktı, görüş mesafesi 1 kilometreydi. Yağmur yoktu. Araçlara montlarımızı sallayarak uyarı yapıyorduk. Mehmet de yanımdaydı. Bir araç bana çarptı, yere yıkıldım. Yere düşünce az ilerde yerde kanlar içinde yatan Mehmet Ayvalıtaş'ı gördüm."

Verilen aranın ardından kararı açıklayan hakim, sanıkların tutuksuz yargılanacağını ve sonraki duruşmanın 5 Şubat'ta yapılacağını belirtti.
Mahkeme salonundakiler dağılırken, dışarıda bekleyen kalabalık ile polis arasında yine arbede yaşandı.

Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, "Katil serbest, adalet yok, bunlarda hiç vicdan yok” dedi.