Aslen Sapancalı olan Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, bir süre önce Kırkpınar Mahallesi Sahil Caddesi'nde içerisinde eski 2 ev bulunan göl kenarındaki 2 bin 300 metrekare büyüklüğündeki arsayı satın aldı. Kocaman, 28 Haziran 2012 tarihinde Sapanca Belediyesi'ne başvurarak, "Arsada maliki bulunduğum binama ait duvar güçlendirme, tesisat, çatı yenileme, boya ve badana tadilatları yapmak istiyorum" diyerek izin istedi. Sapanca Belediyesi, bu başvuru üzerine 12 Temmuz 2012 tarihinde Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Arıcı imzasıyla 'Uygundur' yazısı verdi. Onarım izni yazısında Aykut Kocaman’a 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21'nci maddesi 2'nci paragrafı hatırlatıldı. Bu paragrafta "Ancak derz iç ve dış sıvı boya, badana, doğrama ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhı tesisat tamiratları ve çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirleyecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabii değil" hükmünün yer aldığı belirtilirken bu doğrultuda onarım yapılmasına izin verildiği belirtildi.

Sapanca Belediyesi'nin 12 Temmuz tarihli izin yazısı çıkmadan Aykut Kocaman, Sapanca Gölü'nü koruma havzası içerisinde yer alan arsası üzerindeki iki binadan 94 metrekare büyüklüğünde olan evi yıktırarak yerine villa inşaatı başlattığı ileri sürüldü. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (SASKİ) Aykut Kocaman’ın eski evini 'onarım' yapacağını söyleyerek villa inşaatına başladığı ihbarı yapıldı. SASKİ ekipleri, bunun üzerine 11 Temmuz tarihinde Kocaman’ın arsasına gittiklerinde eski evin yıkıldığını, yerine yeni ev yapıldığını fotoğraflarla tespit ettikten sonra tutanak tuttu. SASKİ, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne Aykut Kocaman’ın kaçak yapı yaptığının tespit edildiğine dair yazı göndererek inşaatın durdurulmasını istedi.

SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Atilla Toprak imzalı yazıda inşaatın 'Sapanca Gölü Havzası Çevre Düzen Planına yer alan birinci bölgede hiçbir yapı yapılamaz' maddesine aykırı olduğu belirtilerek gereğinin yapılmasını istedi. Sapanca Belediyesi de bu yazı üzerine Aykut Kocaman’ın yıkarak tadilat yaptığı binanın ruhsatının 18 Ağustos 1988 tarihli olduğuna dikkat çekildi. Yazıda, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nin yürürlüğe girdiği 4 Eylül 1988 tarihinden sonra yapılanların yıkılacağı gerekçesiyle Kocaman'ın söz konusu binasına tadilat ini verildiği belirtildi.

SASKİ Genel Müdürlüğü, 8 Ağustos tarihinde bölgede yaptığı incelemede Aykut Kocaman’ın göl kenarında yaptırdığı evinin kaba inşaatının tamamlandığını tespit etti. Tutanakta, "Binada mevzuata uygun bir tadilat yapılmadığı görülmüştür. Binanın yıkılarak yeniden bina yapıldığı tespit edilmiştir" denilerek gereğinin yapılmasını istendi.

İNŞAAT MÜHÜRLENDİ

SASKİ’nin uyarısı üzerine harekete geçen Sapanca Belediyesi ekipleri inşaat alanına giderek Aykut Kocaman’ın inşaatı mühürledi. Mühürlenen inşaatı hakkında Sapanca Belediyesi’nin bu hafta gerçekleşecek encümen toplantısında cezai işlem uygulaması ve yıkım kararı alınabileceği belirtildi.

KAYIKHANENİN DE YIKIMI İSTENMİŞTİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı SASKİ Genel Müdürlüğü daha önce Fenerbahçe Kulübü'nün, Sapanca Kırkpınar Mahallesi'nde bulunan kayıkhanesinin 2010 yılında kaçak olduğunu bildirerek yıkılmasını istemişti.

Fenerbahçeli yöneticilerin itirazları kabul edilmeyince, kayıkhane Fenerbahçe kulübü tarafından kaldırılmıştı.