Ayvalık’ta bu yıl 'Ortak istek zeytine destek' sloganı ile düzenlenen 8'inci Ayvalık Zeytin Hasat Günleri ve Ayvalık Zeytinyağı Pazarı’nda renkli görüntüler ortaya çıktı. Ayvalıklı zeytin üreticisi Velda İbrahim Ustalı ailesine ait çiftlikte ilçede bu yılın ilk hasadı ise yüzlerce davetlinin katılımı ile yapıldı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer’in davetlisi olarak ilçeye gelen, oyuncular, gazeteciler, ABD, Yunanistan, İspanya ve İtalya’dan sektör temsilcileri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri zeytin hasatına katıldı. Konuklara, zeytin ağaçları arasında keşkek, pilav ve ayran ikram edildi.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ekrem Gençer, zeytinin Ayvalık için önemine değindi. Bu yılki şenlikleri 'Ortak istek zeytine destek' sloganı ile yaptıklarını belirten Gençer, "Zeytin Ayvalık için önemli bir ürün. Ama bize göre zeytin gereken değeri görmüyor. Yaklaşık 8 yıldır zeytin fiyatlarında girdiler artmasına rağmen artış olmadı. Bizim ise sektör temsilcileriyle birlikte ortak isteğimiz, zeytine daha fazla destek verilmesidir. Bu nedenle bugün burada zeytin sorunlarının tartışıldığı bir konferans da organize ettik. Burada sorunlarımızı milletvekillerimiz ve yetkililere ileteceğiz" dedi.

ÜRETİCİ MALİYETLER KARŞISINDA SIKINTILI

Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Ayvalık’taki zeytin hasat şenliğinin, zeytin üreticilerinin bir şöleni olduğunu dile getirdi. Üreticilerin bu yıla sıkıntılı girdiğini kaydeden Tan, "Çünkü zeytin ve zeytinyağı maliyetleri çok yüksek. UZZK olarak yaptırdığımız araştırmaya göre, 1 kg. zeytinin maliyeti, 1.18 ile 1.80 lira arasındadır. 1 kg. zeytinyağının maliyeti ise 5.5 ile 6.5 lira arasında değişiyor. Dolayısıyla üreticinin iki yönlü desteğe ihtiyacı var. Bunun bir tanesi devlet kanadından verilen primlerin ve hükümet önlemlerinin dile getirilmesi, bir diğeri de zeytin ve zeytinyağını alan tüccarların ya da kooperatiflerin bu durumu bir kez daha değerlendirip, üreticinin de hakkını verecek şekilde, piyasayı da regüle edecek şekilde düzenleme yapılmasına katkı vermesidir" diye konuştu.

ZEYTİNİN SORUNLARI KONUŞULDU

Ayvalık’ta ilk hasatın yapılmasından sonra 'Ortak istek zeytine destek”'konulu panel düzenlendi. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur, CHP Milletvekili Nedret Akova, MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut ve Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan birer konuşma yaptı. Zeytin üreticileri ve satıcılarının da katıldığı panelde sorunlar masaya yatırıldı.