Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi'nde görev yapan Op. Dr. Özgür Katrancıoğlu ve Yücel Akkaş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün katkısı ile toplum sağlığı projesi kapsamında okullarda 15 bin kişi üzerinde göğüs deformitesine yönelik tarama yaptı. Taramada, 250 çocukta ameliyat gerektirecek deformiteye rastlandı. Bu öğrencilerden ilk 24'ü 4 gün önce aynı gün ameliyat edildi. Yaşları 11 ile 19 arasında değişen öğrenciler tedavi sonrasında aynı gün taburcu edildi.

Taburcu işlemleri öncesinde ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Özgür Katrancıoğlu ve Yücel Akkaş çocukları ve ailelerini nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirdi. Op. Dr. Katrancıoğlu ameliyat olan tüm çocukların sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, "Bütün çocuklarımıza göğsü çevreleyen çelik bir çubuk takıldı. Bu çubuk en az 3 yıl çocuklarımızın göğsünde kalacak. Bu nedenle enfeksiyonlardan ve sağlıksız ortamlardan kaçınmaları gerekiyor. İlk 4 hafta ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmaları gerekiyor. İlk 1 ay gövdenin üst kısmını öne eğmeleri veya sağa sola çevirmeleri sakıncalı. Uygun duruşları çok önemli. Bu nedenle hep dik durup, dik yürümeleri konusunda aileleri tarafından uyarılmalılar" dedi.

Göğüs duvarı deformitesi ameliyatlarını 2007 yılından bu yana yaptıklarını belirten Op. Dr. Akkaş ise "Halkımızın ve doktorlarımızın dikkatini çekebilmek için 24 çocuğumuzu aynı gün toplu olarak ameliyat ettik. Bu 24 ameliyatımızın tümü başarılı geçti. Hepsini bugün taburcu ediyoruz. Biz de bundan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Göğüs deformiteleri düzelen çocuklar, ameliyat öncesinde kendilerini hem estetik açıdan kötü hissettiklerini hem de nefes almakta güçlük çektiklerini belirttiler. Ameliyatın ardından göğüslerinin düzelmesinin mutluluk verici olduğunu belirten çocuklar kendilerine olan güvenlerinin yerine geldiğini söyleyerek doktorlara teşekkür etti.



HÖ(EA/CK)